Στη ναυτική και αεροπορική βάση της Σούδας έφτασε το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
O Μάικ Πομπέο έφθασε χθες στην Ελλάδα, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Αμυνας Μάικ Κρέτσιο. Στη Θεσσαλονίκη είχαν συναντήσεις με τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, τον υπ. Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη και τον υφ. Τεχνολογίας Χρίστο Δήμα, ενώ υπέγραψαν την τεχνολογική συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας. Αμέσως μετά ο Μάικ Πομπέο και η σύζυγός του, Σούζαν, ταξίδεψαν για τα Χανιά, όπου τους υποδέχθηκαν αργά το απόγευμα ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του, Μαρέβα.
Εικόνες από την επίσκεψη Πομπέο-Μητσοτάκη στην Σούδα
Σήμερα το πρωί ο Μάικ Πομπέο κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έφτασε στη ναυτική και αεροπορική βάση της Σούδας, μαζί με τον πρωθυπουργό. Δείτε το βίντεο με την αυτοκινητοπομπή που συνοδεύει στα Χανιά τον Αμερικανό ΥΠΕΞ:
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάικ Πομπέο ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν από τους διοικητές των δύο βάσεων της αμερικανικής και της ελληνικής και αμέσως μετά θα πήγαν στη ναυτική βάση στο Μαράθι, στην προβλήτα Κ14.
https://www.youtube.com/watch?v=gOfYoix1Q3o&ab_channel=ereportazTV
Οι κ. Μητσοτάκης και Πομπέο είχαν την ευκαιρία να επιβιβαστούν και να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που έχουν τα ταχύπλοα CCM (Combat Craft Medium) τα οποία βρίσκονται σε προβλήτα που έχει παραχωρηθεί στις αμερικανικές δυνάμεις.
Στη συνέχεια ανέβηκαν στο ελικοδρόμιο της ελληνικής Φρεγάτας ΜΕΚΟ «Σαλαμίς». Η άφιξη τους αναγγέλθηκε από τα μεγάφωνα της φρεγάτας (και στα Αγγλικά) και επί του πλοίου τους ανέμενε άγημα απόδοσης τιμών.
Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης. Ακολούθως θα γίνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Στην διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών εκτός από τον Πρωθυπουργό θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή. Από την πλευρά των ΗΠΑ θα συμμετάσχουν ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ και δυο σύμβουλοι του κ. Πομπέο.
Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, η δεύτερη επίσκεψη μόλις μέσα σε έναν χρόνο αντανακλά τον κομβικό ρόλο που παίζει αφενός η Θεσσαλονίκη ως αναπτυξιακό κέντρο για την περιοχή των Βαλκανίων και αφετέρου η Σούδα για τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή».
Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης – Πομπέο
Η ελληνική πλευρά, αναμένει την επιβεβαίωση της στήριξης των ΗΠΑ απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η επίσκεψη Πομπέο στη Βάση της Σούδας, πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία κυκλοφορούν εντόνως πληροφορίες για την πρόθεση των ΗΠΑ να μεταφέρουν εκεί τα οπλικά συστήματα από τη βάση του Ιντσιρλίκ που λειτουργεί στα Άδανα από το 1951.
Στη Σούδα, άλλωστε, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν, όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, να δημιουργήσουν κοντά στην αμερικανική βάση, Ναύσταθμο για τη μόνιμη παρουσία εκεί σκαφών του Στόλου που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό.
Στο επίκεντρο των συναντήσεων του Αμερικανού αξιωματούχου η ενεργειακή και η αμυντική συνεργασία, αλλά και η προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Ουάσιγκτον να δίνει έμφαση στον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, για τη σταθερότητα στην περιοχή. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας βρίσκεται στην Ελλάδα για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο.
«Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών αντανακλά τον κομβικό ρόλο που παίζει η Σούδα για τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Στην κυβέρνηση θεωρούν πως η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, αλλά και όσα διημείφθησαν στη Θεσσαλονίκη, κατά την πρώτη μέρα της παραμονής του σε ελληνικό έδαφος, συνιστούν ένα ισχυρό μήνυμα των ΗΠΑ υπέρ των ελληνικών θέσεων. Ενδεικτικό είναι το κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, μετά τη 45λεπτη συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη:
«Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μοιράζονται κοινές απόψεις αναφορικά με την ανατολική Μεσόγειο και επαναβεβαίωσαν τις πεποιθήσεις τους πως τα ζητήματα οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων πρέπει να λύνονται ειρηνικά και σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο», αλλά και την επιθυμία τους να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του σχήματος “3+1”, (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες), «η οποία μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή».