Ξεκίνησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπ. Παιδείας με τον τίτλο «Νέοι ορίζοντες», που αν περάσει θα επιφέρει συντριπτικό πλήγμα στα Ανώτατα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα – Σφοδρή η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Ν. Φίλη να καταθέτει από την πρώτη στιγμή σήμερα ένσταση αντισυνταγματικότητας
Ξεκίνησε η συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του υπ. Παιδείας με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία», με εισηγητές τον Φώντα Μπαραλιάκο από τη ΝΔ και τον Νίκο Φίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που ήδη κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, η οποία συζητείται αυτή την ώρα.
Το νομοσχέδιο θέλει να επιφέρει συντριπτικό πλήγμα στο δημόσιο πανεπιστήμιο, καθώς, μεταξύ άλλων, καταργεί επί της ουσίας το αυτοδιοίκητο, βάζει παράγοντες της «αγοράς» στο συμβούλιο διοίκησης, «βάζει χέρι» στην περιουσία των ΑΕΙ, απελευθερώνει τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, χτυπά το φοιτητικό κίνημα φέρνοντας το ενιαίο ψηφοδέλτιο στις φοιτητικές εκλογές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Δίκη Λιγνάδη: Αυτή είναι η τελική ποινή για τους 2 βιασμούς που αποφάσισε το δικαστήριο
- Πάτρα – Μάνος Δασκαλάκης: Κατέθεσε μήνυση κατά του Ανδρέα Ηλιάδη
- Power Pass: Απάτες σε Αχαΐα και Ηλεία με λεία πάνω από 72.000 ευρώ
Επιπλέον, το υπ. Παιδείας κώφευσε απέναντι στην καθολική αντίδραση της ακαδημαϊκής κοινότητας., με τους συλλόγους διδασκόντων σε μια σειρά από ΑΕΙ να έχουν κηρύξει 48 απεργία για σήμερα, Τετάρτη 13/7, και αύριο Πέμπτη 14/7. Παράλληλα, πληθώρα φοιτητικών συλλόγων έχουν πάρει καταδικαστικές αποφάσεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, καλώντας αύριο Πέμπτη 14/7 σε συλλαλητήριο στα Προπύλαια στις 6 μ.μ
Έκθεση – κόλαφος από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής – ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σωρεία αντισυνταγματικών διατάξεων στο νομοσχέδιο
- Παραβιάζεται η αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, στο μέτρο που από το σύνολο των μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης σε επίπεδο ΑΕΙ, Σχολής και Τμήματος (πρύτανης, αντιπρυτάνεις, εκτελεστικός διευθυντής, κοσμήτορας, πρόεδρος, αντιπρόεδρος Τμήματος),τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας -χωρίς τη συμμετοχή του ειδικού διδακτικού προσωπικού, του διοικητικού προσωπικού και των φοιτητών- εκλέγουν απευθείας μόνο τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Τμήματος. Στις περιπτώσεις δε, μονοτμηματικών Σχολών, όπου δεν χωρεί εκλογή προέδρου Τμήματος, δεν προβλέπεται εκλογική διαδικασία και επομένως, ούτε συμμετοχή των μελών ΔΕΠ στην ανάδειξη του οργάνου.
- Χαρακτηρίζεται αδόκιμη η άσκηση αρμοδιοτήτων ακαδημαϊκής φύσεως από το Συμβούλιο Διοίκησης, που συγκροτείται από εσωτερικά και εξωτερικά μέλη, όταν τα τελευταία δε διαθέτουν ακαδημαϊκή ιδιότητα, όπως επισήμαναν οι πανεπιστημιακοί φορείς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
- Αντίκειται στις αρχές της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ και της αρχής της ισότητας, ο αποκλεισμός των μεταπτυχιακών φοιτητών λόγω υπέρβασης της ελάχιστης διάρκειας του ΠΜΣ και των υποψηφίων διδακτόρων που έχουν συμπληρώσει 3 έτη από την εγγραφή τους, από το σώμα των εκλεκτόρων για την ανάδειξη των εκπροσώπων των φοιτητών στη Συνέλευση του Τμήματος.
- Νοθεύεται η αντιπροσωπευτικότητα του εκλογικού αποτελέσματος με τον περιορισμό του αριθμού των προτιμήσεων των φοιτητών στο ψηφοδέλτιο σε βαθμό που υπολείπεται του αριθμού των εκπροσώπων των φοιτητών.
- Οι διατάξεις για το Συμβούλιο Φοιτητών προκαλούν ανεπίτρεπτη υποκατάσταση διοικητικού οργάνου στη σφαίρα δράσης των φοιτητικών συλλόγων, θεσμού που ορίζεται στο Σύνταγμα και έχει χαρακτηριστικά ελεύθερης και συλλογικής δράσης. Επισημαίνεται ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι αποτελούν ειδικότερη έκφανση της ελευθερίας του «συνεταιρίζεσθαι» και εγγύηση αποτελεσματικής άσκησης της ακαδημαϊκής ελευθερίας των φοιτητών.
- Αναφορικά με τα κριτήρια εκλογής και εξέλιξης των μελών ΔΕΠ: η κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και η ίδρυση εταιρειών τεχνοβλαστών (spin-off) δεν προσφέρεται ως γενικό κριτήριο αξιολόγησης. Επίσης, η συμμετοχή σε ίδρυση εταιρείας, πράξη δηλαδή επιχειρηματικής δραστηριότητας και ανάληψης επιχειρηματικού κινδύνου, είναι λίαν αμφίβολο αν αποτελεί θεσμικό κριτήριο επιλογής μέλους ΔΕΠ, δηλαδή διαδικασίας που διέπεται από τη συνταγματική αρχή της αξιοκρατίας και οφείλει να συνάδει με την αρχή της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Ανάλογες σκέψεις διατυπώνονται για την προσέλκυση χρηματοδοτήσεων των Πανεπιστημίων από την αγορά, προκειμένου σύμφωνα με την κυβερνητική βούληση να μειωθεί στο ελάχιστο η οικονομική υποχρέωση της Πολιτείας έναντι των Πανεπιστημίων.