Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Στοιχεία φωτιά για έξτρα εφάπαξ παρουσίασε στη Βουλή ο Μηταράκης

Σκάνδαλο που επιφέρει ζημιά στα δημόσια ταμεία, στον Οργανισμό  Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) ,ανακάλυψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης,Νότης Μηταράκης,σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου Βουλής.

Αξίζει να αναφερθεί πως τα στοιχεία αυτά, ο υφυπουργός Ανάπτυξης τα έχει διαβιβάσει στο υπουργείο Οικονομικών, προς φορολογική έρευνα.

Συγκεκριμένα ο κ. Μηταράκης ανέφερε  κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής, στην οποία συζητείται το νομοσχέδιο για τον “ενιαίο φορέα εξωστρέφειας”,ότι οι 150 υπάλληλοι του ΟΠΕ λαμβάνουν έξτρα εφάπαξ, που φθάνει έως και 200.000 ευρώ, μέσω ασφαλιστικού συμβολαίου, το οποίο όμως δεν έχει τα κεφάλαια και άρα αυτά πρέπει να αντληθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ακόμα συμπλήρωσε  ότι το κράτος μπορεί να ζητήσει την επιστροφή των καταβληθέντων κεφαλαίων ενώ επισήμανε: «Αυτό που έχω ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών, είναι να δει αν έχει φορολογηθεί σε κάθε έναν που έλαβε αυτό το ποσό, τα τελευταία δέκα χρόνια, ως φόρο εισοδήματος, στο 45% αυτή η μισθολογική παροχή. Θα ζητήσω από το υπουργείο Οικονομικών, με νέο έγγραφο σήμερα, ονομαστικά να ελεγχθούν οι φορολογικές δηλώσεις των εργαζομένων, που αποχώρησαν τα τελευταία δέκα χρόνια, αν κατέβαλλαν το 45% φορολόγηση την ημέρα που εισέπραξαν, αυτά τα 200 χιλιάρικα».

Στη συνέχεια ο υφυπουργός κατέθεσε τα έγγραφα αυτά, λέγοντας  πως «μια επιστολή της Εθνικής Ασφαλιστικής με ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου 2013, που λέει ότι δεν υπάρχουν κονδύλια σε αυτό το ασφαλιστικό πρόγραμμα, αλλά αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε παροχή δίνεται προς τους εργαζόμενους τα πληρώνει 100% ο ΟΠΕ. Υποβάλλω, επίσης, με ημερομηνία 20 Ιουνίου 2013, σχετική έκθεση ελέγχου του Υπουργείου των Οικονομικών. Καταθέτω το πιο πρόσφατο συμπληρωματικό ασφαλιστήριο, με ημερομηνία 1η Φεβρουαρίου 2012 και καταθέτω και αντίγραφο ιδιωτικού συμφωνητικού, με ημερομηνία 30 Δεκεμβρίου 2011, το οποίο διακόπτει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και βάσει αυτού του ιδιωτικού συμφωνητικού, το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγικού Εμπορίου, αναλαμβάνει ονομαστικά την ευθύνη να πληρώσει εφάπαξ, το οποίο φτάνει μέχρι τις 176.908 ευρώ, σε εργαζόμενους που υπηρέτησαν ή υπηρετούν στον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγικού Εμπορίου. Το σημαντικό που τονίζω και αυτό αποδεικνύεται από τα έγγραφα που καταθέτω, είναι ότι οποιαδήποτε καταβολή γίνεται από σήμερα και στο μέλλον, καλύπτεται εξολοκλήρου από το Ελληνικό Δημόσιο».

Αναλυτικότερα  το ασφάλιστρο που κατέθεσε ο υπουργός στην επιτροπή είχε συνταχθεί για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1989!

Αξιοπρόσεκτο φέρεται να είναι το  ιδιωτικό συμφωνητικό που υπογράφηκε στις 30.12.2011 μεταξύ του ΟΠΕ και των εργαζομένων του, το οποίο καθορίζει ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες.

Δεν μπορούμε ωστόσο να παραλείψουμε να αναφέρουμε το γεγονός πως την ώρα που οι περισσότεροι εργαζόμενοι υφίσταντο τις δραματικές επιπτώσεις της κρίσης και η χώρα “έπαιζε” ..κορώνα-γράμματα την οικονομική της επιβίωση, ο ΟΠΕ και οι εργαζόμενοί του αποφάσισαν να διακόψουν το ασφαλιστήριο, με την προϋπόθεση όμως να καταβληθούν κανονικά τα εφάπαξ και στους  πρώην υπαλλήλους που δεν τα είχαν πάρει, αλλά και  στους νυν, όταν αυτοί θα συνταξιοδοτούνταν.

Στην ουσία και όπως αναφέρεται στο συμφωνητικό «σε συνέχεια της διακοπής και πρόωρης λήξης του ασφαλιστικού-αποταμιευτικού προγράμματος, όλες οι μισθολογικές του παροχές, με τη μορφή εφάπαξ καταβολής συγκεκριμένων ποσών… κατοχυρώνονται στις σχετικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στις ατομικές συμβάσεις καθενός των εργαζομένων και πρώην εργαζομένων… και καθίστανται απαιτητές. Σήμερα 30.12.2011 αναγνωρίζονται ως νομίμως οφειλόμενα βάσει της παρούσης όλα τα συγκεκριμένα συνολικά οφειλόμενα ποσά…».

Να καταβάλει τα εν λόγω εφάπαξ και τις περαιτέρω μισθολογικές παροχές υποχρεώνεται με αυτόν τον τρόπο και με δεδομένο ότι πλέον το ασφάλιστρο δεν είχε τα σχετικά κεφάλαια,το Ελληνικό Δημόσιο, υποστηρίζει ο κ. Μηταράκης.

Σε περίπου ένα εκατ. ευρώ συνολικά ανήλθε,όπως φαίνεται και  από τους σχετικούς πίνακες, το ποσό που αναλογεί ως «οφειλή» σε 12 πρώην εργαζομένους.Συγκεκριμένα το μικρότερο ποσό ανέρχεται σε 37.648 ευρώ και το υψηλότερο σε 150.031 ευρώ, ενώ σημειώνεται πως αυτά πρέπει να καταβληθούν σε τρεις δόσεις, με την τελευταία στις 30.6.2013.

Το ίδιο  εντυπωσιακά είναι όμως και τα στοιχεία και για τους υπόλοιπους εργαζομένους, με τα ποσά που αναλογούν σε κάθε έναν να κυμαίνονται από περίπου 45.000 ευρώ έως και 150.000 ευρώ. Το εξωφρενικό είναι ωστόσο,ότι προβλέπεται «ποινική ρήτρα» 1% του οφειλόμενου ποσού ανά μήνα σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής του.

m1

 

mita2

 

mita3

mita3

mita5

Πηγή: protothema.gr

 

 

 

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ