Την επιδείνωση της φτωχοποίησης του πληθυσμού, αποτυπώνουν στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ ο αριθμός εκείνων που διαβιούν σήμερα σε συνθήκες φτώχειας στην Ελλάδα είναι αισθητά μεγαλύτερος σε σύγκριση με τις άλλες χώρες μέλη του Οργανισμού, αλλά και αισθητά μεγαλύτερος σε σχέση με έξι χρόνια πριν.
Σε μέτρηση που διεξήχθη για το όριο της φτώχειας ως το 50% του μέσου διάμεσου διαθέσιμου εισοδήματος σε κάθε χώρα, ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) υποστηρίζει πως στην Ελλάδα το 35,2% του πληθυσμού είναι σήμερα στο όριο αυτό, όταν προ των Μνημονίων το σχετικό ποσοστό ήταν στο 11,4%. Για να καταδειχθεί η διαφορά της Ελλάδος με τα λοιπά κράτη που περιλαμβάνονται στην ανάλυση αρκεί να αναφερθεί πως κατά μέσον όρο μόλις το 10% των πολιτών των χωρών του ΟΟΣΑ διαβιούν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας!
Στην έκθεση -που περιλαμβάνει στοιχεία για 35 χώρες- σημειώνεται πως στην Ελλάδα η ανεργία αυξήθηκε μετά το 2010 και ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 20%, με τα εισοδήματα να μειώνονται 12% κατά μέσο όρο μεταξύ 2010 και 2014. Ακόμη, υπογραμμίζεται πως αν και η φορολογική βάση διευρύνθηκε με την εισφορά αλληλεγγύης και τον ΕΝΦΙΑ, ωστόσο η επιδοματική πολιτική προς άνεργους και οικογένειες «πάγωσε».
Κατά τον ΟΟΣΑ η εισοδηματική ανισότητα παραμένει διεθνώς σε επίπεδα ρεκόρ, παρά τη μείωση της ανεργίας και τη βελτίωση των ποσοστών απασχόλησης.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η επίμονη μακροχρόνια ανεργία και αργή αύξηση των μισθών εμπόδισε την αύξηση των εισοδημάτων των φτωχότερων νοικοκυριών σε πολλές χώρες. Μάλιστα, κατά τον ΟΟΣΑ τα νοικοκυριά υψηλότερου εισοδήματος επωφελήθηκαν περισσότερο από την ανάκαμψη από ό, τι τα άτομα με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.