Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Στη…φάκα ο σύρος «φαντομάς» των παράνομων διακινητών

Για περισσότερο από δύο χρόνια ήταν ένα «Φάντασμα». Όλοι τον ήξεραν και είχαν ακούσει το ψευδώνυμο στην αραβική γλώσσα, αλλά δεν υπήρχε ούτε μία φωτογραφία του καταχωρισμένη. Έλληνες και Βέλγοι γνώριζαν ότι ήταν από τους πιο δραστήριους διακινητές παράνομων μεταναστών και τον αναζητούσαν παντού.

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ

Ο 46χρονος από τη Συρία, λες και ήθελε να… παίξει ή να προκαλέσει τις διωκτικές αρχές των δύο χωρών, είχε ανοίξει ένα καφέ στο κέντρο της Αθήνας και ζούσε με τη γυναίκα του. Και σαν να μην έφτανε αυτό, όταν συνελήφθη το 2024 για κατοχή δεκάδων πλαστών ταυτοτήτων από τις ελληνικές Αρχές, δεν αντιμετωπίστηκε ως ένας βασικός διακινητής καθώς κανείς δεν γνώριζε εκείνη την εποχή την υπόλοιπη παράνομη δραστηριότητά του.
Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» παρουσιάζει όλη τη δράση του 46χρονου, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα στο κατάστημά του στην οδό Αριστοτέλους πριν προλάβει καλά καλά να φτιάξει τον πρώτο καφέ για τον πελάτη του. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στην Πέτρου Ράλλη, όπου βρίσκεται η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής. Για να περάσει τη σιδερένια πόρτα, φορώντας χειροπέδες, οι αστυνομικοί έδειξαν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί εις βάρος του ύστερα από τη συνεργασία Βέλγου ανακριτή και Έλληνα εισαγγελέα.

Το πιο δύσκολο όμως κομμάτι της επιχείρησης για τους αστυνομικούς δεν ήταν να του περάσουν χειροπέδες, αλλά πρώτα απ’ όλα να τον βρουν, να τον ταυτοποιήσουν και να πείσουν βελγικές και ελληνικές δικαστικές Αρχές ότι όντως ήταν ο άνθρωπος που αναζητούσαν διακαώς από το 2022. Ο ίδιος βέβαια μόνο… κρυμμένος δεν ζούσε, καθώς καθημερινά πήγαινε στην επιχείρησή του για να εξυπηρετήσει τους… φανερούς πελάτες του αλλά και όσους αναζητούσαν παράνομα έγγραφα προκειμένου να ταξιδέψουν για τις χώρες του εξωτερικού, κυρίως το Βέλγιο.

Οι πρώτες συλλήψεις

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο όταν η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε σε κοινή ημέρα δράσης με τις βελγικές Αρχές, με την κωδική ονομασία «Operation Air Grease», για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης παράνομης διακίνησης μεταναστών. Τότε στη χώρα μας είχαν συλληφθεί δύο 43χρονοι και σε «άλλες ευρωπαϊκές χώρες εννέα άτομα που φέρονται να είχαν κομβικό ρόλο στον πυρήνα του κυκλώματος. Από την παράνομη δράση του το κύκλωμα φέρεται πως αποκόμιζε υπέρογκα χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν ανά περίπτωση από 5.000 ευρώ έως 6.000 ευρώ ανά μετανάστη, ενώ από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον δώδεκα παράνομες προωθήσεις μεταναστών από την Ελλάδα προς το Βέλγιο», ανέφερε το δελτίο Τύπου της Αστυνομίας για εκείνη την επιχείρηση. Επίσης, «από την έρευνα σε οικίες και σε ταξιδιωτικό γραφείο στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας κατασχέθηκαν συνολικά 146.485 ευρώ σε μετρητά».

Μέθοδος σωσία…

Όμως η έρευνα των Αρχών δεν σταμάτησε εκεί! Έλληνας αστυνομικός που συμμετείχε στην επιχείρηση εξηγεί πώς μπήκε στο στόχαστρο των διωκτικών Αρχών ο 46χρονος από τη Συρία. «Από την έρευνα που κάναμε μετά την επιχείρηση ‘‘Operation Air Grease’’, μαζί με τους συναδέλφους από το Βέλγιο, προέκυψε ο ενεργός ρόλος του συγκεκριμένου ατόμου ως διοργανωτή παράνομων προωθήσεων μεταναστών από την Ελλάδα στο Βέλγιο, με τη χρήση ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων που προσομοίαζαν με τους υπό προώθηση μετανάστες, ‘‘μέθοδος του σωσία’’, όπως αποκαλείται». Από τότε Έλληνες και Βέλγοι αστυνομικοί τον αναζητούσαν παντού και ταυτόχρονα εκδόθηκε και το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εις βάρος του. Ο 46χρονος στάθηκε τυχερός καθώς στις αρχές του χρόνου συνελήφθη για κατοχή πλαστών ταυτοτήτων, αλλά εκείνη την εποχή η έρευνα δεν είχε «ωριμάσει» αρκετά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία για να τον συλλάβουν.

Η… βιτρίνα

Τι ακριβώς όμως έκανε ο 46χρονος; «Φρόντιζε να μην κινεί υποψίες και γι’ αυτόν τον λόγο είχε και την καφετέρια. Είναι πολύ πιθανό το κατάστημα να λειτουργούσε σαν ‘‘βιτρίνα’’ για την παράνομη δραστηριότητά του», λέει αστυνομικός που ασχολήθηκε με την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν τα στελέχη του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης, ο 46χρονος έπαιρνε περίπου 550 ευρώ για κάθε ταυτότητα που χρησιμοποιούσε με τη «βοήθεια» της «μεθόδου του σωσία». Στη συνέχεια, όταν ο «πελάτης» έφτανε στο Βέλγιο μέσα στις επόμενες δυο – τρεις ημέρες, αν βέβαια το επιθυμούσε και ο ίδιος, έφευγε για άλλες χώρες, όπως Σουηδία και Γερμανία. Οι περισσότερες ταυτότητες ήταν κλεμμένες από Ευρωπαίους πολίτες που άθελά τους γίνονταν συνεργοί του κυκλώματος. Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι πόσοι τελικά μετανάστες ήπιαν καφέ στο μαγαζί του Σύρου ως πελάτες και πόσοι προτίμησαν να περάσουν στο εσωτερικό της καφετέριας και να πληρώσουν για να πάρουν το πολυπόθητο «έγγραφο της ελευθερίας».

 

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ