Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Στην Ελλάδα νέο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2

Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και στην Ελλάδα φέρνει η κυκλοφορία ενός νέου φαρμακευτικού σκευάσματος, που μάλιστα έχει λάβει διπλή ένδειξη και για τον σακχαρώδη διαβήτη.

Πρόκειται για ένα νέο φάρμακο, το πρώτο μιας νέας κατηγορίας που «προσδένεται» σε δύο υποδοχείς, στον GLP-1 και στον GIP. GLP-1 αγωνιστή. Είναι υποδόρια ενέσιμο σκεύασμα με δραστική ουσία την τιρζεπατίδη και θα είναι διαθέσιμο για τα άτομα με παχυσαρκία και στην χώρα μας από τα τέλη Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ και διαβάζουμε στο news4health, στην Ευρώπη το 2020, 192 εκατομμύρια ενήλικες ήταν παχύσαρκοι ενώ αναμένεται περαιτέρω αύξηση έως το 2035. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με δεδομένα του 2019 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, και ένας στους δύο άνδρες και μία στις τρείς γυναίκες άνω των 15 ετών εμφανίζουν υπέρβαρο , ενώ ένα στα έξι άτομα έχει παχυσαρκία.

Μάλιστα, τόσο παγκοσμίως όσο και στη χώρα μας, η συχνότητα της παχυσαρκίας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί προοδευτικά με αποτέλεσμα το 2035, με αποτέλεσμα το ποσοστό των ενηλίκων με παχυσαρκία στην Ελλάδα να αυξηθεί στο 39%.

Το νέο φάρμακο

Στην προσπάθεια ενός ατόμου με υπέρβαρο ή παχυσαρκία να βελτιώσει την υγεία του έρχεται να συνδράμει η τιρζεπατίδη. Το σκεύασμα, το πρώτο και το μοναδικό μέχρι στιγμής σκεύασμα με διπλή ένδειξη (παχυσαρκία και ΣΔ2) επιτυγχάνει σημαντική απώλεια βάρους περίπου 15% του σωματικού βάρους, φθάνοντας ακόμη και το 26% μετά από 72 εβδομάδες χρήσης.

Η θεραπεία είναι εβδομαδιαία και η υποδόρια ένεση με τη χρήση ειδικού στυλό όπως εκείνου που χρησιμοποιούν τα άτομα με διαβήτη που λαμβάνουν ινσουλίνη, γίνεται στην κοιλιά, το μπράτσο ή τον μηρό. Σύμφωνα με την υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Κατερίνα Μπαρμπαγιάννη, το αποτέλεσμα της θεραπείας είναι δοσοεξαρτώμενο, δηλαδή για να διατηρηθεί η απώλεια των κιλών η θεραπεία θα πρέπει να συνεχίζεται δια βίου.

Το φάρμακο κυκλοφορεί ήδη στις ΗΠΑ, έχει αξιολογηθεί έως τώρα σε 9 κλινικές μελέτες και μάλιστα έχει χορηγηθεί και άτομα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας εκ των μελετών.

Σε εξέλιξη είναι άλλες δύο κλινικές μελέτες Φάσης 3, στις οποίες συμμετέχουν και 50 Έλληνες ερευνητές, από κέντρα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα, στη Λάρισα και στην Κρήτη. Τα ερευνητικά αυτά προγράμματα εξετάζουν την επίδραση του φαρμάκου στα μεταβολικά νοσήματα και στις καρδιαγγειακές παθήσεις, αντίστοιχα.

Στη συνέχεια θα εξεταστεί η επίδραση της τιρζεπατίδης και άλλα συνοδά νοσήματα, μεταξύ αυτών και αυτοάνοσα.

Όπως ανακοινώθηκε, λοιπόν, τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να έρθουν οι πρώτες ποσότητες, αρχικά των σχημάτων 2,5mg και των 5mg. Η πρώτη προμήθεια θα αφορά σχήματα για συνολικά 8 χιλιάδες ασθενείς, με την ποσότητα να αυξάνεται σταδιακά, όπως εκτιμάται, ενώ τα σχήματα μεγαλύτερων δόσεων αναμένεται να ακολουθήσουν αργότερα.

Δεν θα αποζημιώνεται

Η χορήγηση του φαρμάκου προϋποθέτει τη συνταγογράφηση του από γιατρό και το κόστος του θα ανέρχεται σε 253,05 ευρώ μηνιαίως, τόσο στο σχήμα των 2,5mg όσο και των 5mg.Ωστόσο, το ποσό θα πρέπει να καταβάλλεται από τον ασθενή, καθώς η τιρζεπατίδη δεν θα αποζημιώνεται προς το παρόν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Φαρμασέρβ-Lilly, Διονύση Φιλιώτης πλέον για τα φάρμακα υψηλής ζήτησης εκδηλώνεται όλο και λιγότερο ενδιαφέρον να ενταχθούν στο σύστημα αποζημίωσης, «αφού ούτως ή άλλως το 60% επιστρέφεται στο κράτος μέσω του clawback».

«Σε ορισμένες περιπτώσεις το clawback ξεπερνάει το 80% και σε άλλες φτάνει και το 130%», υπογράμμισε ο κ. Φιλιώτης εξηγώντας πως η αυτόματες επιστροφές λειτουργούν ως «κίνητρο για πολλά φάρμακα να κυκλοφορούν, χωρίς να ενταχθούν στη λίστα αποζημίωσης».

Μάλιστα, η τιμή που έχει προσδιοριστεί είναι κατά πολύ χαμηλότερη από εκείνη των ΗΠΑ, με την προϋπόθεση ότι δεν θα ζητηθεί η ένταξη του φαρμάκου στο σύστημα αποζημίωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σωρεία παραβάσεων από το ξενοδοχείο με τους 14 δηλητηριασμένους από CO (ανακοίνωση)

Τυνησία: Το λιμενικό περισυνέλεξε τα πτώματα 16 μεταναστών

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ