Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024

Στην Ευρώπη ο Μπάιντεν, σε δύσκολη διπλωματική ισορροπία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναχωρεί για την Ευρώπη, όπου θα επισκεφθεί τρεις χώρες, με το βλέμμα στις συμμαχίες που δοκιμάστηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αφού φθάσει το βράδυ στο Λονδίνο, ο Μπάιντεν θα συναντηθεί την επόμενη ημέρα με τον βασιλιά Κάρολο Γ’ για πρώτη φορά μετά τη στέψη του. Ακολουθεί το επίκεντρο του ταξιδιού, η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Οι ηγέτες της Συμμαχίας θα συζητήσουν για τον πόλεμο και θα αναθεωρήσουν τα σχέδια για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας.

Ο τελευταίος σταθμός είναι το Ελσίνκι, όπου ο Μπάιντεν την Πέμπτη αναμένεται να γιορτάσει τη διεύρυνση της συμμαχίας, με τη Φινλανδία ως το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο σύμβουλός του σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι το ταξίδι θα «αναδείξει την ηγεσία του προέδρου στην παγκόσμια σκηνή».

Αμφιλεγόμενη κίνηση
Ο Μπάιντεν υπερασπίστηκε την Παρασκευή τη «δύσκολη απόφαση», όπως είπε, να παράσχει πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία, μια κίνηση που η κυβέρνησή του δήλωσε ότι ήταν κλειδί για τον αγώνα και ενισχύθηκε από την υπόσχεση της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει προσεκτικά τις αμφιλεγόμενες βόμβες. Ο Μπάιντεν είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ερωτήσεις από τους συμμάχους σχετικά με το γιατί οι ΗΠΑ θα έστελναν στην Ουκρανία ένα όπλο που περισσότερα από τα δύο τρίτα των μελών του ΝΑΤΟ έχουν απαγορεύσει, επειδή έχει ιστορικό ότι προκαλεί πολλές απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Για τον Γενικό Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ, η σύνοδος κορυφής «θα στείλει ένα σαφές μήνυμα: Το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο και η επιθετικότητα της Ρωσίας δεν θα πληρώσει».

Αλλά το ΝΑΤΟ έχει επίσης αγωνιστεί να γεφυρώσει τις διαιρέσεις σε σημαντικά ζητήματα. Η Φινλανδία έγινε δεκτή στη συμμαχία φέτος, αλλά η ένταξη της Σουηδίας εμποδίζεται από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Υπάρχουν επίσης διαφωνίες σχετικά με το πόσο γρήγορα πρέπει να επεκταθεί η πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Οι χώρες στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ θέλουν να κινηθούν γρήγορα, θεωρώντας το ως έναν τρόπο αποτροπής της ρωσικής επιθετικότητας. Οι ΗΠΑ και άλλοι υποστηρίζουν μια πιο προσεκτική προσέγγιση.

Ένα ζήτημα έχει ήδη διευθετηθεί μόνο, τουλάχιστον προς το παρόν. Η θητεία του Στόλτενμπεργκ παρατάθηκε για ένα χρόνο, επειδή τα μέλη δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε νέο ηγέτη.

Συνομιλίες με Σούνακ και Κάρολο
Στο Λονδίνο Μπάιντεν θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ στην οδό Ντάουνινγκ 10. Ο Σούνακ βρίσκεται αντιμέτωπος με εκλογές στα τέλη του επόμενου έτους. Το Συντηρητικό Κόμμα του υπολείπεται σημαντικά της αντιπολίτευσης στις δημοσκοπήσεις.

Παρά την κλονισμένη πολιτική θέση του Σουνάκ, έχει καλλιεργήσει στενούς δεσμούς με τον Μπάιντεν και θα είναι η έκτη συνάντησή τους από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Σουνάκ τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Μπάιντεν θα επισκεφθεί τον βασιλιά στο Κάστρο του Ουίνδσορ, μια βασιλική κατοικία έξω από το Λονδίνο. Ο Μπάιντεν δεν παρέστη στη στέψη του Καρόλου – η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν πήγε στη θέση του – οπότε αυτή θα είναι η πρώτη τους συνάντηση από τότε.

Αναμένεται να συζητήσουν για την κλιματική αλλαγή, ένα θέμα που έχει απασχολήσει και τους δύο ηγέτες, και για τον τρόπο χρηματοδότησης πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στη Φινλανδία με το βλέμμα στη Σουηδία
Μετά από δύο διανυκτερεύσεις στο Βίλνιους, ο Μπάιντεν επισκέπτεται το Ελσίνκι, για μια σύνοδο κορυφής των χωρών της Βαλτικής και για να καλωσορίσει τη Φινλανδία στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Την Πέμπτη αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη φινλανδική πρωτεύουσα – πέντε χρόνια ακριβώς από τότε που ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, έκανε το ίδιο σε μια πολύ διαφορετική πολιτική στιγμή.

Η στάση αυτή είναι κάτι σαν γύρος του θριάμβου, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι μια υπενθύμιση των εκκρεμοτήτων που δεν έχουν τελειώσει.

Η σκανδιναβική χώρα έγινε τον Απρίλιο το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ, τερματίζοντας την ιστορία της μη συμπόρευσής της και αποδεικνύοντας πώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει γυρίσει μπούμερανγκ στην Ευρώπη.

Η Φινλανδία υποτίθεται ότι θα εντασσόταν μαζί με τη γειτονική της Σουηδία, η ένταξη της οποίας έχει καθυστερήσει λόγω της Τουρκίας και της Ουγγαρίας. Το ΝΑΤΟ απαιτεί την ομόφωνη συναίνεση όλων των μελών του για να επεκταθεί.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλγ Κρίστερσον επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο την Τετάρτη και συναντήθηκε με τον Μπάιντεν για να συνεχίσει την πίεση για ένταξη. Αλλά υπάρχουν λίγες ελπίδες ότι το ζήτημα θα επιλυθεί στο Βίλνιους.

Είναι μια πολύ διαφορετική περίσταση από την τελευταία φορά που ένας Αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε το Ελσίνκι πριν από πέντε χρόνια.

Κατά τη διάρκεια εκείνου του ταξιδιού, ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν και απομάκρυνε τις ανησυχίες σχετικά με τη ρωσική ανάμιξη στην εκλογική νίκη του.

Τώρα ο Μπάιντεν πηγαίνει στην πόλη για να δείξει πώς η κυβέρνησή του κράτησε μια σταθερή γραμμή απέναντι στη Μόσχα και επέκτεινε τις δυτική άμυνα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ