Του Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλου
Με παράτες και ταρατζούμ ολοκληρώθηκε και εφέτος το 21ο επενδυτικό φόρουμ της Capital Link στη Νέα Υόρκη, που υποτίθεται ότι έχει αντικείμενο την προώθηση της ελληνικής οικονομίας. Γίνεται κάθε χρονιά από το 1998, με προσκεκλημένους Έλληνες υπουργούς και τεχνοκράτες, που πάνε στην αμερικανική μεγαλούπολη για να «συστήσουν» στους Αμερικανούς επενδυτές την οικονομία μας.
Και κάθε χρονιά επαναλαμβάνεται η ίδια «φάρσα» με μόνο ίσως κερδισμένο τον ιδιοκτήτη της Capital Link που κερδίζει χρήματα από μια εκδήλωση που δεν έχει καμία μα καμία αξία για την Ελλάδα. Η ελληνική οικονομία όπως έχει φανεί χρόνια τώρα δεν κερδίζει τίποτα, αντίθετα οι Έλληνες φορολογούμενοι επιβαρύνονται με το άμεσο και έμμεσο κόστος της διοργάνωσης, που πληρώνουν οι χορηγοί, πολλοί εκ των οποίων είναι ελληνικές εταιρείες, ΔΕΚΟ και ανακεφαλαιοποιημένες (με χρήματα των ιθαγενών) τράπεζες.
Από την εκδήλωση αυτοί φεύγουν πάντα χαρούμενοι οι υπουργοί μας, οι οποίοι έχουν πάει στη Νέα Υόρκη, έχουν παρευρεθεί υποτίθεται σε επαφές με ξένους επενδυτές, ενώ ο κάθε φορά υπουργός Οικονομικών έχει και το μεγάλο προνόμιο να κηρύττει μια ημέρα (την τελευταία του φόρουμ) την έναρξη των εργασιών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Στις ανακοινώσεις με τις οποίες φροντίζει η Capital Link να προμηθεύει τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημερώσεως, οι Έλληνες υπουργοί φαντάζουν πάντα ως «υπερήρωες» που παρουσίασαν με τον καλύτερο τρόπο την εγχώρια οικονομία και ενημέρωσαν τους ξένους επενδυτικούς οίκους για τις ευκαιρίες στην Ελλάδα. Συναντήσεις ρουτίνας ή δηλώσεις ευγενείας των Αμερικανών επισήμων (όπως εφέτος του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος, περί σημαντικής προόδου της ελληνικής οικονομίας) προβάλλονται από τα εγχώρια μέσα ως σημαντικές και απαρχή μια νέας περιόδου.
Και οι ανταποκρίσεις (που έχουν όλες σαν βάση τις ανακοινώσεις της Capital link) κινούνται σε ένα υπεραισιόδοξο κλίμα και συσκοτίζουν την πραγματικότητα, που μάλλον απογοητευτική είναι.
Και βέβαια ουδείς αμφιβάλει ότι για παράδειγμα οι υπουργοί (δύο από αυτούς που παρευρέθηκαν στη φετινή εκδήλωση) Ανάπτυξης και Οικονομίας Άδωνις Γεωργιάδης και Χρήστος Σταϊκούρας, τα είπαν μια χαρά και έδωσαν τόνο αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία συνεπικουρούμενοι και από άλλους παράγοντες της χώρας όπως τραπεζίτες, διοικητές οργανισμών και λοιπούς παροικούντες την Αθήνα.
Επίσης, καλά τα είχε πει και ο (άνευ γραβάτας) υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όταν είχε πάει αλλά και άλλοι υπουργοί Οικονομικών πριν από αυτόν. Επίσης «τέλεια» τα είχε πει και ο πάλαι ποτέ τσάρος της οικονομίας του ΠΑΣΟΚ και πάντα χαμογελαστός ο Γιάννος Παπαντωνίου όταν πήγε το 1999, πριν η Ελλάδα μπει στο ευρώ.
Το θέμα είναι ότι τα αποτελέσματα όλων αυτών των ετών (από το 1998 διοργανώνεται το συγκεκριμένο συνέδριο) είναι ανύπαρκτα. Αν υπήρχαν επενδύσεις θα φαίνονταν, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξαν ποτέ.
Υπήρχαν μάλιστα υπουργοί Οικονομικών, που ενώ γνώριζαν ότι το συγκεκριμένο φόρουμ δεν προσθέτει τίποτα στην οικονομία, εν τούτοις πήγαιναν, λέγοντας ότι πρέπει να πάνε γιατί όλοι πάνε! Προς τιμήν τους ο υπουργοί που δεν συμμετείχαν στο φόρουμ παρωδία της Capital Link ήταν ο Νίκος Χριστοδουλάκης (κυβέρνηση Κώστα Σημίτη), αλλά και ο Γιάννης Στουρνάρας που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.
Οι Αμερικανοί επενδυτές που ήρθαν στην Ελλάδα (όποτε ήρθαν) σίγουρα δεν είχαν και δεν έχουν ανάγκη τις φανφάρες των Ελλήνων υπουργών και βέβαια πολλές φορές έχουν καλύτερη ενημέρωση από τους δικούς μας «προκαθήμενους» στους υπουργικούς θώκους.
Στις ανακοινώσεις της Capital Link εκτός των «υπερηρώων» Ελλήνων υπουργών και των εξαιρετικών παρουσιάσεών τους φιγουράρει πάντα και κατάλογος διεθνών επενδυτικών οίκων που υποτίθεται παρακολουθούν τις παρουσιάσεις, με στόχο να επενδύσουν στην οικονομία. Και εκεί ακριβώς το πράγμα μπερδεύεται συνήθως, καθώς έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι στις συναντήσεις αυτές οι ξένοι επενδυτές στέλνουν (αν στείλουν) νεαρούς και άπειρους εκπροσώπους τους, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό και την αδιαφορία τους για τα τεκταινόμενα στις συγκεκριμένες συγκεντρώσεις.
Αντίθετα, στις συγκεκριμένες συναντήσεις υπερπλεονάζουν πάντα οι Έλληνες ομογενείς που επίσης προσκαλούνται (από τους διοργανωτές) για να δούνε και να συναντήσουν τους «πατριώτες» υπουργούς. Και βέβαια παρά το «δούλεμα» που έχουν υποστεί οι ομογενείς από το Ελλαδικό κράτος κατά καιρούς, ανταποκρίνονται με την καρδιά τους στην πρόσκληση, γιατί εκεί θα δούνε Έλληνες που έρχονται από την πατρίδα.
Σε μια παλαιότερη εκδήλωση και ενώ είχε σταλεί στα εγχώρια μέσα η συνήθης ανακοίνωση με τους πολλούς επενδυτές, κάποιος συμμετέχων στην εκδήλωση επιβεβαίωσε ότι οι ξένοι οίκοι που αναφέρονταν δεν μετείχαν στην ελληνική εκδήλωση αλλά σε μια τουρκική όπου ήταν προσκεκλημένα υψηλόβαθμα στελέχη της τουρκικής κυβερνήσεως.
Τέτοιου είδους εκδηλώσεις είχαν νόημα, σε μια άλλη εποχή και ειδικότερα όταν οι Αμερικανοί δεν έστελναν ανθρώπους στην Ελλάδα. Τώρα, στέλνουν και μάλιστα πολλούς, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά και με λεπτομέρειες την ελληνική οικονομία.
Η κυβερνητική αντιπροσωπεία
Στη φετινή εκδήλωση το πρόγραμμα συμμετοχής συμπεριελάμβανε και υψηλόβαθμη κυβερνητική αντιπροσωπεία.
•Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης (μέσω τηλεοπτικού μηνύματος)
•Ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών
•Ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων
•Ο Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού
•Ο Ιωάννης Πλακιωτάκης, υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής
•Ο Γιώργος Ζαββός, υφυπουργός Οικονομικών
•Ο Γιάννης Τσακίρης, υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων
•Ο Γεράσιμος Θωμάς, υφυπουργός περιβάλλοντος και Ενέργειας
•Ο Γεώργιος Πιτσιλής, διοικητής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων
•Ο Χάρης Λαλάκος, πρέσβης της Ελλάδος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής
•Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη
•Ο Δρ. Martin Czurda, διευθύνων σύμβουλος – Hellenic Financial Stability Fund
•Ο Ριχάρδος Λαμπίρης, διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου
•Ο Δημήτρης Τσάκωνας, αναπληρωτής γενικός διευθυντής – Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ)