Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Στην Καλαμάτα κατευθύνεται το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1

Προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα προς την Καλαμάτα κατευθύνεται, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το ιρανικό τάνκερ Grace 1, που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της διαμάχης ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη Δύση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται πληροφορίες της Refinitiv, οι βρετανικές αρχές είχαν προχωρήσει στην κατάσχεσή του Gace 1 τον Ιούλιο, με την υποψία ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Βρετανία συνέλαβε το δεξαμενόπλοιο τον Ιούλιο κοντά στο Γιβραλτάρ με την υποψία ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, στενή σύμμαχο του Ιράν, παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό οδήγησε στην ενίσχυση των εντάσεων στις οδούς της διεθνούς ναυσιπλοΐας για τη μεταφορά του πετρελαίου μέσω του Κόλπου.

Το Grace 1, που μετονομάσθηκε σε Adrian Darya 1, απέπλευσε από το Γιβραλτάρ γύρω στις 11 μ.μ. (τοπική ώρα, μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με τα δεδομένα που είχε νωρίς σήμερα το πρωί η υπηρεσία Refinitiv που παρακολουθεί την ναυσιπλοΐα, το σκάφος κατευθύνεται προς την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας.

Η κράτηση του δεξαμενοπλοίου τερματίσθηκε την περασμένη εβδομάδα, όμως ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσινγκτον εξέδωσε την Παρασκευή ένταλμα για την κατάσχεση του τάνκερ, του πετρελαίου που μεταφέρει και σχεδόν 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Το Γιβραλτάρ ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, πως δεν μπορεί να συμμορφωθεί με το αίτημα αυτό επειδή δεσμεύεται από τη νομοθεσία της ΕΕ.

Η Ουάσινγκτον αποπειράθηκε να θέσει υπό κράτηση το Grace 1 με το αιτιολογικό ότι έχει σχέσεις με το σώμα των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, το οποίο έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.

Στο μεταξύ, ανώτερος ιρανός κοινοβουλευτικός φέρεται να δήλωσε πως η κρίση στις σχέσεις του Ιράν με τη Βρετανία, στο πλαίσιο της οποίας η Τεχεράνη συνέλαβε τον περασμένο μήνα ένα δεξαμενόπλοιο με σημαία Βρετανίας, δεν θα τερματισθεί μέχρι το τάνκερ να φθάσει στον προορισμό του.

«Μέχρι το ιρανικό πετρελαιοφόρο να φθάσει στον προορισμό του οι Βρετανοί πρέπει να βοηθήσουν να τερματισθεί η κρίση, δήλωσε ο Χεσματολάχ Φαλαχατπισέχ, μέλος της επιτροπής εθνικής ασφαλείας και εξωτερικών υποθέσεων του ιρανικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

«Αυτό σημαίνει πως η κρίση με τη Βρετανία δεν έχει τελειώσει. Η Βρετανία έχει την πρωταρχική ευθύνη να βάλει ένα τέλος στην κρίση του πετρελαιοφόρου», δήλωσε ο Φαλαχατπισέχ.

Το Ιράν έχει αρνηθεί πως το δεξαμενόπλοιό του κατευθυνόταν ποτέ στη Συρία.

Εξάλλου το Ιράν προειδοποίησε τις ΗΠΑ εναντίον οποιασδήποτε νέας απόπειρα να συλληφθεί το πετρελαιοφόρο στην ανοικτή θάλασσα, μετά τον απόπλου του από το Γιβραλτάρ, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ ενδέχεται να ανανεώσουν το αίτημά τους να συλληφθεί το τάνκερ αφού απέπλευσε από το Γιβραλτάρ, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί δήλωσε: «Μια τέτοια ενέργεια θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην ανοικτή θάλασσα. Έχουμε εκδώσει προειδοποίηση μέσω επίσημων διαύλων, ιδιαίτερα μέσω της πρεσβείας της Ελβετίας».

Η Ελβετία αντιπροσωπεύει τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν, το οποίο δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

https://youtu.be/OrSvRSRl7hk

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ