Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024

Στην Ουκρανία, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ταξίδεψε την Τρίτη στο Κίεβο, για πρώτη φορά από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Το ταξίδι γίνεται μία μέρα μετά την ανάληψη από την Ουγγαρία της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Ο επικεφαλής του γραφείου τύπου του Ούγγρου πρωθυπουργού,  Μπερταλάν Χαβάσι  ,επιβεβαίωσε ότι ο Όρμπαν έφτασε στην ουκρανική πρωτεύουσα.

«Το πιο σημαντικό θέμα των συζητήσεων θα είναι η ευκαιρία να επιτευχθεί ειρήνη», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ σημείωσε ότι οι δύο ηγέτες θα αναφερθούν και σε διμερή ζητήματα.

Ο Όρμπαν , η χώρα του οποίου μόλις ανέλαβε την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για έξι μήνες, παραμένει στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, παρά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και έχει αντιταχθεί σε πρωτοβουλίες της ΕΕ να στηρίξει το Κίεβο στρατιωτικά και οικονομικά.

Πέρυσι ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε δηλώσει στον Πούτιν ότι η χώρα του ποτέ δεν ήθελε να αντιπαρατεθεί με τη Ρωσία. Στις αρχές του 2024 άσκησε βέτο σε πακέτο ύψους 50 δισεκ. ευρώ βοήθειας προς την Ουκρανία, το οποίο τελικά εγκρίθηκε με καθυστέρηση.

Ο ευρωσκεπτικιστής ηγέτης, που βρίσκεται στην εξουσία αδιάλειπτα από το 2010, είναι επίσης αντίθετος στις συζητήσεις για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, κρίνοντας ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη.

Τελικά δέχθηκε να αποχωρήσει από τις συζητήσεις στη διάρκεια της συνόδου κορυφής των 27 τον Δεκέμβριο, μέχρι οι υπόλοιποι ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, ο Όρμπαν έχει ενισχύσει τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς της χώρας του με το Κρεμλίνο και η Ρωσία παραμένει βασική πηγή για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ουγγαρίας.

Παράλληλα ο Ούγγρος ηγέτης είναι αντίθετος στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Ρωσία και έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «στρατιωτική επιχείρηση», υιοθετώντας τον όρο που χρησιμοποιεί η Μόσχα.

Χθες, Δευτέρα, ο Ζελένσκι «συνεχάρη» την Ουγγαρία για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ και δήλωσε ότι ελπίζει η Βουδαπέστη να προωθήσει «τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, τους στόχους και τα συμφέροντα».

Οι σχέσεις του Όρμπαν με τον Ζελένσκι δεν είναι καλές, μάλιστα ο Ούγγρος κατέταξε τον Ουκρανό πρόεδρο μεταξύ των «αντιπάλων» στη διάρκεια ομιλίας του μετά την επανεκλογή του το 2022.

Παρ’ όλα αυτά οι δύο άνδρες έχουν συναντηθεί αρκετές φορές, όπως για παράδειγμα στα τέλη Ιουνίου στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Τον Δεκέμβριο Ορμπάν και Ζελένσκι είχαν μια σύντομη συνομιλία κατά την ορκωμοσία του προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι. Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο έδειχναν τους δύο άνδρες να έχουν τεταμένη συζήτηση, με τον Ουκρανό πρόεδρο να κάνει λόγο για «ειλικρινή» ανταλλαγή απόψεων.

Οι σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ουγγαρίας είναι τεταμένες εδώ και χρόνια με αφορμή την ουγγρική μειονότητα που ζει στην Υπερκαρπαθία, μια περιοχή στο δυτικό άκρο της Ουκρανίας που βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Βουδαπέστης ως τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Κίεβο υιοθέτησε το 2017 σειρά αμφιλεγόμενων μέτρων, τα οποία αφορούσαν κυρίως τη διδασκαλία της ουκρανικής γλώσσας.

Εξάλλου η Ουγγαρία, που συνορεύει με την Ουκρανία, έχει υποδεχθεί πολύ λιγότερους Ουκρανούς πρόσφυγες σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νετανιάχου: Η επιχείρηση για την εξάλειψη του τρομοκρατικού στρατού της Χαμάς πλησιάζει στο τέλος της

Bild: «Επικείμενη» ισραηλινή επίθεση κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ