Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025

Στην Ουκρανία η CIA με το…βλέμμα στη Μόσχα

Η CIA δημιούργησε 12 μυστικές βάσεις κατασκοπείας στην Ουκρανία κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία τα τελευταία οκτώ χρόνια, με την Ουκρανία να γίνεται ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία της Ουάσιγκτον για επιχειρήσεις στον τομέα των πληροφοριών κατά της Μόσχας.

Του Νίκου Βασιλειάδη 

Αυτό αποκαλύπτει δημοσίευμα των New York Times (NYT), που επικαλείται πρώην και νυν αξιωματούχους από την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι οποίοι αποκαλύπτουν πως κρυμμένες βαθιά μέσα στο δάσος οι αμερικανικές βάσεις είναι υπόγεια οχυρά εξοπλισμένα με τα πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα που χρηματοδοτήθηκαν πλήρως, και εν μέρει εξοπλίστηκαν, από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ.
Την αποκάλυψη αυτή επιβεβαίωσε και ο Ιβάν Μπακάνοφ, πρώην επικεφαλής της SBU, της κύριας υπηρεσίας ασφαλείας και πληροφοριών της Ουκρανίας, ο οποίος δήλωσε πως «χωρίς αυτές τις βάσεις δεν θα μπορούσαμε ποτέ να αντισταθούμε στους Ρώσους ή να τους αναχαιτίσουμε».
Δίκτυα
πρακτόρων
Ορισμένες από αυτές τις μυστικές βάσεις κατασκευάστηκαν μετά τη ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2022, άλλες νωρίτερα, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που άρχισε να εφαρμόζεται από τη CIA πριν από μία δεκαετία (υπό τις κυβερνήσεις τριών διαφορετικών προέδρων των ΗΠΑ: του Ομπάμα, του Τραμπ και του Μπάιντεν) ως «βάσεις εμπροσθοφυλακής», από τις οποίες επιχειρούσαν δίκτυα πρακτόρων που συγκέντρωναν πληροφορίες εντός της Ρωσίας.
Όπως επισημαίνουν οι ΝΥΤ, όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν διέταξε το προσωπικό των ΗΠΑ να εγκαταλείψει τη χώρα λίγο πριν από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, ορισμένοι Αμερικανοί πολίτες, πράκτορες της CIA, παρέμειναν στην Ουκρανία κρυμμένοι σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία στη δυτική Ουκρανία μεταδίδοντας πληροφορίες, όπως πού σχεδίαζε να χτυπήσει η Ρωσία και ποια οπλικά συστήματα θα χρησιμοποιούσε.

«Επιχείρηση Χρυσόψαρο»

Η συνεργασία αυτή των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας και των ΗΠΑ δεν περιορίζεται μόνο στην αντίσταση στη ρωσική εισβολή κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών. Όπως οι New York Times (NYT) αποκαλύπτουν, η ουκρανική κατασκοπεία συνέδραμε επίσης τη CIA να συγκεντρώσει στοιχεία κατά της Μόσχας για την κατάρριψη του επιβατικού αεροσκάφους της Malaysia Airlines τον Ιούλιο του 2014 καθώς πετούσε πάνω από ελεγχόμενα από τους Ρώσους εδάφη του ουκρανικού Ντονμπάς, αλλά και Ουκρανοί κατάσκοποι βοήθησαν επίσης Αμερικανούς συναδέλφους τους να εντοπίσουν και να αναχαιτίσουν ψηφιακές παρεμβάσεις Ρώσων χάκερ στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2016 με νικητή τον Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Χίλαρι Κλίντον.
Οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο μιας επιχείρησης, γνωστής ως «Επιχείρηση Χρυσόψαρο», που σκοπό της είχε να εκπαιδεύσει πράκτορες της Ουκρανίας να υποκλέπτουν ρωσικά μυστικά και να διεξάγουν ανταρτοπόλεμο κατά του ρωσικού στρατού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πράκτορες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών (της CIA) συνεργάστηκαν στενά με ουκρανικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Κιρίλο Μπουντάνοφ, και εκπαίδευσαν Ουκρανούς κατασκόπους να επιχειρούν στη Ρωσία, την Ευρώπη, την Κούβα και σε άλλα μέρη όπου είναι παρόντες Ρώσοι.
Η επίλεκτη αυτή μονάδα, γνωστή ως Μονάδα 2245, των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών που εκπαιδεύτηκε από τη CIA είχε ως αποστολή τη «σύλληψη» ρωσικών drones και τον εντοπισμό/απόσπαση συστημάτων επικοινωνίας των ρωσικών δυνάμεων, τα οποία στη συνέχεια παραδίδονταν σε τεχνικούς των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ούτως ώστε να αποκρυπτογραφήσουν τους κωδικούς τους και να μπορούν να τα παρακολουθούν μέσω δορυφόρων.
Μέλος της εν λόγω επίλεκτης ομάδας της ουκρανικής κατασκοπείας ήταν και ο Κιρίλο Μπουντάνοφ, ο ουκρανός στρατηγός που πλέον διοικεί τη στρατιωτική κατασκοπεία του Κιέβου.
Οι NYT αναφέρουν επίσης ότι από το 2016 οι Ουκρανοί αυτοί πράκτορες (εκπαιδευμένοι από τα στελέχη της CIA) παραβίαζαν περιστασιακά τους όρους συνεργασίας που τους είχε ορίσει η Ουάσιγκτον, «οργανώνοντας και δολοφονίες και άλλες θανατηφόρες επιχειρήσεις» τις οποίες υποτίθεται ότι η Αμερική αποδοκίμαζε και προειδοποιούσε πως θα αποσύρει την υποστήριξή της, κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Τι ήξερε ο Πούτιν;

Όπως σημειώνουν οι NYT, ο ίδιος ο Πούτιν ήταν ενημερωμένος για τη δράση της CIA στην Ουκρανία πολύ πριν αποφασίσει να ξεκινήσει την εισβολή στα εδάφη της.
Προς τα τέλη του 2021, σύμφωνα με ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο Πούτιν συναντήθηκε με τον επικεφαλής μιας από τις κύριες ρωσικές κατασκοπευτικές υπηρεσίες, ο οποίος του αποκάλυψε ότι η CIA, μαζί με τη βρετανική MI6, μετατρέπουν την Ουκρανία σε προγεφύρωμα για επιχειρήσεις κατά της Μόσχας.
Μάλιστα ήδη από πριν γνώριζε πως από το 2015 ένας στενός κύκλος αξιωματούχων των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών είχε ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τη CIA, με τον στρατηγό Βαλερί Κοντρατιούκ, τότε επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, να συναντιέται με τον αναπληρωτή σταθμάρχη της CIA και να του παραδίδει μια στοίβα άκρως απόρρητων αρχείων σχετικά με τον Βόρειο Στόλο του ρωσικού ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με τα τελευταία σχέδια ρωσικών πυρηνικών υποβρυχίων.

Το μυστικό ταξίδι

Το πρόσφατο υπό άκρα μυστικότητα ταξίδι του διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς στην Ουκρανία την προηγούμενη Πέμπτη (22/2/2024), όπως αποκαλύπτουν οι New York Times (NYT), επισήμως είχε στόχο να καθησυχάσει την ουκρανική ηγεσία που είναι ανάστατη επειδή η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση στο Κίεβο, με αποτέλεσμα να ανασταλεί η προμήθεια όπλων και πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων των βλημάτων πυροβολικού, στο Κίεβο. Ανεπίσημα όμως εάν συνυπολογιστεί η εκτεταμένη δράση της CIA στην Ουκρανία, το ταξίδι αυτό παραμένει ένα πραγματικό μυστήριο με δεδομένο πως ο Μπερνς θεωρείται ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και αναλαμβάνει υποθέσεις τις οποίες δεν μπορεί να διαχειριστεί η διπλωματία των ΗΠΑ, όπως αυτή των μυστικών βάσεων που… υπάρχουν ενώ δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.
Η απάντηση στο ερώτημα ίσως να βρίσκεται στη διαπίστωση πως σήμερα το ουκρανικό δίκτυο κατασκοπείας που δημιουργήθηκε με τη συμβολή της CIA καλείται να διαδραματίσει έναν ακόμη πιο ουσιαστικό ρόλο στην πολεμική προσπάθεια του Κιέβου, αφού η Ουκρανία, καθώς η Ρωσία έχει περάσει εκ νέου στην επίθεση, εξαρτάται περισσότερο από ποτέ από drones, αντιαεροπορικές δυνάμεις και αποστολές δολιοφθοράς που απαιτούν την παρουσία άριστα εκπαιδευμένων κατασκόπων πίσω από τις γραμμές του εχθρού.

Όπως δημοσιεύθηκε στην “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” που κυκλοφορεί 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Financial Times: Πότε και γιατί ο Πούτιν θα ξεκινούσε πυρηνικό πόλεμο

Προεδρικές με απρόβλεπτο «εγκεφαλογράφημα» στις ΗΠΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ