Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Στην… πανδημία ο «λύκος» χαίρεται

Η αλλαγή της κάρτας SIM ερήμην των κατόχων τους, οι σεξουαλικοί εκβιασμοί μέσω διαδικτύου (Sextortion) και οι ιδανικοί «εραστές του ονείρου» είναι μερικές από τις πιο διαδεδομένες διαδικτυακές απάτες που καταγράφονται την περίοδο της πανδημίας.

Tου ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ
• Διαδικτυακές απάτες με ολέθριες συνέπειες για κατόχους καρτών • Επιτήδειοι «ψαρεύουν» ερωτικούς συντρόφους από το ίντερνετ και απειλούν για να αποσπάσουν χρήματα •Ραντεβού στα τυφλά με παγίδες για τη ζωή των ανυποψίαστων θυμάτων

Την εποχή που-αναγκαστικά πλέον – όλο και περισσότεροι πολίτες δουλεύουν, επικοινωνούν, διασκεδάζουν και «ζουν» μέσω του διαδικτύου (με οnline λογαριασμούς, πληρωμές, αγορές κ.ά), οι επιτήδειοι βρίσκουν νέους τρόπους να «εισβάλουν» στη ζωή, τα σπίτια και τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους μέσα από τις …οθόνες τους, με οδυνηρές, τις περισσότερες φορές, συνέπειες!

Sim Swapping

Η αντικατάσταση/αλλαγή της SIM είναι μια καθόλα νόμιμη υπηρεσία που προσφέρουν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας στους συνδρομητές τους, ώστε να διατηρήσουν τον αριθμό τηλεφώνου τους σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της συσκευής τους ή λόγω ανάγκης χρήσης διαφορετικού μεγέθους κάρτας SIM.

Οι απατεώνες προσποιούνται είτε τον κάτοχο της κάρτας ή κάποιον εξουσιοδοτημένο από τον νόμιμο συνδρομητή, προσπαθώντας έτσι να εξαπατήσουν τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και να αποκτήσουν νέα κάρτα. Αν τα καταφέρουν, μόλις ενεργοποιήσουν τη νέα κάρτα, η παλιά, που έχει ο νόμιμος συνδρομητής απενεργοποιείται. Όλες οι υπηρεσίες (κλήσεις, SMS, πρόσβαση στο διαδίκτυο) βρίσκονται στην κατοχή των απατεώνων, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να υποκλέψουν για παράδειγμα κωδικούς μιας χρήσης από τράπεζες ή μηνύματα επαλήθευσης ασφάλειας, εν αγνοία των συνδρομητών.

Πρώτα οι κωδικοί

Η μη εξουσιοδοτημένη αντικατάσταση της κάρτας SIM αποτελεί συνήθως το δεύτερο σκέλος του σχεδίου των απατεώνων. Στην αρχή οι επιτήδειοι έχουν καταφέρει να υποκλέψουν τους κωδικούς e-Banking συνήθως μέσω ενός ηλεκτρονικού μηνύματος «ψαρέματος» (phishing) ή κακόβουλου λογισμικού που εγκαθιστούν στον υπολογιστή του θύματος.

Γι’ αυτό και οι ειδικοί συμβουλεύουν την άμεση επικοινωνία με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας αν το κινητό σταματήσει να λειτουργεί για ασυνήθιστους λόγους. Επίσης, συστήνουν την εγκατάσταση ενός αξιόπιστου προγράμματος προστασίας από κακόβουλο λογισμικό και την εγγραφή των πολιτών στις υπηρεσίες των οργανισμών για ειδοποιήσεις SMS ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν εκτελούνται συναλλαγές. Επιπλέον, να μην απαντούν ποτέ σε άγνωστα μηνύματα ή κλήσεις που ζητούν στοιχεία λογαριασμών και να μην ακολουθούν συνδέσμους ιστοσελίδων ή να ανοίγουν συνημμένα αρχεία από άγνωστους.
Και αυτό γιατί συνήθως οι απατεώνες προσποιούνται νόμιμες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Σε κάθε περίπτωση, συνίσταται συχνός έλεγχος στις κινήσεις των λογαριασμών και άμεση ενημέρωση της Τράπεζας εάν διαπιστωθεί κάτι ύποπτο.

«Πωλούν έρωτα!»

Ιδιαίτερα ανησυχητικό, όμως, είναι ότι στην εποχή των συνεχόμενων lockdown (δηλαδή τον τελευταίο χρόνο) διπλασιάστηκαν τα περιστατικά ηλεκτρονικής εξαπάτησης, σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας, όπως σημειώνει στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης, που δημιούργησε το τμήμα ∆ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και το CSI institute.

Όπως επισημαίνει, οι απατεώνες «στοχεύουν σε υποψήφια θύματα μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης (Instagram–Facebook) ή site διαδικτυακών ραντεβού. ∆ηλώνουν μεταξύ άλλων πιλότοι, γιατροί, καπετάνιοι από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του εξωτερικού.
Φτιάχνουν «προφίλ» στο οποίο εμφανίζονται γοητευτικοί, μορφωμένοι, με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, αλλά τα… χρήματα τους είναι «δεσμευμένα». Στο στόχαστρό τους μπαίνουν κυρίως μοναχικές γυναίκες –αλλά και άντρες- μεγαλύτερης ηλικίας. Η γνωριμία προχωρά στην αρχή με πολύ προσεκτικά βήματα κι όσο το θύμα φαίνεται να… ενδίδει στον έρωτα, αρχίζουν και οι απαιτήσεις».

Αρχικά για μικρά χρηματικά ποσά, δήθεν για επείγοντα έξοδα για «σοβαρό λόγο». Όσοι και όσες κάνουν το λάθος να στείλουν χρήματα, μετά αρχίζουν και οι απαιτήσεις για μεγαλύτερα ποσά από τους «υποψήφιους γαμπρούς» που τάζουν… γάμο όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας!

Όπως σημείωσε ο κ. Σφακιανάκης γνωρίζει περίπτωση γυναίκας από νησί της ∆ωδεκανήσου, η οποία πούλησε διαμερίσματα από το ξενοδοχείο της και τα έστελνε στον «Αμερικανό» φίλο της, ο οποίος της είχε… τάξει ότι θα την παρει στις ΗΠΑ «για να ζήσουν μαζί τον έρωτα τους».

Sextortion scam

Σύμφωνα με τον διευθυντή του CSI institute, αυτήν την εποχή παρατηρείται σημαντική αύξηση των εκβιασμών σε ανήλικα κορίτσια και όχι μόνο. Τα θύματα σε αρκετές περιπτώσεις κάνουν το λάθος να στείλουν γυμνές φωτογραφίες τους σε άγνωστα άτομα, χωρίς να αποκλείονται και οι περιπτώσεις των εκβιασμών από «φίλους» και… πραγματικούς φίλους.
Ακολουθούν οι εκβιασμοί για δημοσιοποίηση βίντεο και φωτογραφιών στις «επαφές» των θυμάτων και το ίντερνετ. Όσοι βρίσκονται στην ίδια πόλη, μέσω του εκβιασμού προσπαθούν να πείσουν το θύμα να υποκύψει στα βίτσια τους. Σε μία περίπτωση ο πρώην σύντροφος μιας κοπέλας την εκβίαζε να συνευρεθεί ερωτικά με δύο φίλους του, αλλιώς θα δημοσίευε βίντεο και εικόνες με προσωπικές τους στιγμές στο διαδίκτυο.

Υπάρχουν και περιπτώσεις, που οι εκβιαστές είναι άγνωστοι να ζητούν «λύτρα» σε… bitcoin. Όπως τονίζει ο κ. Σφακιανάκης «τα θύματα δεν θα πρέπει επουδενί να ενδώσουν στις απαιτήσεις των δραστών! Θα πρέπει να ενημερώσουν τους δικούς του και τις αρμόδιες Αρχές» .

Phishing

Στην καραντίνα αυξήθηκαν επίσης οι επιθέσεις/απόπειρες ηλεκτρονικού ψαρέματος (μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων), με σκοπό την υποκλοπή δεδομένων, με δήθεν κύριους εμφανιζόμενους αποστολείς, τράπεζες, σούπερ-μάρκετ, εταιρείες ταχυμεταφορών.
Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης (που συνεχίζεται στα Λύκεια των «κόκκινων περιοχών»), οι απατεώνες του κυβερνοχώρου επιχείρησαν να διανείμουν κακόβουλα λογισμικά μέσω της πλατφόρμας WEBEX!

Μεγάλη προσοχή στην ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών

Σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τα μηνύματα των απατεώνων είναι συχνά κακώς διατυπωμένα και ασαφή ενώ το διαδικτυακό τους «προφίλ» δεν συνάδει με αυτά που λένε.

Συνιστάται:
– Πολύ προσοχή στις προσωπικές πληροφορίες που διαμοιράζετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες γνωριμιών.
– Μη βιάζεστε να απαντήσετε και να κάνετε ερωτήσεις.
– Να ψάχνετε τη φωτογραφία και το προφίλ του ατόμου που σας έχει προσεγγίσει εάν έχει χρησιμοποιηθεί και αλλού.
– Ιδιαίτερη προσοχή στα ορθογραφικά /συντακτικά λάθη, στις ασυνέπειες περιγραφής ιστοριών, καθώς και σε δικαιολογίες τύπου ότι η κάμερα τους είναι εκτός λειτουργίας.
– Μην μοιράζεστε οποιοδήποτε υλικό, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σας εκβιάσουν.
– Μην στέλνετε ποτέ χρήματα και μην δίνετε στοιχεία πιστωτικής κάρτας, τραπεζικού λογαριασμού και κωδικών στο e-banking.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκλεισμός του Ντόναλντ Τραμπ για πάντα από το twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ