Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

Στην πορνεία 4.000 Ελληνίδες για 10 ευρώ!

του ΠΑΝΟΥ ΤΖΙΦΑ

Αριθμοί που σοκάρουν, ψυχές που βιάζονται καθημερινά με την «ανοχή» της κοινωνίας και ένα επάγγελμα που αποκαλείται ως το αρχαιότερο του κόσμου συνθέτουν τη σημερινή έρευνα της «ΜΠΑΜ». Πορνεία ή… σύγχρονη δουλεία. 4.000 Έλληνες και Ελληνίδες (ανήλικοι ή στα όρια του νόμου ηλικιακά) εκδίδονται παρά τη θέλησή τους κάθε χρόνο, ενώ στο σύνολο τα θύματα φτάνουν και ξεπερνούν τα 200.000 άτομα (ανεξαρτήτως εθνικότητας), αποτελώντας ένα μέρος της παγκόσμιας καταναγκαστικής πορνείας που έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε «κέντρο της πορνείας πανευρωπαϊκά», όπως μας αποκαλούν υποτιμητικά σε όλον τον κόσμο. Ένας τίτλος που αποδίδεται, επισήμως δυστυχώς, στη χώρα μας, όπως μας εξομολογείται η Λητώ Καραγκούνη, υπεύθυνη Ενημέρωσης της ΜΚΟ Καμπάνια Α21, η οποία δραστηριοποιείται στο anti-trafficking σε 11 χώρες με βασική έδρα την Ελλάδα, καθώς θεωρείται το «μονοπάτι του πόνου» για εκατομμύρια θύματα.

Ανήλικα αγόρια και κορίτσια μετατρέπονται σε θύματα ακόμα και από τους ίδιους τους γονείς, αρκετές φορές με πολύ ξύλο, εκφοβισμούς και θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Έτσι, υποκύπτουν ώστε να ικανοποιήσουν τις ανώμαλες ορέξεις μέχρι και 40 πελατών την ημέρα, για μόλις 5 – 10 ευρώ.

«Υπάρχουν σήμερα περισσότεροι σκλάβοι στον κόσμο από κάθε άλλη στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία. Εκτιμάται ότι 27 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως βρίσκονται σε κατάσταση δουλείας. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά γίνονται αντικείμενα εργασιακής και σεξουαλικής δουλείας ενάντια στη θέλησή τους. Γυναίκες και παιδιά συχνά απάγονται μέσα στη βιομηχανία ή πωλούνται από την οικογένειά τους μέσα από απελπιστικές καταστάσεις. Ο μέρος όρος ηλικίας των θυμάτων συνεχίζει να επεκτείνεται σε μικρότερης ηλικίας θύματα, που φτάνουν τα 12 χρόνια, καθώς οι πελάτες αναζητούν… φρέσκα προϊόντα», σύμφωνα με τα στοιχεία της Α21 και της κ. Καραγκούνη, τα οποία επιβεβαιώνουν και άλλες ΜΚΟ και πανεπιστημιακοί φορείς.

 

Σοκάρουν τα στοιχεία του Παντείου

 «Η εμπορία ανθρώπων είναι η παράνομη πώληση ανθρωπίνων ζωών, κυρίως για τους σκοπούς της σεξουαλικής εμπορίας και καταναγκαστικής εργασίας. Καθώς είναι η μεγαλύτερη σε ανάπτυξη εγκληματική βιομηχανία, επηρεάζει κάθε χώρα σε όλον τον κόσμο. Κάθε τριάντα δευτερόλεπτα κάποιος εξαναγκάζεται σε τέτοιου είδους δεσμά – τα δεσμά της σύγχρονης δουλείας. Ο αριθμός των εκδιδόμενων γυναικών και ανδρών αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, οι ταρίφες πέφτουν, ο τζίρος από την πορνεία από τα τέλη του 2012 έως σήμερα κινείται στα 600 – 620 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των εκπορνευόμενων ανέρχεται περίπου στους 18.500 σε ολόκληρη την Ελλάδα. 13.000 – 14.000 αλλοδαπές εκδιδόμενες είναι θύματα trafficking εντός της χώρας».

Τα παραπάνω είναι μερικά αλλά και τα πιο κύρια συμπεράσματα της έρευνας του καθηγητή του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Γρηγόρη Λάζου, από έρευνα που παρουσιάστηκε σε ημερίδα την οποία συνδιοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Praksis, υπό την αιγίδα του Γραφείου Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων.

 

«Σκλάβες του σεξ από τα 16»

 «Στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν 6.500 θέσεις όπου εκδίδονται οι γυναίκες, ενώ υπολογίζεται ότι το 2012 εκδόθηκαν 17.000 γυναίκες και το 2014 περίπου 18.500. Οι πελάτες ανέρχονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε 550.000 στην Αθήνα. Σε ό,τι αφορά τις ταρίφες τον καιρό του μνημονίου, παρουσιάζεται πτώση. Συγκεκριμένα, σε σχέση με το 2009 εκτιμάται ότι έχουν πέσει κατά 20% με 50%. Για την ακρίβεια από 5 έως 30 ευρώ, ενώ έχουν εντοπιστεί τιμές που φτάνουν στα 50 ευρώ. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι πολλές είναι κάτω από 5 ευρώ, κάτι που απεικονίζει την οικονομική διάσταση της εξαθλίωσης των εκδιδομένων» αναφέρουν τα στοιχεία του καθηγητή και της Praksis.

«Από τα δεδομένα για τα έτη 2013, 2014 και του 2015 προκύπτει ότι τα θύματα του trafficking προέρχονται κυρίως από το Μπανγκλαντές, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ενώ οι ανήλικοι, ηλικίας κυρίως 16-18 ετών, κατάγονται κυρίως από τη Ρουμανία, την Αλβανία και το Μπαγκλαντές» προσθέτει η έρευνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ