Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Στήριξη στην Ελλάδα και πίεση στην Τουρκία από τους Ευρωπαίους με φόντο της αποκλιμάκωση

Εντείνεται η πίεση των Ευρωπαίων στην Τουρκία προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, με την στήριξη στην Ελλάδα να είναι εμφανής.

Στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Βερολίνο, η Άγκυρα δέχτηκε έντονες επικρίσεις. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις των Άνγκελα Μέρκελ, Ζοζέπ Μπορέλ και Χάικο Χαας, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, μάλιστα, να τονίζει πως η Ε.Ε. οφείλει να στηρίξει την Ελλάδα, στις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ. «Είμαστε ξεκάθαροι και αποφασισμένοι σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων και την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλώντας την Τουρκία «να απέχει από μονομερείς ενέργειες».

«Η Τουρκία πρέπει να απέχει από μονομερείς ενέργειες. Αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο προκειμένου να προχωρήσει ο διάλογος. Θέλουμε να βρούμε δρόμο προς μια πιο υγιή σχέση, προς όφελος τόσο της Ε.Ε. όσο και της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Μπορέλ μετά το τέλος του Άτυπου Συμβουλίου του οποίου προήδρευσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα πρέπει να βαδίσουμε σε μια «λεπτή γραμμή» ανάμεσα στη διατήρηση ενός πραγματικού χώρου για διάλογο και στην παρουσίαση συλλογικής δύναμης στην υπεράσπιση των κοινών μας συμφερόντων. «Θέλουμε να δώσουμε μια σοβαρή ευκαιρία στον διάλογο», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την εκτίμησή του για την διαμεσολαβητική προσπάθεια της Γερμανίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι και ο ίδιος θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα να δημιουργήσει «χώρο για διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα της περίπλοκης και δύσκολης σχέσης με την Τουρκία».

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι υπάρχει αυξανόμενη ενόχληση για την συμπεριφορά της Τουρκίας και θα δοθεί η εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου στον κατάλογο κυρώσεων να προστεθούν ονόματα που πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία. Αν δεν υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης, «μπορεί να αναπτυχθεί μια λίστα με περαιτέρω περιοριστικά μέτρα», η οποία θα τεθεί προς συζήτηση στην Σύνοδο Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου, εξήγησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Τέλος, αναφέρθηκε στη δυνατότητα οι κυρώσεις, εκτός από πρόσωπα, να αφορούν περιουσιακά στοιχεία, πλοία και παράνομες οικονομικές δραστηριότητες, κυρίως σε τομείς στους οποίους η τουρκική οικονομία είναι πιο στενά συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέρκελ: Όλοι, ως Ε.Ε., έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε την Ελλάδα
«Όλοι, ως κράτη – μέλη της ΕΕ, έχουμε ασφαλώς την υποχρέωση να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τα δικαιώματα και τα θέματα που παρουσιάζουν οι Έλληνες φίλοι μας και επίσης να τους υποστηρίξουμε, όπου έχουν δίκιο», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία παραχώρησε σήμερα (28/08) συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Οι δηλώσεις της κ. Μέρκελ ήρθαν την ώρα που στη γερμανική πρωτεύουσα συγκαλείται και η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., όπου τίθεται επί τάπητος η τουρκική προκλητικότητα.

«Παραταύτα, έχω επανειλημμένα προσπαθήσει προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και αυτό γίνεται εν μέρει μόνο με το να μιλάει κανείς συνεχώς και με τις δύο πλευρές. Οι διαφορές που υπάρχουν εκεί σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των οικονομικών ζωνών μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μαζί. Για αυτό προσπαθεί η Γερμανία», πρόσθεσε η καγκελάριος στο πλαίσιο της θερινής συνέντευξης Τύπου.

Σε ό,τι αφορά την συνεννόηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, για το θέμα, επισήμανε ότι μίλησε μαζί του πολύ εντατικά για τις σχέσεις με Τουρκία, οι οποίες είναι, όπως είπε, πάρα πολύ πολύπλευρες.

«Η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ. Η διένεξη μεταξύ δύο εταίρων του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους, αλλά και για αυτόν τον λόγο πρέπει να προσπαθήσει κανείς να ξεκαθαρίσει τα πράγματα στο πλαίσιο της Συμμαχίας», ανέφερε, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει σήμερα συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ούτε πρόκειται να το κάνει εντός της ημέρας, αλλά βρίσκεται σε συχνή επικοινωνία μαζί του.

Μάας: Πρέπει να συζητηθούν περιοριστικά μέτρα από την Ε.Ε. εναντίον της Άγκυρας
Περιοριστικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας πρέπει να συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα γίνει τον Σεπτέμβριο, όπως τόνισε σήμερα στο Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι σχέσεις με την Άγκυρα είναι περισσότερο από τεταμένες εξαιτίας της διένεξης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως ο εποικοδομητικός διάλογος είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο.

Τουρκία: Τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα – Η ΕΕ δεν μπορεί να απαιτεί να σταματήσουμε
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας τονίζει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει το δικαίωμα να απαιτεί από τη χώρα να σταματήσει τις γεωλογικές έρευνες στη Μεσόγειο.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καλεί την Ε.Ε. να μην υποστηρίζει τις απαιτήσεις της Ελλάδας να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα.

Η γειτονική χώρα ανακοίνωσε επίσης ότι η Ένωση πρέπει να είναι έντιμος και αμερόληπτος μεσολαβητής μεταξύ της Τουρκίας και της Αθήνας για την επίλυση της κατάστασης στη Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η αιτία της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου, με τις μαξιμαλιστικές και κατά του διεθνούς δικαίου ενέργειες και απαιτήσεις τους. Η άνευ όρων υποστήριξη της ΕΕ, με το πρόσχημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, σε αυτούς τους δύο, που προσπαθούν να αγνοήσουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο, αυξάνει την ένταση.

Η ΕΕ υπερβαίνει τα όριά της με το να επικρίνει τις δραστηριότητες για έρευνα υδρογονανθράκων της χώρας μας στην υφαλοκρηπίδα μας και με το να απαιτεί να τις σταματήσουμε. H ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα σε αυτό το θέμα, σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αυτή η απαίτηση αντιβαίνει τόσο στο κεκτημένο της ΕΕ όσο και στο διεθνές δίκαιο.

Καλούμε την ΕΕ και τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υποστηρίζουν τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας ενάντια στο διεθνές δίκαιο, με το πρόσχημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Η Ελλάδα δεν είναι ένα κράτος αρχιπέλαγος. Δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία τα ελληνικά νησιά, και ειδικά το Καστελόριζο, να έχουν υφαλοκρηπίδα.

Η Τουρκία δίνει πάντα έμφαση στο διάλογο και τη διπλωματία, αλλά όταν η ΕΕ προσφεύγει στη γλώσσα των κυρώσεων δεν βοηθά στην επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων, ίσα ίσα αυξάνει την αποφασιστικότητα της χώρας μας. Η Τουρκία, παρά το ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με παράνομες συμμαχίες, θα συνεχίσει να προστατεύει με αποφασιστικότητα τα δικά της συμφέροντα και των Τουρκοκυπρίων.

Εάν υπάρχει βούληση για μια ειλικρινή λύση, η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να προχωρήσει και ότι όσοι βρίσκονται πίσω από αυτούς δεν πρέπει να κάνουν λάθος υπολογισμούς. Κατά συνέπεια, εάν η ΕΕ θέλει λύση στην ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να ενεργήσει αμερόληπτα και να γίνει ένας ειλικρινής διαμεσολαβητής».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ