«Η παιδεία είναι επένδυση για το μέλλον και όχι δαπάνη και πρέπει να εξαιρεθεί από το μνημόνιο» δήλωσε, αναφερόμενος στη σχετική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της 74ης Συνόδου των Πρυτάνεων και Προέδρων των Διοικουσών Επιτροπών των ελληνικών πανεπιστημίων στη Θεσσαλονίκη, με τη λήξη της, ο προεδρεύων της και πρύτανης του ΑΠΘ, Ιωάννης Μυλόπουλος.
«Πρέπει και η Ελλάδα να υιοθετήσει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν υιοθετήσει από χρόνια και το έχουν κάνει πράξη» δήλωσε ο κ. Μυλόπουλος, αναφέροντας ότι η 74η σύνοδος για τα πανεπιστήμια διεξήχθη στη «σκιά των μεγάλων προβλημάτων, εξ αιτίας της πολιτικής της λιτότητας» και εκφράζοντας φόβους για την εξίσου “ποιοτική” λειτουργία τους στο μέλλον “με τοσο λίγα χρήματα και υποστηρικτικό προσωπικό”, εαν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση.
Οι αποφάσεις της συνόδου
Η σύνοδος κατέληξε σε επτά ομόφωνα ψηφίσματα για τους προϋπολογισμούς των πανεπιστημίων, το θέμα του ΕΚΠΑ και του πρύτανη του, τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων, την έρευνα και τους νέους οργανισμούς των πανεπιστημίων.
Για το ζήτημα του ΕΚΠΑ η σύνοδος αποφάσισε ότι «υποστηρίζει τις προσπάθειες που από καιρό καταβάλει η σύγκλητος και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και το πανεπιστήμιο να επανέλθει άμεσα σε κανονική λειτουργία», ενώ εξέφρασε την «απόλυτη» συμπαράσταση της στον κ. Πελεγρίνη, θεωρώντας «άδικες τις διώξεις» και ζήτησε «την άμεση ανάκληση κάθε δίωξης κατά του πρύτανη του ΕΚΠΑ».
«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων εκφράζει την απόλυτη συμπαράστασή της στον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και θεωρεί ότι οι εξασκούμενες άδικες διώξεις θίγουν και το αρχαιότερο Πανεπιστήμιο της Ελλάδας» αναφέρεται στο ψήφισμα της Συνόδου.
Παράλληλα, οι πρυτάνεις υποστηρίζουν «τις προσπάθειες που από καιρό καταβάλλει η Σύγκλητος και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και το Πανεπιστήμιο Αθηνών να επανέλθει άμεσα σε κανονική λειτουργία».
Για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων η σύνοδος χαρακτήρισε «πλήγμα» και «άδικο» το «οριζόντιο» μέτρο, υπογραμμίζοντας τα προβλήματα λειτουργίας και ζήτησε δέσμευση για «άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις και διοικητικές πράξεις» σχετικά με την «ανάκληση – τροποποίηση των διαπιστωτικών πράξεων της διαθεσιμότητας» , την ανάκληση της παραπομπής σε αργία όσων δεν απεγράφησαν καθώς και για τη δημιουργία νέων θέσεων εκπαιδευτικού τεχνικού προσωπικού και την ενδοϊδρυματική κινητικότητα, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις των υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα.
Επίσης, ζητήθηκε η «ανάκληση της μείωσης κατά 15% των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων για το 2014» και η «αποδέσμευση ταμειακών υπολοίπων προηγούμενων ετών». Αναφορικά με τα νέα οργανογράμματα, σε σχέση και με τις προβλέψεις του ν.4009/11 για τα νέα ΝΠΙΔ και τον ΕΛΚΕ η σύνοδος επεσήμανε την «ανάγκη διασφάλισης και συνέπειας των ερευνητικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων κατά τη λήψη των σχετικών αποφάσεων» και της «εφαρμογής των ακαδημαϊκών αρχών» στην διαχείριση των σχετικών προγραμμάτων των ΑΕΙ. Τέλος, ζήτησε την «επανεξέταση» της διάταξης του ν. 4009 για τη διαγραφή φοιτητών, συνέχιση των προγραμμάτων ΜΟΔΙΠ με πόρους του ΕΣΠΑ, έγκριση θέσεων ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ για να καλυφθούν οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, κ.α.
Αναφορικά με το ΕΚΠΑ ο κ. Μυλόπουλος τόνισε ότι η σύνοδος επιθυμεί «ανοιχτά τα πανεπιστήμια», αλλά εξέφρασε το φόβο ότι “τα προβλήματα θα αποκαλυφθούν όταν ανοίξει, όπως φάνηκαν και στα υπόλοιπα ιδρύματα που λειτουργούν”.
Σημείωσε,ότι η επικοινωνία με τον υπουργό Παιδείας είναι «καθημερινή» για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, ότι η πολιτεία εκπροσωπήθηκε στη σύνοδο από τον γενικό γραμματέα έρευνας και τεχνολογίας Χ. Βασιλάκο και ανακοίνωσε ότι το συντονιστικό της συνόδου και οι πρυτάνεις των οκτώ πανεπιστημίων θα συναντηθούν με τον υπουργό Παιδείας και με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου τη Δευτέρα στις τρεις το μεσημέρι, στην Αθήνα.