Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Στις 12:30 η κρίσιμη συνάντηση Βαρουφάκη – Σόιμπλε

Στην «αρένα» με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλους υπουργούς της κυβέρνησης Μέρκελ «ρίχνεται» σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Παρά τα καλά λόγια για το πρόσωπο του κυρίου Σόιμπλε και τις προσεκτικές δηλώσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, το Βερολίνο φαίνεται –μέσω διαρροών- να σκληραίνει τη στάση του και στέλνει «τελεσίγραφα» στην Αθήνα ότι πρέπει να τηρήσει κατά γράμμα όσα προβλέπει το υφιστάμενο ελληνικό πρόγραμμα.

Ελάχιστες ώρες πριν όμως την συνάντηση στο Βερολίνο (έχει οριστεί να ξεκινήσει σήμερα στις 12.30 ώρα Ελλάδος) ο κύριος Βαρουφάκης προσπάθησε να «εξευμενίσει» τον Γερμανό ομόλογό του, εκθειάζοντας την προσωπικότητα «και την πνευματική δύναμη πίσω από το οικοδόμημα της ΕΕ και της Νομισματικής Ένωσης, τον δόκτωρ Σόιμπλε».

Οι Financial Times γράφουν σήμερα πως ο κ. Σόιμπλε που η κυβέρνησή του μέχρι στιγμής έχει επιδείξει ανοιχτή εχθρότητα στον κ. Τσίπρα, αναμένεται να είναι πολύ πιο σκληρός, σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωπαϊκές επαφές της ελληνικής κυβέρνησης. Θα επιμείνει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο υπάρχον πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους, που σχολιάζουν ότι το Βερολίνο ελπίζει πως η σκληρή γραμμή θα υποχρεώσει την Αθήνα να εγκαταλείψει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της να καταργήσει το πρόγραμμα λιτότητας που θεωρεί αποτυχημένο. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

«Νέο συμβόλαιο» ή … new deal;

Ο κύριος Βαρουφάκης προδιέγραψε μάλιστα, σε δηλώσεις του στην «Telegraph», τι σκοπεύει να «ψιθυρίσει» στο αυτί του κυρίου Σόιμπλε, προκειμένου να κάμψει την αδιάλλακτη στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στα ελληνικά αιτήματα.

«Θα πω στον κύριο Σόιμπλε ότι μπορεί να είμαστε Αριστεροί, αλλά μπορεί να βασιστεί σ’ εμάς ότι θα διώξουμε τα καρτέλ και την ολιγαρχία από την Ελλάδα, και ότι θα προχωρήσουμε σε βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, τις οποίες οι προκάτοχοί μας αρνήθηκαν» τόνισε στην βρετανική εφημερίδα, «ποντάροντας» σε μία συμφωνία με τους εταίρους επί τη βάσει μεταρρυθμίσεων που ζητούσαν από την προηγούμενη κυβέρνηση να εφαρμόσει, αλλά εκείνη ολιγώρησε.

Ο κύριος Βαρουφάκης ευελπιστεί έτσι να κερδίσει το χρόνο και, τουλάχιστον, να αποφύγει τις πιέσεις του κ.Σόιμπλε να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος, η οποία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, αντί για «συμφωνία-γέφυρα» πριν το «νέο συμβόλαιο» που προωθεί η κυβέρνηση της χώρας μας.

Για το σκοπό αυτό, η ρητορική της Αθήνας έχει «στρογγυλέψει» αρκετά στις ημέρες μετά τις εκλογές. Δεν ακούγονται πια μαξιμαλιστικές απαιτήσεις όπως φαίνεται, για παράδειγμα, στις δηλώσεις Βαρουφάκη των τελευταίων ημερών πως δεν ζητά η Αθήνα «κούρεμα του χρέους» ή ότι δεν κινδυνεύει να εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός εάν πάρουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που ζουν με 300 ευρώ το μήνα και άλλα … 300 ευρώ το χρόνο.

Ο κύριος Βαρουφάκης πάντως θα υποστεί την «βάσανο» και άλλων συναντήσεων στο Βερολίνο καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας και πρώην μέλος της ΕΚΤ Γιόργκ Ασμουσεν, αλλά και με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Μαύρος καπνός» στη Φραγκφούρτη

Δύσκολο απόγευμα αναμένεται να περάσει και ο νέος πρόεδρος του ΣΟΕ και σύμβουλος του κυρίου Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών, καθ. Γιώργος Χουλιαράκης που πριν καν τοποθετηθεί επισήμως και χωρίς να προλάβει να συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό, θα αναλάβει να βρεθεί αντιμέτωπος με τους συμβούλους όλων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, εκπροσωπόντας σήμερα την χώρα μας στο Euro working Group που προετοιμάζει τα θέματα για τα προσεχή Eurogroup.

Δραματικές εξελίξεις δεν διαφαίνεται πάντως πως θα υπάρξουν πριν την επόμενη εβδομάδα και το έκτακτο Γιούρογκρουπ που σχεδιάζεται να συνέλθει την ερχόμενη Τετάρτη. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει για το ελληνικό ζήτημα και τρίτη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ μέσα στον μήνα, πριν την 28η Φεβρουαρίου, αναλόγως πώς θα έχουν πάει η έκτακτη στις 11/2 και η προγραμματισμένη στις 16/2.

Από τη Φραγκφούρτη πάντως ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι απέφυγε να δεσμευτεί στον κύριο Βαρουφάκη για τις αποφάσεις επί των ελληνικών αιτημάτων. Αρνήθηκε να «καταργήσει» την Τρόικα, λέγοντάς του ότι οι αποφάσεις για αύξηση του ορίου δανεισμού από έντοκα γραμμάτια κατά 10 δισ. ευρώ απαιτούν τη σύμφωνη γνώμη της τριμερούς των δανειστών. Παρέπεμψε έτσι για όλα τα θέματα σε μία συμφωνία «πακέτο», αν και εφόσον υπάρξει, στα Γιούρογκρουπ των επομένων εβδομάδων.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ