Εκλογές Γαλλία: Οι Γάλλοι ετοιμάζονται να εκλέξουν μια νέα Εθνοσυνέλευση, στην οποία το κίνημα του Εμανουέλ Μακρόν La Republique en Marche θα θριαμβεύσει, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις
Η μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων στη Γαλλία καλείται σήμερα Κυριακή (11/06) στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των εκλογών.
Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν τους 577 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης, έντεκα από τους οποίους εκπροσωπούν τους Γάλλους που διαμένουν στο εξωτερικό. Αν κανένας από τους υποψήφιους μιας περιφέρειας δεν ξεπεράσει το 50% στον πρώτο γύρο, τότε αυτόματα ο πρώτος και ο δεύτερος σε ψήφους περνούν στο δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 18 Ιουνίου και θα κερδίσει αυτός που θα κερδίσει την πλειοψηφία.
Για τον Εμανουέλ Μακρόν, η μεγάλη πρόκληση για μια απόλυτη πλειοψηφία φαίνεται ότι έχει όλες τις πιθανότητες να εκπληρωθεί, αφού όλες οι σφυγμομετρήσεις προβλέπουν ότι το κόμμα του θα κερδίσει από 390 έως 427 έδρες (Ipsos Sopra Steria) στο σύνολο των 577 εδρών της γαλλικής Βουλής. Έτσι στη Γαλλία, έχουν αρχίσει να μιλούν για «Μακρονμάνια» και για «παλιρροιακό κύμα» που κινδυνεύει να συντρίψει τα άλλα κόμματα.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Odoxa σχεδόν ένας στους δύο Γάλλους, δεν πρόκειται να πάει σήμερα να ψηφίσει. Στην αντίστοιχη εκλογική αναμέτρηση το 2012, η αποχή άγγιξε το 42,78%, γι’ αυτό οι σχολιαστές μιλούν για ρεκόρ αποχής. Οι ίδιοι σχολιαστές αποδίδουν την τάση αυτή σε μια σχετική κούραση των Γάλλων από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, που ξεκίνησε από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά και από τη γενικευμένη πεποίθηση ότι είναι σίγουρη η ευρεία νίκη των υποψηφίων του Μακρόν.
Για τη δεξιά των Ρεπουμπλικάνων (LR) και του Κέντρου (UDI) οι προβλέψεις δίνουν από 95 έως 115 έδρες, ενώ για το σοσιαλιστικό κόμμα (PS) από 22 έως 32 έδρες.
Με δεδομένο το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν και οι Ανυπότακτοι του Μελανσόν, δεν είναι σίγουρο ότι θα εξασφαλίσουν τις 15 έδρες που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας, παρ’ ότι αντιπροσωπεύουν εκατομμύρια ψήφων.
Το θέμα αλλαγής του εκλογικού συστήματος, με μια δόση απλής αναλογικής στην οποία έχει ήδη αναφερθεί ο Εμανουέλ Μακρόν, είναι σίγουρο ότι επανέλθει στις συζητήσεις.
Θα πρέπει πάντως να ληφθεί υπόψη ότι οι δημοσκοπήσεις έγιναν πριν από τις τελευταίες αποκαλύψεις για ένα «σύστημα πληρωμών» βάσει του οποίου 10 εργαζόμενοι στο κεντρώο κόμμα «Modem »του Φρανσουά Μπαϊρού, εισέπρατταν μέρος των αμοιβών τους ως κοινοβουλευτικοί βοηθοί ευρωβουλευτών. Για το θέμα, ο εισαγγελέας Παρισίων, διέταξε χθες προκαταρκτική έρευνα. Η υπόθεση δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτήν για την οποία κατηγορείται και η Μαρίν Λεπέν, για την αμοιβή δηλαδή από την ΕΕ συνεργατών της στο κόμμα, τους οποίους είχε παρουσιάσει ως κοινοβουλευτικούς βοηθούς στην ΕΕ.
Σύμφωνα πρώτες εκτιμήσεις πάντως, δεν φαίνεται το περιστατικό αυτό να επηρεάζει ιδιαίτερα τον Μακρόν. Αντίθετα μάλιστα, είναι θέμα που αφορά στις παλιές κομματικές συνήθειες από τις οποίες διακηρύσσει ότι θέλει να απαλλαχθεί.
Αυτός που κινδυνεύει να ζημιωθεί είναι ο Φρανσουά Μπαϊρού, υπουργός Δικαιοσύνης και πρωτεργάτης για τον νόμο περί «ηθικοποίησης της πολιτικής ζωής» που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις παλαιότερες πρακτικές του κόμματός του. Ήδη κάποιοι ζητούν την παραίτηση του Μπαϊρού, η αποδυνάμωση του οποίου κάθε άλλο παρά μπορεί να ενοχλήσει τον Μακρόν, με δεδομένη την δύναμη που ο ίδιος έχει πλέον αποκτήσει.
Παράλληλα, περίπου 225 απερχόμενοι βουλευτές, δηλαδή κοντά στο 40%, δεν θέτουν υποψηφιότητα, καθώς μερικοί επέλεξαν να διατηρήσουν το τοπικό αξίωμά τους. Μεταξύ των υποψηφίων, ο μέσος όρος της ηλικίας των οποίων είναι τα 48 και μισό χρόνια, λίγο περισσότεροι από το 42% είναι γυναίκες.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, france24
ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr