Η Ελλάδα έστειλε λίστα σχεδίων οικονομικών μεταρρυθμίσεων περί τα μεσάνυκτα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
“Κατά την άποψη της Επιτροπής, αυτή η λίστα είναι επαρκώς περιεκτική ώστε να αποτελέσει αποδεκτό σημείο εκκίνησης για μία επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης”, δήλωσε η πηγή.
“Είμαστε ιδιαιτέρως ενθαρρυμένοι από την ισχυρή δέσμευση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς”, πρόσθεσε η πηγή.
Αξιολόγηση και τηλεδιάσκεψη
Η λίστα με τα μέτρα θα αξιολογηθεί γραμμή προς γραμμή και η κυβέρνηση ελπίζει ότι δεν θα υπάρξουν ανατροπές, που θα τη φέρουν σε δύσκολη θέση. Εάν όλα πάνε καλά τότε μέχρι το βράδυ θα πάρει το πράσινο φως μέσω τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών.
Εάν υπάρξουν ενστάσεις, κυρίως από τη γερμανική πλευρά, που παρακολουθεί με ιδιαίτερη αυστηρότητα τη διαδικασία, τότε θα υπάρξει και νέος κύκλος σκληρών διαπραγματεύσεων.
Οι μεταρρυθμίσεις
Με non paper το Μαξίμου, εν μέσω διαφωνιών για τους κυβερνητικούς χειρισμούς με τους δανειστές, έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα μεταρρυθμίσεων που εισηγείται η Αθήνα προς τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup, ενώ το απόγευμα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη για την έγκριση ή μη.Σε περίπτωση που η πρόταση απορριφθεί θα γίνει έκτακτο Eurogroup μέσα στην ημέρα.
Στη λίστα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:
1. Ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
2. Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
3. Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:
a. Δίκαιο φορολογικό σύστημα
b. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
c. Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς
d. Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).
e. Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα –μείωση της γραφειοκρατίας
4. Στη λίστα γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά με αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις.
5. Δεν γίνεται αναφορά στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά στη συμφωνία Γκουρία – Τσίπρα για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Στο πεδίο της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση δεσμεύεται για την αναδιάρθρωση του εισπρακτικού μηχανισμού και για μέτρα που προβλέπουν την περαιτέρω ανεξαρτησία Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων.
Για το ασφαλιστικό γίνεται λόγος για διασφάλιση βιωσιμότητας, χωρίς όμως να προβλέπονται χρονοδιαγράμματα και χωρίς να υπάρχει αναφορά σε πρόθεση της κυβέρνησης για κατάργηση της ρήτρας μηδενικών ελλειμμάτων.
Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, δεν γίνεται αναφορά σε επαναπροσλήψεις (αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό) ενώ προβλέπονται μέτρα για την ενίσχυση ασθενέστερων από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Το ερώτημα που προκύπτει, αφορά κυρίως στις προτάσεις που δεν είναι κοστολογημένες και δεν προβλέπονται οι πηγές χρηματοδότησής τους, μία κίνηση που είναι αντίθετη στη λογική της κατ΄αρχήν συμφωνίας την περασμένη εβδομάδα.
Φόροι και συντάξεις
Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κληθεί να κοστολογήσει και να “περάσει” στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές η κυβέρνηση είναι το θέμα της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους που λαμβάνουν συνολικά με την κύρια και την επικουρική σύνταξη ποσά ως 700 ευρώ το μήνα.
Η κυβέρνηση επίσης θα επιχειρήσει να καταργήσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά Ταμεία ώστε να αποφευχθούν νέες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων ωστόσο αυτό το μέτρο δύσκολα θα βρει θετικό έδαφος στην πλευρά των δανειστών.
Παράλληλα σε ό,τι έχει να κάνει με τα Ασφαλιστικά Ταμεία οι εταίροι φαίνεται να αντιδρούν και στη ρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση για την αποπληρωμή των χρεών τονίζοντας ότι πολλοί θα βρουν την ευκαιρία να μειώσουν τη δόση που δίνουν με αποτέλεσμα να χάσουν έσοδα τα Ταμεία.
Σε ότι αφορά στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, οι εταίροι και δανειστές δεν έχουν ακόμη λάβει θέση. Ουσιαστικά, όπως και στο παρελθόν για να ανάψουν το πράσινο φως θα πρέπει να δουν πρόταση για ισοδύναμα μέτρα που θα αποφέρουν αντίστοιχα έσοδα στο κράτος.
Αυτή ακριβώς θα είναι και η διαδικασία και στον ειδικό φόρο για το πετρέλαιο θέρμανσης που επιβαρύνει κατά πολύ τους καταναλωτές αν και από φέτος υπήρξε σημαντική μείωση λόγο της μείωσης του φόρου, αλλά και της διεθνούς τιμής του πετρελαίου.
Η αντιδράσεις των δανειστών
Το ενδιαφέρον ουσιαστικά στρέφεται στο πώς θα υποδεχθούν οι δανειστές και εταίροι τις προτάσεις της κυβέρνησης για υλοποίηση κοινωνικών πολιτών, όπως αυτές περιγράφονται στον πρώτο πυλώνα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, ο οποίος περιλήφθηκε ολόκληρος, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στη λίστα Βαρουφάκη.
Ανάλογο ενδιαφέρον αναμένεται να προκαλέσουν και οι πολιτικές που μπήκαν από τον δεύτερο πυλώνα και αφορούν «στην άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας».
Μετά και τις εσωτερικές αντιδράσεις σε κόμμα και κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να μην κάνει καμία υποχώρηση σε αυτά τα θέματα, καθώς αποτελούν κεντρικά σημεία των προγραμματικών δηλώσεων και απευθύνονται στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.
Τουναντίον η κυβέρνηση φαίνεται ότι αποδέχθηκε να μην συμπεριλάβει, αλλά να αφήσει γι’ αργότερα όσα μέτρα από τον τρίτο πυλώνα (περί ανάκτησης της εργασίας) προκαλούν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος – ακόμη και την άμεση επαναφορά του βασικού μισθού στα 751, καθώς αντιδρούν πολλές χώρες της ευρωζώνης επ’ αυτού.
Αντίθετα, περιλαμβάνεται πακέτο μεταρρυθμίσεων για τη φοροδιαφυγή, την διαφθορά, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, το άνοιγμα των επαγγελμάτων κλπ.