Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024

Στο 13% ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης και από 3% έως 5% ο φόρος διαμονής σε νησιά

Κάρτα για όλες τις συναλλαγές άνω των 70 ευρώ, ειδικό φόρο διαμονής από 3% εως 5% σε ξενοδοχεία από 3 αστέρια και άνω και αύξηση κατά 3% του πολυτελούς φόρου διαβίωσης είναι ορισμένα από τα μέτρα που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης και θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες.

Το οικονομικό επιτελείο πραγματοποιεί τις τελευταίες ώρες αγώνα ταχύτητας προκειμένου να ολοκληρώσει τον κρίσιμο κατάλογο μέτρων που θα παρουσιαστεί στο Εurogroup της 11ης Μαίου ώστε να ξεκλειδώσει η πολυπόθητη δόση.

Οι προωθούμενες ρυθμίσεις στοχεύουν στην αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απαίτηση των δανειστών στην αύξησή του ενώ όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές «το πολυνομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα».

Όπως αποκάλυψε ήδη από χθες το protothema.gr ο κατάλογος των μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη θα περιλαμβάνει:

– Ηλεκτρονική κάρτα για όλες τις συναλλαγές ανω των 70 ευρώ σε νησιά άνω των 3.100 κατοίκων

– Ειδικό φόρο διαμονής κατά την τουριστική περίοδο (Απρίλιος – Οκτώβριος) για συγκεκριμένο αριθμό διανυκτερεύσεων, συγκεκριμένες περιοχές και συγκεκριμένα καταλύματα (σ.σ. πιθανότατα από ξενοδοχεία 3ων αστέρων και άνω).

Σύμφωνα με πληροφορίες στο προσχέδιο αναφέρεται ότι ο φόρος διαμονής θα εφαρμοστεί σε νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων όπου ισχύει ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής 6% ως εξής:

Α) σε ξενοδοχεία 3 αστέρων 3% ειδικός φόρος
Β) σε ξενοδοχεία 4 αστέρων 4%
Β)σε ξενοδοχεία 5 αστέρων 5%

«Ανοικτό» ζήτημα παραμένει ο καθορισμός του αριθμού διανυκτερεύσεων. Πάντως, ορισμένοι υπερυπουργοί που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις διαφωνούν με το παραπάνω προσχέδιο και ζητούν να εξαιρεθούν από τον ειδικό φόρο τα καταλύματα 3ων αστέρων.

– Ειδική πρόβλεψη ώστε η μη απόδοση ΦΠΑ να θεωρείται κακούργημα
– Διάταξη που θα προβλέπει την πλήρη αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
– Προστασία πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας εως 200.000 ευρώ από πλειστηριασμούς.
– Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων»
– Αύξηση του συντελεστή από 10% στο 13% για το φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Το μέτρο θα αφορά αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες.
– «Μπόνους» για τους συνεπείς φορολογουμένους που θα καταχωρούν τις αποδείξεις τους σε ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής.
– Κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων.
– Επικαιροποιημένο κατάλογο εταιριών και περιοχών προς ιδιωτικοποίηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κατάλογος δεν θα περιλαμβάνει περιπτώσεις για τις οποίες το ΣτΕ έχει ήδη απορρίψει όπως η πώληση της ΕΥΔΑΠ. Πιθανότατα θα προβλέπεται ποσοστό πώλησης (για παράδειγμα 51%-49% ή 60%-40%) ώστε το Δημόσιο να διατηρεί ποσοστά ιδιοκτησίας.

Επίσης, η ρύθμιση θα ικανοποιεί εν μέρει την βούληση της κυβέρνησης να διοχετεύει μέρος των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις για την στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων.

Πάντως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανοικτά ζητήματα, εκφράζουν όμως την αισιοδοξία τους ότι θα κλείσουν με θετικό πρόσημο για την κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες.

Αναφορικά με τον φόρο επι των τηλεοπτικών διαφημίσεων, κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι δεν χρειάζεται να νομοθετήσουν καθώς υπάρχει ήδη νόμος που τον «πάγωναν» οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τροπολογίες. Σημειώνουν ωστόσο ότι ο συγκεκριμένος φόρος θα επεκταθεί και στις διαφημίσεις των ηλεκτρονικών ΜΜΕ πιθανότατα με τροπολογία που θα κατατεθεί σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια. Εξηγούν δε ότι με μικρότερα νομοσχέδια ή τροπολογίες θα «κλείσουν» μια σειρά από εκκρεμότητες που δεν θα προλάβουν να ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ