Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Στο 1,4 δισ. ευρώ ο λογαριασμός για το Ταμείο Καρκίνου

Οι ογκολογικοί φάκελοι ασθενών, οι βιοδείκτες, το Ταμείο Καρκίνου και η απελευθέρωση των δεδομένων από τους πάσχοντες αλλάζουν ριζικά την ογκολογική φροντίδα, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της επιστήμης και των συλλόγων ασθενών.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Τα δεδομένα που θα ληφθούν από τα 12 ογκολογικά νοσοκομεία της επικράτειας θα τροφοδοτήσουν τους φακέλους όλων όσοι νοσούν από όλες τις μορφές κακοήθειας.


Όπως υπογραμμίζει ο Γιώργος Καπετανάκης, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), με τα δεδομένα που θα ληφθούν από τα 12 ογκολογικά νοσοκομεία της επικράτειας θα δημιουργηθούν οι φάκελοι όλων όσοι νοσούν από όλες τις μορφές καρκίνου και οι πληροφορίες αυτές θα διασυνδεθούν με τους ηλεκτρονικούς φακέλους ασθενών. Αυτοί οι τελευταίοι αποτελούν το μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο αναφορικά με την ψηφιοποίηση της Δημόσιας Υγείας, που βρίσκεται σε εξέλιξη με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, ο Κώστας Αθανασάκης, επίκουρος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Οικονομικής Αξιολόγησης των Τεχνολογιών Υγείας του ΠΑΔΑ, και η Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα, πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), διευθύντρια στην Α΄ Ογκολογική Κλινική του νοσοκομείου Metropolitan και επιστημονικά υπεύθυνη του Ογκολογικού Τμήματος του «Ασκληπιός Διάγνωσις», επισημαίνουν ότι η πατρίδα μας ανοίγει (επιτέλους) βηματισμό προς τη βελτιστοποίηση της ογκολογικής φροντίδας με δίκαιο και ισότιμο τρόπο για όλους τους ασθενείς, ώστε να κλείσει η ψαλίδα των ανισοτήτων.

καρκίνου

Ο Κώστας Αθανασάκης προσθέτει ότι η απελευθέρωση των δεδομένων θα δημιουργήσει ένα νέο σύστημα το οποίο θα στηρίζεται στα μητρώα των ασθενών, στους ογκολογικούς φακέλους και στους βιοδείκτες που θα ενταχθούν στην αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ, ώστε οι δαπάνες για τον καρκίνο να είναι στοχευμένες και «έξυπνες», όπως πλέον τις αποκαλούμε στην εποχή του Ταμείου Ανάκαμψης. Ειδικότερα θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ειδικό Ταμείο Καρκίνου στη χώρα μας, καθώς η ύπαρξή του προϋποθέτει και τη στοχευμένη χρηματοδότηση για τα ογκολογικά νοσήματα. Ο Κώστας Αθανασάκης εκτιμά ότι το ύψος των πόρων του Ταμείου Καρκίνου διαμορφώνεται στο 1,4 δισ. ευρώ, ποσό που εμπεριέχει και την ιδιωτική και τη δημόσια δαπάνη για τον καρκίνο.
Στην Ελλάδα κάθε χρόνο, όπως εξηγεί η πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα, έχουμε κατ’ εκτίμηση 62.000 νέα περιστατικά καρκίνου και 32.000 θανάτους, που συνιστούν τουλάχιστον το 25% των συνολικών θανάτων από κάθε αιτία. Το φορτίο της νόσου, δηλαδή τα έτη ζωής που χάνονται εξαιτίας πρόωρου θανάτου ή αναπηρίας από τον καρκίνο, εκτιμάται σε 20 χρόνια και η Ελλάδα παραμένει δυστυχώς ακόμα και σήμερα πρωταθλήτρια στις ανισότητες αναφορικά με την πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία λόγω οικονομικών παραμέτρων αλλά και γεωγραφικών παραμέτρων, καθώς η πατρίδα μας διαθέτει πολλά απομακρυσμένα νησιά και δυσπρόσιτα ηπειρωτικά χωριά.

Έγκαιρη διάγνωση

Η νέα εποχή στον καρκίνο με στόχο πάντοτε τη βελτιστοποίηση της ογκολογικής φροντίδας, από την έγκαιρη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία και την αποκατάσταση, απαιτεί διεπιστημονική, ολιστική φροντίδα με την ύπαρξη ενός οργανωμένου δικτύου που συμπεριλαμβάνει όλους τους τομείς και προσφέρει γρήγορη και δίκαιη πρόσβαση σε κάθε ασθενή.

Σε ό,τι αφορά τα νέα ογκολογικά φάρμακα, που έχουν στη διάθεσή τους οι Έλληνες, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, Μιχάλης Χειμώνας, περιγράφει μια ικανοποιητική εικόνα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Από τα 48 καινοτόμα φάρμακα που εγκρίθηκαν μεταξύ 2019 και 2022 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ΕΜΑ, το 1/3 έχει έρθει διά της κλασικής οδού, το έτερο 1/3 διατίθεται μέσω του ΙΦΕΤ και το τελευταίο 1/3 δεν έχει έρθει. Επίσης έχει βελτιωθεί κατά 100 ημέρες ο χρόνος διείσδυσης των καινοτόμων ογκολογικών φαρμάκων στην εγχώρια αγορά.

Βιοδείκτες

Μείζον ζήτημα για τους ογκολογικούς ασθενείς είναι η αποζημίωση των βιοδεικτών που είναι απαραίτητοι προκειμένου να επιλεγούν οι κατάλληλοι ασθενείς για κάθε νέα θεραπεία. Σε αυτόν τον τομέα έχουμε κάνει πρόοδο και η πρόεδρος της ΕΟΠΕ εκτιμά ότι η πολιτεία θα είναι ένας συνεργάσιμος εταίρος σε όλους τους άξονες του επιχειρησιακού Εθνικού Σχεδίου για τον καρκίνο. Το σχέδιο αυτό δεν είναι στατικό, ούτε θα χαραχθεί και θα μπει σε κάποιο συρτάρι. Είναι δυναμικό, θα αξιολογείται με συγκεκριμένους δείκτες και θα επαναπροσδιορίζεται προκειμένου να καλύπτει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα τις ανάγκες των ασθενών σε real world συνθήκες.

Από τη μεριά του ο επίκουρος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Οικονομικής Αξιολόγησης των Τεχνολογιών Υγείας, Κώστας Αθανασάκης, τονίζει ότι κάποια στιγμή η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα τελειώσει και τα χρήματα θα προέρχονται από τον τακτικό προϋπολογισμό. Δύο είναι οι πηγές πόρων για το κράτος: οι φόροι των πολιτών και οι ασφαλιστικές εισφορές. Στην Ελλάδα η χρηματοδότηση είναι μοιρασμένη μεταξύ αυτών των δύο κατά 50% και μια επιπλέον πηγή εσόδων κοντά στα 400 εκατ. ευρώ μπορεί να προέλθει από τη φορολόγηση της υγείας, δηλαδή την επιπλέον φορολόγηση ορισμένων προϊόντων, όπως τα τσιγάρα και το αλκοόλ που έχουν αποδεδειγμένα βλαπτική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Το ζήτημα της ισότιμης πρόσβασης είναι σημαντικό για τη χώρα μας όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής κατανομής -όλοι καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι να διαγνωστεί και να θεραπευθεί ένας άνθρωπος που νοσεί από καρκίνο σε ακριτικό νησί- αλλά και λόγω των καταστροφικών δαπανών που υφίστανται από τα ογκολογικά νοσήματα πολλά νοικοκυριά. Από μελέτη της ΕΣΔΥ (νυν ΠΑΔΑ) προκύπτει ότι το ένα στα δέκα νοικοκυριά υφίσταται λόγω του καρκίνου «καταστροφική δαπάνη», που σημαίνει ότι η οικογένεια κόβει δαπάνες για ζωτικά είδη διαβίωσης προκειμένου να πληρώσει για φάρμακα και εξετάσεις.

καρκίνου

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυξημένη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες

Άδ. Γεωργιάδης: Προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση η προσβασιμότητα των ασθενών στα φάρμακα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ