Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Στο διάστημα αναμένεται να εκτοξευτούν το 2023 και το 2024 έξι ελληνικοί πικοδορυφόροι

Στο διάστημα αναμένεται να εκτοξευτούν, το 2023 και το 2024, άλλοι έξι ελληνικοί πικοδορυφόροι, (δορυφόρους τσέπης βάρους 250 γραμμαρίων, που θυμίζουν σε μέγεθος έναν κύβο του Ρούμπικ) πιθανώς πάνω σε πύραυλο της «Space-X», στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψε ο ελληνικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Libre Space Foundation» με την ισπανική εταιρεία «UARX Space».

Ο αντιπρόεδρος του LSF Ελευθέριος Κοσμάς, ανέφερε ότι η συμφωνία αφορά δύο διαφορετικές αποστολές στο Διάστημα, σε καθεμία από τις οποίες σχεδιάζεται να εκτοξευτούν τρεις ελληνικοί πικοδορυφόροι μέσα στο αντίστοιχο σύστημα απελευθέρωσής τους σε τροχιά (deployer), ενδεχομένως (αλλά όχι σίγουρα) πάνω σε πύραυλο «Falcon» της «SpaceX», εταιρείας του Ίλον Μασκ.

Οι πικοδορυφόροι αυτοί θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από τον ESA (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος) έργου SIDLOC, το οποίο έχει ως αντικείμενο τον εντοπισμό και ταυτοποίηση αντικειμένων στο Διάστημα.

Γιατί είναι ένα τέτοιο έργο απαραίτητο;
Στο Διάστημα έχει αρχίσει να επικρατεί «συνωστισμός»: πάνω από 6.000 δορυφόροι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, εκ των οποίων το 60% εκτιμάται πως είναι ανενεργοί -διαστημικά σκουπίδια- και περίπου το 40% λειτουργικοί, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (Oκτώβριος 2020). Εντός της επόμενης δεκαετίας υπολογίζεται πως θα εκτοξεύονται ετησίως 990 δορυφόροι, κάτι που σημαίνει ότι έως το 2028 θα μπορούσαν να βρίσκονται σε τροχιά πάνω από 15.000.

Μέσα στον συνωστισμό που σταδιακά δημιουργείται, με εκατοντάδες ταυτόχρονες εκτοξεύσεις ενίοτε, δεν είναι ασύνηθες ο ιδιώτης ή ο οργανισμός που «ανέβασε» έναν δορυφόρο να χάνει τα ίχνη του -έστω προσωρινά- και να μη μπορεί να τον εντοπίσει άμεσα, να τον ελέγξει και να του δώσει εντολή για ελιγμούς. Σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα φιλοδοξεί να δώσει λύση η τεχνολογία με ελληνική υπογραφή, που αναπτύσσει ο LSF, σε κοινοπραξία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στο πλαίσιο του τριετούς έργου SIDLOC, με χρηματοδότηση από τον ESA και το πρόγραμμα ARTES.

Διαβάστε επίσης

EASA: Συντρίμμια κινεζικού πυραύλου ενδέχεται να πέσουν σε Νότια Ευρώπη, ίσως και Ελλάδα- Δείτε Live την πορεία του

Εκτοξεύτηκε ο νέος στρατιωτικός υπερδορυφόρος της Γαλλίας

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ