Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024

Στο εδώλιο για κακούργημα ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος

Το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων «βλέπει» ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μετά από σχετική πρόταση του εισαγγελέα εφετών, Σ. Λογοθέτη.

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο κ. Σπυρόπουλος προτείνεται δικαστεί για απιστία στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ν.1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.

Ποιες είναι οι κατηγορίες

spyropoulos

Σημειώνεται ότι ο κ. Σπυρόπουλος κατηγορείται ότι έδωσε διπλή εντολή να αρθεί η κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών εκπροσώπου επιχείρησης σούπερ-μάρκετ, στη Βόρειο Ελλάδα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι, ενώ η επιχείρηση χρωστούσε περί τα 18,25 εκατομμύρια στο ΙΚΑ, τα χρήματα χάθηκαν και ζημιώθηκε το ταμείο.

Όταν εκλήθη να δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό, η διοικητής του ΙΚΑ υποστήριξε πως ζήτησε την προσωρινή άρση της κατάσχεσης, για να τακτοποιήσει η εταιρία ληξιπρόθεσμες οφειλές της και κυρίως οφειλές προς το προσωπικό και να προχωρήσει στη συνέχεια σε ρύθμιση.

Όπως ισχυρίστηκε, απώτερος στόχος των ενεργειών του ήταν να μην κλείσει η επιχείρηση και χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Υποστήριξε δε, πως οι ενέργειές του προβλέπονται νομικά και πως δεν ήταν η πρώτη φορά που εφάρμοσε αυτήν την τακτική, διασφαλίζοντας 1.700 θέσεις εργασίας.

Η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη μετά από καταγγελία προς τους εισαγγελείς διαφθοράς.

Στη συνέχεια, η προϊσταμένη του τμήματος, Ελένη Ράικου, έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας στους επίκουρους εισαγγελείς Γιάννη Δραγάτση και Αντώνη Ελευθεριάνο, οι οποίοι άσκησαν και την ποινική δίωξη.

Ο εισαγγελέας Σ. Λογοθέτης προτείνει προς το Συμβούλιο Εφετών μαζί με τον κ. Σπυρόπουλο να παραπεμφθούν στο εδώλιο για ηθική αυτουργία στην απιστία του διοικητή οι εκπρόσωποι της επιχείρησης. Τον τελευταίο λόγο πάντως για την παραπομπή όλων στο δικαστήριο θα έχει το δικαστικό συμβούλιο.

Το πόρισμα

dikaiosini

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας των εισαγγελέων, η ανώνυμη εταιρία «Αρβανιτίδης ΑΕΕΕ» με έδρα την Πατρίδα Ημαθίας, όφειλε στο ΙΚΑ, στις 25 Σεπτεμβρίου 2013, περίπου 18,25 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως από μη καταβολή εισφορών των εργαζομένων της.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η εξόφληση του χρέους της εταιρίας, το ΙΚΑ Βέροιας προχώρησε σε πράξεις επίδοσης εισφορών προς τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας, με δεκαπενθήμερη προθεσμία για να υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, καταβάλλοντας ταυτόχρονα ένα ποσό. Επειδή η προθεσμία παρήλθε χωρίς να προβεί η εταιρεία σε διαδικασία για ρύθμιση, το ΙΚΑ Βέροιας επέβαλε -όπως προβλέπεται στον νόμο- τον Οκτώβριο του 2013 κατάσχεση, εις χείρας των τραπεζών ALPHA, EUROBANK, ETE, όλων των ποσών που καταβάλλονται από την εταιρεία προς προμηθευτές της, πελάτες κλπ.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα καταλογίζονται στον κατηγορούμενο διοικητή του ΙΚΑ, ενώ το Ίδρυμα είχε εισπράξει ένα μικρό μέρος της οφειλής και επρόκειτο να κατατεθεί και άλλο ποσό προς ικανοποίηση του χρέους, ο κ. Ροβ. Σπυρόπουλος, χωρίς να υπάρχει σχετική αίτηση της εταιρείας, έδωσε εντολή στο τοπικό κατάστημα Βεροίας να προχωρήσει στην άρση της κατάσχεσης «προσωρινά μέχρι τις 31 Οκτωβρίου». Η απόφαση του κ. Σπυρόπουλου αφορούσε, όπως ο ίδιος φέρεται να υποστηρίζει σε υπόμνημα που παρέδωσε στους εισαγγελείς, «τη δυνατότητα της εταιρείας να προχωρήσει σε πληρωμή προσωπικού, ρύθμιση οφειλών, με στόχο αν δεν ανταποκριθεί να προβεί σε εκ νέου κατάσχεση».

Βάσει των στοιχείων που συνέλεξαν οι εισαγγελείς προκύπτει ότι ο επικεφαλής του ΙΚΑ Βέροιας, με έγγραφό του προς τον κ. Σπυρόπουλο, αρνήθηκε κατηγορηματικά να άρει την κατάσχεση, λέγοντας πως αφενός δεν στηρίζεται σε καμία διάταξη νόμου αυτή η εντολή και αφετέρου ότι η εταιρεία εκλήθη να προβεί σε ρύθμιση και δεν το έκανε. Έτσι, ακολούθησε στις 17 Οκτωβρίου δεύτερο έγγραφο του κ. Σπυρόπουλου με το οποίο ζητούσε άρση της κατάσχεσης μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2013.

Στη δικογραφία φέρεται να περιέχεται έγγραφο του τοπικού διοικητή ΙΚΑ, ο οποίος αναφέρει προς τον προϊστάμενό του ότι αναγκάστηκε να συμμορφωθεί στις «ρητές εντολές σας» εκφράζοντας παράλληλα τις νομικές επιφυλάξεις του.

Η εταιρεία δεν προχώρησε σε ρύθμιση, και έτσι στις 18 Νοεμβρίου τέθηκαν υπό νέα κατάσχεση οι λογαριασμοί της. Η έρευνα των εισαγγελέων κατέδειξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι στο διάστημα που είχε αρθεί η κατάσχεση για την εταιρεία έγιναν σημαντικές καταθέσεις σε λογαριασμούς της, που θα μπορούσαν να διατεθούν προς εξόφληση του ΙΚΑ, αλλά φαίνεται να έγινε και μία ανάληψη ποσού 1,35 εκατομμυρίου ευρώ από τον κ. Αρβανιτίδη. Οι εισαγγελείς φέρονται ότι διαπιστώνουν πως τα μεγάλα ποσά που εκταμιεύθηκαν δεν κατέληξαν σε μισθοδοσία εργαζομένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ