Ρεπορταζ: Δημήτρης Πανόπουλος
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει αύριο ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης για την απόπειρα ανρθωποκτονίας του επιχειρηματία Αθηναγόρα Ανδριαδάκη που σημειώθηκε στις 15 Ιουνίου 2012. Τα μηνύματα τα οποία φέρεται να έστειλε πριν και μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σε βάρος του επιχειρηματία, οι «απειλές» που δεχόταν το θύμα καθώς και άλλα ζητήματα λεπτότερης φύση, τοποθέτησαν τον Λ. Λαυρεντιάδη στο κάδρο των εμπλεκομένων και πλέον βρίσκετει αντιμέτωπος με αδικήματα που μπορούν να επιφέρουν ακόμα και ισόβια.
Βάσει της δικογραφίας, ο υπόδικος μεγαλοεπιχειρηματίας κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση, έκρηξη και βαριά σωματική βλάβη. Εκτός από τον Λαυρεντιάδη κατηγορούνται έξι ακόμη πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και μια 27χρονη γυναίκα η οποία έστειλε το δώρο-βόμβα στο σπίτι του Ανδριαδάκη.
Ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει σε νομικούς κύκλους η δήλωση του Αθιναγόρα Ανδριαδάκη (12 Φεβρουαρίου 2014) με την οποία ουσιαστικά ανακάλεσε όσα είχε αναφέρει για την εμπλοκή του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στην απόπειρα ανθρωποκτονίας, εκφράζοντας την πεποίθηση οτι ο κατηγορούμενος δεν έχει ανάμειξη ή σχέση με οποιονδήποτε τρόπο με την σε βάρος του επίθεση και οτι δεν είχε κανένα λόγο να τον βλάψει. Μάλιστα για να δικαιολογήσει τον ισχυρισμό του στηρίχθηκε σε γεγονότα που ακολούθησαν μετά την επίθεση και αποδείκνυαν την φιλική σχέση μεταξύ “θύτη” και θύματος. Ωστόσο, σε πλήρη αντίθεση με την δήλωση αυτή έρχονται όσα είχε ισχυριστεί ο επιχειρηματίας μετά την επίθεση καθώς όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, “ο παθών στον κρίσιμο χρόνο μετά την σε βάρος του επίθεση εξέθεσε βεβαιωμένα γεγονότα ύπαρξης σχέσης του ιδου του Ανδριαδάκη με τη σύζυγο του Λ. Λαυρεντιάδη, την οποία είχαν αποκρύψει απο τον κατηγορούμενο”.
Η κινηματογραφική απόπειρα ανθρωποκτονίας
Η υπόθεση που απασχόλησε όλα τα Μέσα και δημιούργησε πολλά ερωτήματα εκτείνεται χρονικά στον Ιούνιο του 2012. Το πρωινό της 15ης Ιουνίου ο Ανδριαδάκης παρέλαβε στην είσοδο του σπιτιού του, ένα φυτό σε γλάστρα, ένα δέμα περιτυλιγμένο με συσκευασία δώρου και ένα λευκό φάκελο, από υπάλληλο ανθοπωλείου.
Μόλις ο Ανδριαδάκης μπήκε στο διαμέρισμα, άφησε τη γλάστρα και τη συσκευασία δώρου στο τραπέζι του σαλονιού και άνοιξε τον φάκελο που περιείχε μια κάρτα στην οποία αναγραφόταν: »Χαθήκαμε, ελπίζω να σου αρέσει το δώρο μου. Αν θέλεις κάλεσε με».
Στη συνέχεια, πήρε τη συσκευασία από το τραπέζι, ξετύλιξε το περιτύλιγμα δώρου, έσκισε την χάρτινη συσκευασία που περιείχε ένα μεταλλικό κουτί και όταν το άνοιξε άκουσε έναν ήχο. Αμέσως πέταξε το κουτί στο τραπέζι του σαλονιού και αυτό εξερράγη τραυματίζοντας τον.
Στον περιμετρικό χώρο γύρω από το σπίτι του θύματος της επίθεσης βρισκόταν ο Τ.Χ. ο οποίος δήλωσε ότι εργαζόταν ως συνοδός ασφαλείας στον επιχειρηματία Λαυρεντιάδη και βρισκόταν εκεί για να δει τι είχε γίνει.
Από την προανάκριση όπως αναφέρεται στη δικογραφία προέκυψε οτι μία 27χρονη γυναικά είχε πάει στο ανθοπωλείο από το οποίο εστάλη το δέμα.
Αφού πρώτα διάλεξε μια γλάστρα, στη συνέχεια ζήτησε από τον ιδιοκτήτη να τα μεταφέρει και να τα παραδώσει στον Ανδριαδάκη Αθηναγόρα. Την κάρτα μάλιστα την έγραψε ο ιδιοκτήτης καθώς η γυναίκα ισχυρίστηκε ότι δεν είχε κάλο γραφικό χαρακτήρα. Επίσης ζήτησε να παραδοθεί το φυτό με το δέμα μέχρι τις 10 ενώ αρνήθηκε να δώσει στοιχεία επικοινωνίας.
Στις 10:19 η γυναίκα τηλεφώνησε στο ανθοπωλείο για να ρωτήσει αν παραδόθηκαν τα πράγματα και ο ιδιοκτήτης την ενημέρωσε ότι η παράδοση είχε γίνει κανονικά.
Οι Αρχές θεώρησαν από την πρώτη στιγμή ότι οι δράστες ήθελαν τον Ανδριαδάκη νεκρό. Πώς όμως έφτασαν στο πρόσωπο του Λαυρεντιάδη;
Τηλεφωνικές συνδέσεις σε ονόματα αλλοδαπών
Στα πλαίσια της έρευνας το τμήμα εκβιαστών Αττικής, προχώρησε σε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του αριθμού που κάλεσε το ανθοπωλείο αλλά και των συνδέσεων που λειτουργούσαν το πρωί της επίθεσης στην γύρω περιοχή.
Από την άρση προέκυψε ότι πίσω από τα τηλέφωνα που έγιναν μεταξύ των δραστών κρύβεται και ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ο οποίος μάλιστα για να μην γίνει αντιληπτός χρησιμοποιούσε αριθμούς που ήταν δηλωμένοι σε ονόματα αλλοδαπών. Στον υπόδικο επιχειρηματία αποδίδεται ότι την ημέρα της έκρηξης επικοινώνησε τρεις φορές με τον κατηγορούμενο Κ.Θ μέσω SMS. Οι επικοινωνίες έγιναν στις 9.35 το πρωί, στις 12.16 και στις 12.26.
Η σύζυγος
Στην πολυσέλιδη δικογραφία της υπόθεσης, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη σχέση που είχε το θύμα με τη σύζυγο του φερόμενου ως ηθικού αυτουργού, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, με την οποία φέρεται να γνωρίστηκε μέσω του διαδικτύου…
Η γνωριμία φέρεται να έγινε το φθινόπωρο του 2011. Η ίδια αρχικά είχε συστηθεί με το επώνυμο «Μακρή», ενώ μετά από λίγο καιρό του αποκάλυψε τα πραγματικά της στοιχεία. Μάλιστα συνέστησε τον Ανδιραδάκη και στον Λαυρεντιάδη και ανέπτυξαν φιλικές σχέσεις.
Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι το γεγονός ότι η σύζυγος του επιχειρηματία φέρεται να είχε εκδηλώσει στον Ανδρεαδάκη την επιθυμία της να χωρίσει με τον Λαυρεντιάδη επειδή ήθελε να είναι μαζί του.
Μάλιστα μετά την επίθεση σε βάρος του Ανδριαδάκη συνοδευόμενη πάντα από άνδρες της προσωπικής της ασφάλειας, που εργάζονταν για λογαριασμό του συζύγου της, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, επισκεπτόταν τον Κρητικό επιχειρηματία στα Νοσοκομεία όπου νοσηλευόταν.
Η συνεργασία Λαυρεντιάδη- Ανδριαδάκη που ναυάγησε
Τον Φεβρουάριο του 2012 και ενώ η δικαστική έρευνα που είχε ως αποτέλεσμα ο Λαυρεντιάδης να καταλήξει στη φυλακή εκείνος πρότεινε στον Ανδριαδάκη να συνεργαστούν επαγγελματικά και συγκεκριμένα να αναλάβει μια φαρμακευτική εταιρεία ΑLAPIS.
Ο Ανδριαδάκης προχώρησε σε οικονομικό έλεγχο της εν λόγω εταιρείας και διαπίστωσε ότι υπήρχαν αρκετές οφειλές με αποτέλεσμα να απορρίψει την πρόταση που του είχε γίνει.
Προς το τέλος Μαρτίου 2012 ο Ανδριαδάκης πληροφορήθηκε ότι υπάλληλοι της φαρμακευτικής εταιρείας διέδιδαν συκοφαντίες σε βάρος του πατέρα του, με αποτέλεσμα να έρθει σε ρήξη με τον Λαυρεντιάδη. Έκτοτε η μεταξύ τους επικοινωνία γινόταν σε τυπικά πλαίσια ενώ η τελευταία φορά που συνομίλησαν ήταν έναν μήνα πριν την φονική επίθεση.