Αναβλήθηκε για τις 21 Ιανουαρίου, στο Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών η δίκη του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνου Χριστόπουλου, ο οποίος χαρακτηρίστηκε και ως «λέκτορας της απάτης». Ο καθηγητής κατηγορείται για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση, καθώς φέρεται να εξαπάτησε δεκάδες πολίτες, αγρότες, συνταξιούχους, συναδέλφους του, ακόμη και τον κλητήρα του Πανεπιστημίου, με το ποσό της υπεξαίρεσης να ξεπερνά τα 16 εκατομμύρια ευρώ!
Πώς έστησε την απάτη
Ειδικότερα ο κ. Χριστόπουλος, σύμφωνα με τα θύματά του, κάνοντας χρήση της πανεπιστημιακής του ιδιότητας αλλά και αυτής του εκπροσώπου δανέζικης τράπεζας με έδρα την Κοπεγχάγη (Saxo Bank), έπειθε ανυποψίαστους πολίτες να του εμπιστευθούν σημαντικά ποσά που σε ορισμένες περιπτώσεις έφταναν και τα 400.000 ευρώ, προκειμένου να τα επενδύσει στην αγορά συναλλάγματος, υποσχόμενος μηνιαίες αποδόσεις από 3% έως 5% επί του κεφαλαίου. Ξεκίνησε την παράνομη δραστηριότητά του το 2000 μετά την πτώση του Χρηματιστηρίου και, πράγματι, μέχρι το 2004 έδινε το κέρδος που είχε δεσμευθεί. Όμως στην πραγματικότητα είχε στήσει μία «πυραμίδα», επιστρέφοντας στους πελάτες του χρήματα που λάμβανε από νέα θύματά του. Μάλιστα έδινε 1% μηνιαίο μπόνους σε όσους του έφερναν νέα πελατεία.
Οι καταθέσεις που «καίνε» τον λέκτορα
Όμως το 2004 ο καθηγητής κ. Χριστόπουλος σταμάτησε να αποδίδει οποιοδήποτε ποσό παρουσιάζοντας διάφορες δικαιολογίες, π.χ. ότι τα χρήματα είχαν μπλοκαριστεί σε τράπεζα της Αγγλίας και δεν μπορούσε να τα επαναφέρει. Σύντομα τα πρώτα θύματά του προχώρησαν σε μηνύσεις. «Ο κατηγορούμενος υποσχόταν ότι το κεφάλαιό μας ήταν απολύτως εξασφαλισμένο (χωρίς επενδυτικό κίνδυνο – ρίσκο – για εμάς) αφού είχε την υποδομή και την δυνατότητα να έχει το κεφάλαιό μας ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο για εμάς, αφού το κεφάλαιό μας μπορούσαμε να το αναλάβουμε ανά πάσα στιγμή, μόλις το ζητήσουμε», καταθέτει ένα από τα θύματα του λέκτορα. Όμως όταν τον αναζήτησε, ούτε το κεφάλαιο πήρε, ούτε το μηνιαίο κέρδος επί της επένδυσης που τους είχε υποσχεθεί: «Περί το καλοκαίρι του 2005 ο πρώτος από εμάς και ο πεθερός μου σκοπεύαμε να ανοίξουμε ένα μαγαζί και χρειασθήκαμε χρήματα. Έτσι επικοινωνήσαμε με τον κατηγορούμενο και ακολούθως τον συναντήσαμε στην Αθήνα στο εστιατόριο του ξενοδοχείου PARK και του ζητήσαμε να μας δώσει τις αποδόσεις των χρημάτων μας και 12.000 ευρώ από το κεφάλαιό μας. Μας υποσχέθηκε προθυμότατα ότι εντός δέκα ημερών θα μας είχε αποδώσει όλα τα χρήματα που ζητήσαμε. Όμως δεν μας τα έδωσε και αρχίσαμε να τον ενοχλούμε και να γκρινιάζουμε. Αρχικά ανανέωνε τις υποσχέσεις του και σιγά σιγά άρχισε να μας αποφεύγει. Πέρασαν μήνες και ήμασταν σε απόγνωση γιατί δεν μπορούσαμε να ανοίξουμε το μαγαζί μας που το σχεδιάζαμε για χρόνια. Μέσω του Σ.Β. τον πιέζαμε αφού αυτός είχε επαφές με τον κατηγορούμενο παίρναμε αστείες προφάσεις, ότι δήθεν τα χρήματά μας ήταν στην Αγγλία και είχαν μπλοκαριστεί γραφειοκρατικά κ.λ.π. Μάλιστα ο δεύτερος από εμάς, που έχω ζήσει στην Αγγλία και αφού έλεγε και σε εμένα τα ίδια περί Αγγλίας, του ζήτησα τηλεφωνικά μια εξουσιοδότηση να πάω ο ίδιος στην Αγγλία και να διαπιστώσω εάν λέει αλήθεια, όμως τότε άλλαξε στάση και με απότομο ύφος μου απάντησε «ε, όχι δεν θα σου φανερώσω τις κινήσεις μου!».
Πόρισμα – καταπέλτης του ΣΔΟΕ
Καταπέλτης είναι το πόρισμα 30 σελίδων του ΣΔΟΕ (τότε Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων) για τον λέκτορα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με το πόρισμα στους λογαριασμού του κ. Χριστόπουλου πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις συνολικού ύψους 16.258.231 ευρώ με αντίστοιχες αναλήψεις με άγνωστο τελικό προορισμό των χρημάτων, ποσά που ασφαλώς δεν δικαιολογούνται από το επάγγελμά του. Χαρακτηρίζονται παράνομες οι πράξεις του, καθώς, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «προέβαινε σε παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών χωρίς να έχει σχετική άδεια από τις αρμόδιες αρχές προς πελάτες επενδυτές, οι οποίοι παρόλο που γνώριζαν ότι ο Κ. Χριστόπουλος δεν διαθέτει την έγκριση των αρμοδίων Αρχών για την παροχή αυτών των υπηρεσιών, του εμπιστεύονταν μεγάλα χρηματικά ποσά με κίνητρο τις εξαιρετικά υψηλές αποδόσεις που τους υποσχόταν ο Κ. Χριστόπουλος και που μέχρι ενός χρονικού σημείου ελάμβαναν κανονικά». Παράλληλα δε «προκειμένου να ελαχιστοποιήσει ή να αποφύγει τις ποινικές ευθύνες του και να προσδώσει τυπική νομιμοφάνεια στην παράνομη αυτή πράξη, υπέγραφε για τα υποψήφια θύματα ανεπίσημη απόδειξη άτοκου δανεισμού».
Τι δηλώνει ο δικηγόρος των θυμάτων
Η δίκη της Παρασκευής σε πρώτο βαθμό στο Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων γίνεται με την κατηγορία της υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση από 26 θύματα του λέκτορα με συνολικό ποσό τα 2.242.500 ευρώ. Ο δικηγόρος τεσσάρων μηνυτών, κ. Γιώργος Λωρίτης, δήλωσε στο e-reportaz: «Σύμφωνα με σχετικό πόρισμα του ΣΔΟΕ ο εδώ κατηγορούμενος είχε τζίρο 16.000.000 ευρώ (περίπου όσα και ο Τσοχατζόπουλος) με θύματα πολλούς πολίτες που του εμπιστεύθηκαν τις οικονομίες μιας ζωής. Όμως αντίθετα με την περίπτωση Τσοχατζόπουλου όπου κινήθηκε το σύμπαν εναντίον του (και ορθώς), στην παρούσα περίπτωση κανένας θεσμός του κράτους δεν αναζήτησε και δεν αναζητάει τα χρήματα αυτά ώστε να κατασχεθούν και να αποδοθούν στα θύματα παρά τις, και έγγραφες, οχλήσεις τους προς αρμοδίους. Ποιος θα απαντήσει σε αυτά τα θύματα γιατί ο δικός τους θύτης ούτε καν ρωτήθηκε για τον αριθμό λογαριασμού στην Αγγλία όπου ο ίδιος ομολόγησε ότι έχει τα χρήματα αυτά, παρά τις δικές τους και έγγραφες οχλήσεις προς αρμοδίους; Χωρίς κατάσχεση των χρημάτων, δεν πρόκειται να «τιμωρηθεί» με λίγα έτη φυλακής, αλλά πρόκειται να αμειφθεί με πολλά εκατομμύρια ευρώ για λίγα έτη φυλακής. “Τρέξε κόσμε”!!!! Γι’ αυτό άλλωστε δεν παραμένει ολάνθιστη η διαφθορά;».
Δείτε το πόρισμα-κόλαφο του ΣΔΟΕ: