ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΩΝ θεωρείται ο πρώτος ριζικός ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως, δεν πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο διακυβέρνησης. Όσα πρόσωπα και να αλλάξουν, το σημαντικότερο θα είναι η ενίσχυση του επιτελικού κράτους, δηλαδή του διευθυντηρίου του Μαξίμου, το οποίο εποπτεύει τα υπουργεία και τη δουλειά που παράγεται.
Tου ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ
Ναι στον ανασχηματισμό, όχι στην αλλαγή τρόπου διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Σε αυτά τα δύο και πλέον χρόνια διακυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τήρησε τις ισορροπίες και στους δύο ανασχηματισμούς που έκανε, καθώς οι αλλαγές ήταν περιορισμένες.
Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θέλει να κάνει στον επερχόμενο ανασχηματισμό, ωστόσο τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Κατ’ αρχάς ο ανασχηματισμός είναι πιθανόν να γίνει πριν από τη ∆ΕΘ, η οποία ξεκινά στις 11 Σεπτεμβρίου.
Γιατί θα συμβεί αυτό; ∆ιότι με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός θα αποφύγει έναν καταιγισμό ερωτήσεων για τον ανασχηματισμό. Αντί δηλαδή να τον ρωτούν για τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός θα έχει αλλάξει την ατζέντα και θα μπορεί να απαντά σε ερωτήσεις για την προοπτική της χώρας στην επόμενη διετία, οπότε και θα κλείσει ο κύκλος της σημερινής κυβέρνησης.
Τα σενάρια
Η κουβέντα για τον ανασχηµατισµό ξεκινά από τις φωτιές, από τις οποίες η κυβέρνηση έχει πληγές, και τα πρόσωπα που χειρίστηκαν το θέµα. Οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Νίκος Χαρδαλιάς στις 15 Ιουνίου 2021 είχαν δηλώσει πως η χώρα µας είναι πανέτοιµη για να αντιµετωπίσει τις φωτιές, αλλά υποτίµησαν το φαινόµενο. Αν γίνει ο ανασχηµατισµός, θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτηµα που θέτει η αντιπολίτευση. Θα αποπεµφθούν οι δύο υπουργοί; ∆εν είναι εύκολο. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συµβολίζει τη διεύρυνση προς το Κέντρο και ο Νίκος Χαρδαλιάς έχει δώσει και την ψυχή του και το πλήρωσε µε ένα ισχαιµικό επεισόδιο. Έµπειροι πολιτικοί παράγοντες αναφέρουν πως δεδοµένου ότι ο Χρυσοχοΐδης δεν είναι βουλευτής, τυχόν αποποµπή του θα σήµανε και το τέλος της σχέσης µαζί του, αφού θα πρέπει να είναι υπουργός για να µπορέσει να θέσει υποψηφιότητα για βουλευτική έδρα και σε ένα τέτοιο ενδεχόµενο µόνο η είσοδος της Άννας ∆ιαµαντοπούλου στην κυβέρνηση θα µπορούσε να λειτουργήσει αντισταθµιστικά.
Πολλά, πάντως, ακούγονται και για ανάληψη υπουργείου από τον Γιώργο Γεραπετρίτη για τον ίδιο ακριβώς λόγο. ∆εν µπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας. Συνεπώς αναµένεται να αφήσει το Μαξίµου για να αναλάβει έναν υπουργικό θώκο.
Κανένα θέµα
Σενάρια πολλά ακούστηκαν το τελευταίο διάστηµα. Σενάριο για αντικατάσταση του Αδώνιδος Γεωργιάδη, για είσοδο του ∆ηµήτρη Αβραµόπουλου στο υπουργείο Εξωτερικών, για δοµικό ανασχηµατισµό. Έγκυρες πηγές στη Βουλή µάς τα διαψεύδουν κατηγορηµατικά. «Ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει στηρίξει όσο κανείς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και αυτό ο πρωθυπουργός δεν τον ξεχνά», µας απαντούν, ενώ για την ενδεχόµενη είσοδο του ∆ηµήτρη Αβραµόπουλου στην κυβέρνηση η απάντηση είναι: «∆εν έχει πιθανότητες, καθώς δεν ταιριάζουν οι απόψεις τους. Και φυσικά δεν πρόκειται να φύγει ο Νίκος ∆ένδιας από το υπουργείο Εξωτερικών».
Επίσης άλλες πηγές µας διαψεύδουν το ενδεχόµενο αντικατάστασης της Λίνας Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισµού. Μας τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός είναι ικανοποιηµένος από το έργο της και παράλληλα σηµειώνουν πως περισσότερο ευσεβείς πόθοι είναι ορισµένων στη Νέα ∆ηµοκρατία να πάρουν τη θέση της και όχι µέσα στις σκέψεις του πρωθυπουργού η αντικατάστασή της.
Σενάρια είχαν ακουστεί πιο παλιά και για τον Χρήστο Σταϊκούρα, όµως ο πρωθυπουργός δεν έχει σκοπό να αλλάξει τον σχεδιασµό της οικονοµικής πολιτικής, συνεπώς δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγής σε αυτό το υπουργείο.
Είσοδοι
Ανασχηµατισµός, όµως, θα γίνει λένε πολλές πηγές στη Νέα ∆ηµοκρατία. Σίγουρα δεν θα είναι ολικός, όπως τονίζουν. Σίγουρα πολλά πρόσωπα θα µείνουν στις θέσεις τους. Τότε τι ανασχηµατισµός θα είναι, τίθεται το ερώτηµα. Η απάντηση είναι πως κάποια πρόσωπα θα αλλάξουν, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που είναι έτοιµοι είτε να επιστρέψουν στην κυβέρνηση, όπως ο Τάκης Θεοδωρικάκος, είτε να µπουν για πρώτη φορά στην κυβέρνηση, όπως ο Θοδωρής Ρουσόπουλος. Στο ερώτηµα που κάναµε για την Όλγα Κεφαλογιάννη, µας είπαν ότι λόγω της µητρότητας, που θα έχει αυξηµένες υποχρεώσεις για την Κρητικιά πολιτικό, ο πρωθυπουργός δεν θέλει να τις δώσει υπουργικές ευθύνες σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο.
Από εκεί και πέρα, σαρωτικός φέρεται ότι θα είναι ο ανασχηµατισµός στους υφυπουργούς. Ο πρωθυπουργός έχει σε εκτίµηση πολλούς νέους στη Βουλή βουλευτές ή και νεότερους σε ηλικία, τους οποίους θέλει να δοκιµάσει σε θέσεις ευθύνης και γι’ αυτό σκοπεύει να κάνει πολλές αλλαγές στους υφυπουργός. Σίγουρα δε κάποια πρόσωπα θα µπουν στον κλειστό κύκλο του επιτελικού κράτους στο Μαξίµου.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί