Κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) επισκέφθηκε σήμερα το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, στην Κίνα, αναζητώντας στοιχεία για την προέλευση της πανδημίας της covid-19.
Μέσα σε συνθήκες πυκνής ομίχλης, η ομάδα υπό τον εξειδικευμένο ιολόγο του ΠΟΥ Πέτερ Μπεν Έμπαρεκ, έφθασε στο αυστηρά φρουρούμενο Ινστιτούτο περίπου στις 9:30 πμ.
“Προσβλέπω σε μια πολύ παραγωγική ημέρα, συναντώντας τους εργαζόμενους εδώ και κάνοντας όλες τις σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να γίνουν”, δήλωσε καθώς πλησίαζε με το αυτοκίνητό του το μέλος της ομάδας Πέτερ Ντασζάκ, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ένωσης EcoHealth.
Το Ινστιτούτο έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας σειράς από θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες μια διαρροή από το εργαστήριο προκάλεσε την πρώτη μεγάλη έξαρση της επιδημίας στην πόλη, στο τέλος του 2019.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και οι υποστηρικτές του είχαν στηρίξει αυτό το ανυπόστατο σενάριο, ενώ ο πρώην ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο επέμενε τον περασμένο χρόνο ότι υπάρχουν “επαρκείς ενδείξεις” ότι ο ιός είχε προέλθει από το εργαστήριο, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κάποιες αποδείξεις και παραδεχόμενος ότι δεν ήταν βέβαιο.
Οι περισσότεροι επιστήμονες απορρίπτουν αυτό το σενάριο και εκτιμούν ότι η Covid-19, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, προήλθε από νυχτερίδες και πιθανόν να μεταδόθηκε στους ανθρώπους μέσω κάποιου άλλου θηλαστικού.
Αλλά δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις μέχρι στιγμής.
Η Κίνα έχει δεχτεί κριτική στο εσωτερικό της και στο εξωτερικό επειδή είχε υποτιμήσει στην αρχή την κατάσταση και είχε αποκρύψει πληροφορίες όταν πρωτοεμφανίστηκαν κρούσματα του ιού στην Ουχάν, τον Δεκέμβριο του 2019.
Κάποιοι επιστήμονες έχουν καλέσει την Κίνα να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες όλων των δειγμάτων του κορονοϊού που εξετάστηκαν στο εργαστήριο, για να δουν ποιο ομοιάζει περισσότερο στον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την covid-19.
Η επιθεώρηση του ινστιτούτου, το οποίο διενεργεί έρευνες για τις πιο επικίνδυνες νόσους στον κόσμο, θα είναι ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς στην έρευνα της ομάδας του ΠΟΥ ως προς την προέλευση της πανδημίας.
Η ευαίσθητη φύση της αποστολής, την οποία η Κίνα είχε καθυστερήσει κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, έχει αντικείμενό της να ερευνήσει με ποιόν τρόπο ο ιός πέρασε από τα ζώα στον άνθρωπο.
Αλλά παραμένουν τα ερωτήματα για το τι μπορεί να ελπίζουν οι ειδικοί να βρουν έπειτα από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Την Κυριακή η ομάδα επισκέφθηκε την αγορά στην Ουχάν, όπου είχε εμφανιστεί η μια από τις πρώτες εστίες μόλυνσης πριν από ένα χρόνο.
Πάντως, όπως επισήμανε μιλώντας στο AFP από την κεντρική Κίνα ένας από τους ειδήμονες του ΠΟΥ που συμμετέχουν στην αποστολή, “δεν θα υπάρξουν γρήγορες απαντήσεις”.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε μέσω Zoom, ο Χουνγκ Νγουγέν-Βιέτ, είπε ότι η έναρξη της έρευνας πάνω από ένα χρόνο μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων δεν είναι κάτι ιδανικό, όμως σημείωσε ότι η αποστολή εξελίσσεται καλά.
“Είναι ένα δύσκολο ερώτημα και μια δύσκολη έρευνα” και ο κόσμος δεν θα πρέπει να περιμένει γρήγορες απαντήσεις.
“Προφανώς το ιδανικό θα ήταν να γινόταν η έρευνα τότε ή αμέσως μετά”, εξήγησε.
Ο Νγκουγέν-Βιέτ, ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα υγείας των ζώων, είπε ότι η ομάδα του ΠΟΥ έχει ήδη συναντηθεί με την Σι Ζενγκλί, ένα πρόσωπο κλειδί του ινστιτούτου, γνωστή ως “η γυναίκα νυχτερίδα της Κίνας”
Όπως είπε ο ίδιος, οι νυχτερίδες είναι σημαντικό ζήτημα στις συνομιλίες που θα έχει το κλιμάκιο του ΠΟΥ στην Ουχάν.