Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Στο Ιράκ ξανά μετά από 30 χρόνια το πήλινο πλακίδιο με το Έπος του Γκιλγκαμές

Mετά από τρεις δεκαετίες το Ιράκ παρουσιάζει το ιστορικό πλακίδιο της εποχής Γκιλγκαμές «Gilgamesh Dream Tablet» που επεστράφη στη χώρα.

Το τεχνούργημα από πηλό έχει πάνω του χαραγμένο απόσπασμα του Έπους του Γκιλγκαμές, ενός από τα παλαιότερα λογοτεχνικά έργα που διασώζονται στον κόσμο, γραμμένο στην ακκαδική γλώσσα.

Το αντικείμενο μεγάλης ιστορικής αξίας λεηλατήθηκε από ιρακινό μουσείο κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου του Κόλπου, το 1991, περνώντας λαθραία από σειρά χωρών προτού καταλήξει στο Μουσείο της Βίβλου στην Ουάσινγκτον. Οι αμερικανικές αρχές κατέσχεσαν το πλακίδιο το 2019 και το παρέδωσαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στην ιρακινή πρεσβεία των ΗΠΑ.

Είναι ένα από τα 17.926 έργα τέχνης που έχουν επιστρέψει στο Ιράκ από ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Ιαπωνία και Ολλανδία μόνο τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών, Φουάντ Χουσέιν.  «Αυτή η μέρα σηματοδοτεί μια νίκη σε πείσμα των απελπισμένων προσπαθειών όσων επιχείρησαν να κλέψουν τη σπουδαία μας ιστορία και τον αρχαίο μας πολιτισμό» ανέφερε ο Χουσέιν σε εκδήλωση στη Βαγδάτη.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αρχαιοτήτων, Χασάν Ναζίμ αποκάλεσε ως «τεράστιας σπουδαιότητας» το «Gilgamesh Dream Tablet», περιγράφοντάς το ως «ένα από τα αρχαιότερα λογοτεχνικά κείμενα της ιστορίας του Ιράκ».

Το πλακίδιο περιλαμβάνει ένα μέρος του Έπους του Γκιλγκαμές, γραμμένο στην ακκαδική γλώσσα σε σφηνοειδή γραφή – ένα σύστημα γραφής σε πηλό που χρησιμοποιείτο στην αρχαία Μεσοποταμία.

Ακαδημαϊκοί ανακάλυψαν το έπος το 1853 όταν 12 πλακίδια είχαν βρεθεί στα ερείπια της βιβλιοθήκης Ασσύριου βασιλιά Ασσουρμπανιπάλ, στο βόρειο Ιράκ. Τα γεγονότα περιστρέφονται γύρω από τον βασιλιά Γκιλγκαμές του Ουρούκ, μια περιοχή που σήμερα αντιστοιχεί στο νότια Ιράκ. Ο μύθος είναι βασισμένος σε έναν αληθινό βασιλιά που κυβέρνησε κάποια στιγμή μεταξύ 2.800 και 2.500 π.Χ.

Το διασωθέν πλακίδιο περιλαμβάνει ένα μέρος του έπους όπου ο βασιλιάς Γκιλγκαμές περιγράφει τα όνειρά του στη μητέρα του, η οποία τα ερμηνεύει ως αναγγελία άφιξης ενός νέου φίλου.

Ελάχιστα είναι γνωστά για την τύχη της πλακέτας μεταξύ 1991 – 2003, οπότε και αγοράστηκε από έναν έμπορο στο Λονδίνο, ο οποίος έστειλε το αντικείμενο στις ΗΠΑ με διεθνές ταχυδρομείο χωρίς να το δηλώσει επισήμως.

Το 2007 πουλήθηκε σε άλλο αγοραστή με «ψευδή επιστολή προέλευσης», όπου αναγραφόταν πως μέσα το κουτί περιλαμβάνονταν αρχαία θραύσματα χαλκού που αγοράστηκαν σε δημοπρασία του 1981. Στη συνέχεια πωλήθηκε αρκετές φορές πριν το αγοράσει, έναντι 1,67 εκατ.δολαρίων, το Χόμπι Λόμπι (επιχείρηση τέχνης με χριστιανικό χαρακτήρα) από μια δημοπρασία του Λονδίνου το 2014 και το εκθέσει στο μουσείο του με βιβλικά αντικείμενα.

Διαβάστε ακόμη

Η Γαλλία επιστρέφει έργα τέχνης σε πρώην αποικία της στην Αφρική

Μητσοτάκης: Nα έρθουν στην Αθήνα τα γλυπτά του Παρθενώνα το 2021

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ