Το χρονόμετρο στην ιστοσελίδα «Φέρτε τους σπίτι τώρα» μετράει πια πάνω από 420 ημέρες, ενώ στο Ισραήλ η λαϊκή υπομονή για το θέμα των ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας έχει προ πολλού εξαντληθεί απέναντι στις μεθοδεύσεις της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου.
Δυναμικές, συχνά επεισοδιακές λόγω βίαιης καταστολής και μέχρι πρότινος υπό περιορισμούς ένεκα του πολέμου στον Λίβανο, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που οργανώνονται εδώ και μήνες κάθε Σάββατο φαντάζουν με «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».
Η πιο πρόσφατη, που οργανώθηκε σε διάφορες πόλεις του Ισραήλ μετά την κατάπαυση του πυρός με τη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, συνέπεσε με τη συμπλήρωση ενός χρόνου απο τη μια και μοναδική έως σήμερα συμφωνία προσωρινής κατάπαυσης του πυρός στη μαρτυρική Γάζα, με την τότε ταυτόχρονη απελευθέρωση 240 Παλαιστίνιων κρατουμένων από το Ισραήλ και 105 γυναικόπαιδων και ξένων υπηκόων που κρατούσε η Χαμάς.
Έκτοτε, οι διαπραγματεύσεις έχουν αποτύχει.
«Ο Νετανιάχου και οι ακροδεξιοί εταίροι του βιάζονται να ασφαλτοστρώσουν τους δρόμους και να δημιουργήσουν οικισμούς εποίκων [στη Γάζα], ακριβώς πάνω από τα κεφάλια των ομήρων που σαπίζουν στα τούνελ της Χαμάς», τόνισε στην ομιλία της σε συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ η μητέρα ενός ομήρου.
«Η πλειοψηφία των πολιτών θέλει τους ομήρους πίσω στο σπίτι, ακόμη και με τίμημα τον τερματισμό του πολέμου, δεν έχετε εντολή να τους θυσιάσετε», ανέφερε -απευθυνόμενος οιονεί στον Ισραηλινό πρωθυπουργό- ο πατέρας άλλων δύο ομήρων.
Με τις ηχηρές εκκλήσεις να πέφτουν πάντως εδώ και 14 μήνες στο κενό, μια νέα πρωτοβουλία πολιτών του Ισραήλ, με επικεφαλής μητέρες αιχμαλώτων της Χαμάς, επιλέγει τώρα μια νέα μορφή διαμαρτυρίας.
Ζητούμενο παραμένει η επιστροφή των 101 ομήρων -ζώντων και νεκρών- στις οικογένειές τους το συντομότερο δυνατό.
Σιωπηλή διαμαρτυρία, πολιτική ανυπακοή
Σε αντίθεση με τις έως τώρα κινητοποιήσεις, στο αποκαλούμενο κίνημα «Αλλαγή κατεύθυνσης 101» (Mishmeret 101) γνωστό ευρύτερα πλέον ως οι «Γυναίκες στα Λευκά», το βασικό σύνθημα είναι μια σιωπηλή κραυγή.
Στις τακτικές πλέον συγκεντρώσεις τους εδώ και πάνω από ένα μήνα στην Ιερουσαλήμ και πιο πρόσφατα στο Τελ Αβίβ δεν υπάρχουν συνθήματα, μεγάφωνα και πλακάτ.
Δεν προβάλουν καν αντίσταση στις αστυνομικές δυνάμεις, όταν επιχειρούν να διαλύσουν τις καθιστικές διαμαρτυρίες τους σε πολυσύχναστες διασταυρώσεις.
Άλλοτε μπροστά από την ισραηλινή Βουλή, άλλοτε μπροστά από την κατοικία του πρωθυπουργού ή του προέδρου του Ισραήλ, οργανώνονται πλέον τρεις φορές την εβδομάδα, μέσω ομαδικού λογαριασμού στην πλατφόρμα WhatsApp.
Με ξεκάθαρη στόχευση, αλλά χωρίς σαφή πολιτική χροιά, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον ακόμη και περαστικών, που σπεύδουν να στηρίζουν τις μητέρες των ομήρων στον αγώνα τους με τη συμμετοχή και τη σιωπή τους.
Αυτή ενίοτε σπάει με τραγούδια και ομιλίες.
Σε κάθε παρέμβαση, η απάντηση του συγκεντρωμένου πλήθους -γυναικών και ανδρών, νέων και ηλικιωμένων- είναι σχεδόν πάντα η ίδια: «Είμαστε μαζί σου, δεν είσαι μόνη».
Το φαινόμενο χαρακτηρίζεται πρωτοφανές στο Ισραήλ της πολυκρίσης.
Το παρών σε μια από αυτές τις συγκεντρώσεις έδωσε -έστω και επικοινωνιακά- μέχρι και η Μίχαλ Χέρτσογκ, η σύζυγος του προέδρου του Ισραήλ, καθήμενη στην ασφάλτο μαζί με τους υπόλοιπους διαδηλωτές έξω από την επίσημη προεδρική κατοικία στην Ιερουσαλήμ.
Σε μια περίοδο εθνικής ενότητας απέναντι στην απειλή εθνικής ασφάλειας και ταυτόχρονα πόλωσης ως προς τα αίτια και τους χειρισμούς της, το μήνυμα των «Γυναικών στα Λευκά» είναι άλλωστε επί τούτου περιεκτικό.
«Εμείς, μητέρες και συγγενείς ομήρων, καλούμε μητέρες και πατέρες, γυναίκες και άνδρες από όλη τη χώρα να ενωθούν πέρα από τις διαφωνίες και την πόλωση μαζί μας για τον πιο σημαντικό σκοπό όλων – να συμβάλουμε στην επιστροφή τους».
«Στου κουφού την πόρτα»
Στους 101 ομήρους συμπεριλαμβάνονται 97 που απήχθησαν και παραμένουν υπό ομηρία από τη Χαμάς, μετά τη φρικαλέα επίθεση στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου του 2023.
Άλλοι δύο είναι Ισραηλινοί πολίτες που μπήκαν στη Λωρίδα της Γάζας το 2014 και 2015.
Στον συνολικό αριθμό συμπεριλαμβάνοται και δύο Ισραηλινοί στρατιώτες, που σκοτώθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακα στον πόλεμο του 2014.
Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι μόνο οι μισοί από τους ομήρους που βρίσκονται στη Γάζα είναι πλέον ζωντανοί.
Αν και εκφράζουν ένα μεγάλο τμήμα της ισραηλινής κοινής γνώμης- ούτε «οι Γυναίκες στα Λευκά», ούτε οι μαζικότερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Σαββάτου έχουν καταφέρει να μετατοπίσουν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τους ακροδεξιούς εταίρους του από τη σκληροπυρηνική τους θέση.
Προτεραιότητα, διακηρύττουν, παραμένει η ολοκληρωτική ήττα της Χαμάς, ενόσω οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας ξεπερνούν πια τους 44.500 και οι τραυματίες τους 105.000, στη συντριπτική πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά.
«Δεν θα απελευθερώσω χίλιους Σινουάρ», δήλωσε χαρακτηριστικά σε προ ημερών συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, εκ των ένθερμων υποστηρικτών ενός εκ νέου εποικισμού της Λωρίδας της Γάζας.
Θέση που -κόντρα στην ετοιμότητα που δηλώνει τώρα η Χαμάς- ναρκοθετεί κάθε προοπτική συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων.
Το θέμα φέρεται ότι τέθηκε σε πρόσφατο δείπνο στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, με παρουσία της συζύγου του Μπενιαμίν Νετανιάχου, Σάρα.
Ακολούθησε τελεσιγραφικού χαρακτήρα ανάρτηση του πρώην και νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ στην πλατφόρμα του, Truth Social.
Εάν δεν έχουν απελευθερωθεί όλοι οι όμηροι -στους οποίους συμπεριλαμβάνονται Αμερικανοί πολίτες- μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, ημέρα της ορκωμοσίας του, οι υπεύθυνοι «θα δεχθούν το σκληρότερο πλήγμα από οποιονδήποτε άλλο στη μακρά και μεγάλη ιστορία των ΗΠΑ», έγραψε ο Τραμπ.
Αν και δεν τους κατονόμασε, δεν μιλούσε για το Ισραήλ και η απειλή πιθανόν δεν αφορούσε μόνο τη Χαμάς.