Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Στο μάτι της εφορίας αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές. Ποιοι κινδυνεύουν με έλεγχο

Σαρωτικοί θα είναι φέτος οι έλεγχοι για φοροδιαφυγή και στο στόχαστρο μπαίνουν αφορολόγητες
Στόχος της ΑΑΔΕ είναι ο εντοπισμός “μαύρου” χρήματος και αναμένεται να ελεγχθούν φέτος 2.500 υποθέσεις.
Στο στόχαστρο μπαίνουν παλαιές και εκκρεμείς μεταβιβάσεις ακινήτων και στο πλαίσιο αυτό έμφαση θα δοθεί σε γονικές παροχές και δωρεές.
Εκεί άλλωστε υπάρχει “υποψία” για τριγωνικές συναλλαγές, μέσω των οποίων αποφεύχθηκε η καταβολή φόρων με την “αξιοποίηση’ της ρύθμισης για το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ που ισχύει από τον Οκτώβριο του 2021.
Εφόσον εντοπιστούν περιπτώσεις εικονικών συναλλαγών, ή ποσά που δεν δικαιολογούνται από “πόθεν έσχες” οι παραβάτες θα κληθούν να πληρώσουν φόρο έως 40% ( δωρεές χρημάτων).
Στο φόντο αυτό οι αρχές αναζητούν εάν υπάρχουν ελλείμματα συμμόρφωσης. Άρα οι φορολογούμενοι που έχουν πλάνο για μεταβιβάσεις θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

– Το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ αφορά γονικές παροχές – δωρεές οποιασδήποτε φύσεως περιουσίας (κινητής, ακίνητης, απαίτησης) με δωρεοδόχους μόνο τα πρόσωπα της Α’ κατηγορίας (σύζυγος, μέρος συμφώνου συμβίωσης, τέκνα, εγγόνια και γονείς). Αυτό σημαίνει ότι εξαιρούνται από την απαλλαγή αδέρφια, ανίψια, θείοι και άλλοι συγγενείς.

– Οι χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές θα πρέπει να αποδεικνύονται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Σε περιπτώσεις χρηματικλων γονικών παροχών με μετρητά προβλέπεται αυτοτελής συντελεστής 10%, χωρίς αφορολόγητο όριο. Το ίδιο ισχύει και όταν ο γονιός καταθέσει χρήματα στο λογαριασμό του παιδιού.

– Στις περιπτώσεις διαδοχικών δωρεών κατά τις οποίες ωφελούνται πρόσωπα που δεν δικαιούνται το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ (π.χ. δωρεά από τέκνο σε γονέα και εν συνεχεία δωρεά από αυτόν τον γονέα σε άλλο τέκνο), η εφορία διερευνά τις πραγματικές συνθήκες και τη σκοπιμότητα των δωρεών αυτών, καθώς και το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ αυτών. Στις περιπτώσεις που αποδεικνύεται ότι ο τελικά ωφελούμενος από τις διαδοχικές δωρεές είναι πρόσωπο που δεν ανήκει στην Α’ κατηγορία δικαιούχων (π.χ. αδερφός) και ότι οι διαδοχικές δωρεές έχουν γίνει προς το σκοπό αυτό τότε επιβάλλεται φόρος 20% χωρίς αφορολόγητο όριο. Εάν το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει μεταξύ των διαδοχικών δωρεών είναι σύντομο (όχι μεγαλύτερο των έξι μηνών) χτυπάει συναγερμός στις ελεγκτικές αρχές.

– Η δυνατότητα του γονέα/δωρητή να πραγματοποιήσει χρηματική γονική παροχή/δωρεά προς το τέκνο/δωρεοδόχο δεν ελέγχεται κατά το στάδιο της υποβολής της δήλωσης. Δηλαδή δεν υπάρχει υποχρέωση συνυποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος παρελθόντων ετών κ.λπ.. Το πόθεν έσχες του δωρητή ερευνάται κατά τον έλεγχο της δήλωσης. Για το λόγο αυτό όσοι δωρίζουν χρήματα θα πρέπει να σταθμίσουν εάν τα εισοδήματά τους και μπορούν να καλύψουν τη δωρεά ή γονική παροχή. Μια από τις λύσεις που έχουν οι φορολογούμενοι για να καλύψουν το «πόθεν έσχες» είναι η ανάλωση κεφαλαίου. Με τη μέθοδο αυτή μπορούν να επικαλεστούν εισοδήματα προηγούμενων ετών χωρίς να υπάρχει περιορισμός. Δηλαδή, μπορούν να επικαλεστούν εισοδήματα που είχαν πριν από 5, 10, 20 ή περισσότερα χρόνια.

– Σε περίπτωση μεταφοράς χρηματικού ποσού προς κοινό λογαριασμό του τέκνου/δωρεοδόχου με τρίτο πρόσωπο, η αποδεδειγμένη «χρήση» του χρηματικού ποσού της γονικής παροχής/δωρεάς από το τέκνο/δωρεοδόχο και όχι από το τρίτο πρόσωπο αποτελεί αντικείμενο ελέγχου. Στην περίπτωση που αποδεικνύεται η «χρήση» του χρηματικού ποσού από το τρίτο πρόσωπο, επιβάλλεται φόρος δωρεάς.

Πηγή: Reporter.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΑΔΕ – myProperty: Ξεκινάει η αυτόματη ψηφιακή δήλωση Ε9 και για τις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων

Χιλιάδες παραβάσεις στις γονικές παροχές εντόπισε η εφορία



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ