Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα: Οι επόμενες κινήσεις του Πρωθυπουργού μετά την αποτυχία σε χρέος-QE

  • Παίρνει πίσω τη θέση του για χρέος και ζητά ένα επενδυτικό σοκ ο Αλέξης Τσίπρας
  • Οι διαφωνίες ΔΝΤ – Ευρωπαίων Δανειστών και πως μπορεί να συγκλίνουν  
  • Ο πρωθυπουργός θέλει οι εταίροι να δώσουν στην Ελλάδα ειδικά αναπτυξιακά κονδύλια για να γίνει το “αναπτυξιακό σοκ” που έχει ανάγκη η χώρα.

Ένα νέο αφήγημα μετά τις απανωτές αποτυχίες σε χρέος και ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ψάχνει επειγόντως το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Πρωθυπουργό, η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πως δύσκολα θα δοθεί μία “καθαρή λύση” στο χρέος μετά και τα συνεχή “Όχι” του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Αυτό που θα επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας να επιτύχει από την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα. Στην ουσία ο πρωθυπουργός θέλει οι εταίροι να δώσουν στην Ελλάδα ειδικά αναπτυξιακά κονδύλια για να γίνει το “αναπτυξιακό σοκ” που έχει ανάγκη η χώρα.

Καθόλου τυχαίες δεν είναι και οι χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού από το βήμα του Concordia Europe Summit, όπου μεταξύ άλλων είπε πως “το ζήτημα των επενδύσεων βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων ενόψει το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, και αποτελεί αιχμή της πρότασης της ελληνικής πλευράς”.

“Να αναλάβει η Ευρώπη συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες – πέρα από την αναγκαία επέκταση του χρονικού διαστήματος της ωρίμανσης των αποπληρωμών – να αναλάβει και συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες για επενδυτικά προγράμματα, κερδοφόρα προγράμματα, που θα τονώσουν την ανάπτυξη, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και που θα γεφυρώσουν τελικά στη πράξη, τις διαφορετικές εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ανάμεσα στους θεσμούς, ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.  Αυτός ο στόχος είναι σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης που διεξάγεται. Και αυτή είναι και η ουσιαστική συνεισφορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από τη δική μας πλευρά, από την ελληνική πλευρά”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

“Η Ελλάδα δεν προσέρχεται σε αυτό το τραπέζι επαιτώντας, ούτε όμως και γκρινιάζοντας. Προσέρχεται, προτείνοντας συγκεκριμένες και χειροπιαστές λύσεις που μπορούν να γεφυρώσουν τις διαφορετικές οπτικές των εταίρων μας, δίνοντας διέξοδο. Γιατί πιστεύω ότι μπορούμε να δώσουμε διέξοδο, αρκεί να το θελήσουν όλοι”, πρόσθεσε.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο ούτε οι Ευρωπαίοι ούτε το ΔΝΤ θα χρειαστεί να υποχωρήσουν από τις αποκλίνουσες εκτιμήσεις τους για τη μεσομακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αντιθέτως οι επενδύσεις θα «γεφυρώσουν στην πράξη» τις διαφορές, καθώς θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Οι παγίδες

Όπως μαθαίνει το eReportaz, ήδη το θέμα των επενδυτικών κονδυλίων βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ενδεχομένως να τεθεί και στις συζητήσεις του Euro Working Group την Πέμπτη (8 Ιουνίου).

Ωστόσο, αυτή η θετική για πολλούς εξέλιξη κρύβει και παγίδες. Σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση καταφέρει και πείσει τους δανειστές για επενδυτικά κεφάλαια, βέβαιο πρέπει να θεωρείται πως η διαχείριση των κονδυλίων, θα γίνει από τους εταίρους.

Σε πρόωρες συζητήσεις που γίνονται υπάρχει η σκέψη να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας στο Υπουργείο Οικονομίας ο οποίος θα διοικείται από “άνθρωπο” των δανειστών. 

Ρενάτο Λέκκα

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ