Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Στο μικροσκόπιο τα ΑΜΚΑ, που μοίραζε σε αλλοδαπούς ο ΣΥΡΙΖΑ

Μέσα από την αλόγιστη απόδοση ΑΜΚΑ σε ανθρώπους που δεν πληρούσαν τα κριτήρια, «βολεύτηκαν» πολλοί ξένοι από χώρες εκτός ΕΕ που ήρθαν στην Ελλάδα μόνο και μόνο για να υποβληθούν σε πανάκριβες θεραπείες, καθώς και πρόσφυγες και μετανάστες αιτούντες ασύλου.

Της Αλεξίας Σβώλου

Από την ΗΔΙΚΑ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρχίζουν ενδελεχείς έλεγχοι για τα δεκάδες χιλιάδες ΑΜΚΑ που μοίρασε ο ΣΥΡΙΖΑ σε αλλοδαπούς οι οποίοι παρότι δεν πληρούσαν τα απαιτούμενα  κριτήρια απέκτησαν κατ’ αυτόν τον τρόπο δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του εθνικού συστήματος υγείας. Ανάμεσά τους πολλοί Αλβανοί, Γεωργιανοί και άλλοι κάτοικοι χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν ζουν εδώ, δεν εργάζονται εδώ ούτε φυσικά αποδίδουν φόρους εδώ, αλλά βρέθηκαν στη χώρα μας μόνο και μόνο για να υποβληθούν δωρεάν σε πανάκριβες θεραπείες για ζόρικα ογκολογικά νοσήματα, όπως είναι για παράδειγμα το πολλαπλό μυέλωμα, με ενδεικτικό μηνιαίο κόστος φαρμακευτικής αγωγής κοντά στα 4.000 ευρώ.

Το γεγονός αυτό φυσικά εκτόξευσε στα ύψη την φαρμακευτική δαπάνη, με τις φαρμακοβιομηχανίες να πληρώνουν το… μάρμαρο, μέσω των εκθετικά αυξημένων clawback (δηλαδή των αυτόματων επιστροφών κέρδους, λόγω της υπέρβασης της δαπάνης) και την κυβέρνηση Τσίπρα να σφυρίζει αδιάφορα, καθώς είναι γνωστό πως «από πίτα που δεν τρως, τι σε μέλλει κι αν καεί….» Όπως αναφέρει ο Καθηγητής Αιματολογίας Θάνος Δημόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, Πρύτανης του ΕΚΠΑ και κορυφαίος παγκοσμίως ερευνητής στους αιματολογικούς καρκίνους, στην Ελλάδα έχουν εγκριθεί και κυκλοφορούν σχεδόν όλα τα καινοτόμα φάρμακα που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια από τη φαρμακοβιομηχανία για το πολλαπλό μυέλωμα και τις λεγόμενες «δυσκρασίες» (αιματολογικές κακοήθειες), ενώ στην Αλβανία για παράδειγμα οι ασθενείς αντιμετωπίζονται με κορτιζόνη! Η διαφορά στη θεραπευτική ψαλίδα και στην πρόγνωση του ασθενούς είναι τεράστια, αφού στη μία περίπτωση μιλάμε για θεαματική επιβίωση, μέχρι τα γεράματα, ενώ στην άλλη για θανατική καταδίκη εντός λίγων μηνών κι αν ένας άνθρωπος που βρίσκεται επί ελληνικού εδάφους αποκτήσει με την βοήθεια κυκλωμάτων και φυσικά με το… αζημίωτο, Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), τότε οι πόρτες του υγειονομικού συστήματος ανοίγουν διάπλατες μπροστά του, οπότε μπορεί να κάνει τα πάντα μέσα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο.

O υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του υπ. Εργασίας Σωτήρης Πίκουλας

Εκτός από τους αλλοδαπούς που ήρθαν παράνομα στη χώρα μας μόνο και μόνο για να λάβουν δωρεάν τις υπηρεσίες του υγειονομικού συστήματος, χιλιάδες ΑΜΚΑ «μοιράστηκαν» μέσω των ΜΚΟ σε πρόσφυγες, μετανάστες, αιτούντες διεθνούς προστασίας (ασύλου) και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, όπως επισημαίνει από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εργασίας ο Σωτήρης Πίκουλας. Όλοι όσοι πήραν ΑΜΚΑ χωρίς να το δικαιούνται, με αυτές τις fast track διαδικασίες έμπαιναν στα νοσοκομεία ως ανασφάλιστοι και στα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η συνταγογράφηση για τους ανασφάλιστους εκτοξεύθηκε στο δυσθεώρητο αριθμό του 1 εκατ. συνταγών τον μήνα!

Βρούτσης: Η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι

Μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε αμέσως το στίγμα της επιστροφής στην κανονικότητα, με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, να προχωρά με υπουργική απόφαση σε κατάργηση της εγκυκλίου-«πέτρα του σκανδάλου» του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία τα ΑΜΚΑ μοιράζονταν σαν… φέιγ βολάν σε μετανάστες, τους αιτούντες διεθνούς προστασίας και τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Ο υπουργός είχε γράψει τότε στο Twitter (στις 11 Ιουλίου 2019): «Λίγες μέρες πριν τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε εγκύκλιο διάτρητη και αντίθετη στο νόμο που παρείχε ΑΜΚΑ με αυθαίρετο τρόπο στους κατοίκους τρίτων χωρών! Οι ίδιες οι υπηρεσίες του υπ. Εργασίας ήταν αντίθετες και διαφωνούσαν.

Την κατάργησα αμέσως. Η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι». Σε συνέχεια αυτής της πρώτης κίνησης Βρούτση, με υψηλό συμβολισμό, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ερμηνευτική εγκύκλιο, τον περασμένο Νοέμβριο, για να γίνει ακόμα πιο σαφές, σε ποιες περιπτώσεις θα εκδίδεται Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής
Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και σε ποιες όχι και να διευκολυνθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες στα ΚΕΠ όλης της χώρας και στον ΕΦΚΑ, καθώς καθορίζονται πλέον τρεις κατηγορίες πολιτών. Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται
όσοι δικαιούνται ΑΜΚΑ, στη δεύτερη όσοι δεν δικαιούνται ΑΜΚΑ και στην τρίτη εκείνοι που πρέπει να απευθυνθούν στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Από τη μεριά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης, επισημαίνει: «Δώσαμε σαφείς οδηγίες στα ΚΕΠ και στον ΕΦΚΑ για το πώς γίνεται η χορήγηση ΑΜΚΑ στα φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται είτε μόνιμα ή προσωρινά και νόμιμα στη χώρα. Θα ακολουθήσουν άμεσα νέες οδηγίες, από όλα τα συναρμόδια υπουργεία, που θα αφορούν όσους βρίσκονται προσωρινά στη χώρα και έχουν καταθέσει αίτηση χορήγησης ασύλου. Και προχωράμε με αλλαγή και εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για τον ΑΜΚΑ, αλλά και παρεμβάσεις στον τρόπο που οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στην
εργασία. Δίνουμε ένα ισχυρό μήνυμα στο εσωτερικό και το εξωτερικό ότι η χώρα μας έχει κανόνες και διαδικασίες».

Με την αλλαγή «στέγης» της ΗΔΙΚΑ, καθώς πλέον υπάγεται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα ελεγχθούν όλα τα ΑΜΚΑ που δόθηκαν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, χωρίς καν για παράδειγμα να απαιτείται δήλωση μιας διεύθυνση κατοικίας από τους αιτούντες, τονίζει από το υπουργείο Εργασίας ο κ. Πίκουλας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αναθεωρηθεί η δια βίου χορήγηση πανάκριβων θεραπειών σε ανθρώπους που δεν τις δικαιούνται από το δημόσιο υγειονομικό μας σύστημα.

* Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” της Κυριακής

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ