Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Στο μικροσκόπιο της Εφορίας εισοδήματα από το εξωτερικό

Σφίγγει ο κλοιός για τους φορολογούμενους που έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό και τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα. Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιττσιλής στο Thessaloniki Summit 2021 αναφερόμενος στο πρόγραμμα ανταλλαγής πληροφοριών είπε ότι: “τα δεδομένα έχουν αρχίσει και αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας και αξιοποίησης” επισημαίνοντας ότι: “ήδη και πέρσι αλλά και φέτος έχουν εντοπιστεί φορολογούμενοι οι οποίοι είχαν εισοδήματα στο εξωτερικό που δεν τα είχαν δηλώσει, και ειδοποιήθηκαν να έρθουν να τα δηλώσουν”.

Σύμφωνα με πληροφορίες το προσεχές διάστημα η εφορία αναμένεται να αποσταλούν χιλιάδες ραβασάκια σε φορολογούμενους οι οποίοι σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ, έχουν αποκτήσει εισοδήματα στο εξωτερικό είτε από μισθούς, είτε από συντάξεις, είτε από μίσθωση ακινήτων και δεν τα έχουν δηλώσει ως οφείλουν στην εφορία.

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν φόρο στην Ελλάδα για το σύνολο του παγκόσμιου εισοδήματός τους. Από αυτήν την υποχρέωση εξαιρούνται τα εισοδήματα συγκεκριμένων πηγών που αποκτώνται από φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης.

Στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για την αποφυγή της διάβρωσης της φορολογικής βάσης μέσω διασυνοριακών συναλλαγών, η ελληνική φορολογική αρχή έχει λάβει από ξένες χώρες τα στοιχεία για εισοδήματα που έχουν αποκτήσει φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας σε αυτές. Παράλληλα δηλαδή η Ελλάδα έχει αποστείλει στο εξωτερικό τα στοιχεία εισοδημάτων που έχουν αποκτήσει στη χώρα μας φορολογικοί κάτοικοι του εξωτερικού.

Η φορολογική αρχή προχώρησε στην πρώτη διασταύρωση των στοιχείων εισοδημάτων που εμφανίζονται να έχουν αποκτήσει φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας στο εξωτερικό με τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβάλλει στην Ελλάδα. Σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθεί ότι δεν έχει δηλωθεί εισόδημα με πηγή το εξωτερικό (π.χ. τόκοι από ξένη τράπεζα) τότε ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα λαμβάνει το σχετικό ειδοποιητήριο. Επί της ουσίας οι φορολογούμενοι θα καλούνται να υποβάλλουν σε ε σε τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις για να δηλώσουν τα εισοδήματα που “ξέχασαν”.

Παράλληλα η ΑΑΔΕ στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών έχει ζητήσει στοιχεία προηγούμενων ετών από 54 χώρες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα ποσά οι ή επενδύσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα. Όπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση οι πληροφορίες που έχουν ζητηθεί αφορούν:

1. Λογαριασμούς Θεματοφυλακής (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια).

2. Καταθετικούς Λογαριασμούς.

3. Ασφαλιστήρια Συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων.

4. Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στο Δηλωτέο Λογαριασμό.

5. Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον δηλωτέο λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς.

Όλες οι πληροφορίες θα συνοδεύονται από αναλυτικά στοιχεία ταυτοποίησης του Δηλωτέου προσώπου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ΑΦΜ, ημερομηνία και τόπος γέννησης) τον αριθμό του Δηλωτέου Λογαριασμού, στοιχεία ταυτοποίησης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, την αξία και το υπόλοιπο του λογαριασμού.

Τόσο για τους προϋπάρχοντες λογαριασμούς όσο και για τους νέους λογαριασμούς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα προσδιορίσουν την κατοικία των προσώπων που μπορεί να γίνει με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες και αν όχι μέσω αυτοπιστοποίησης.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε ακόμη 

Εφορία – Ρυθμίσεις & αυτόματες κατασχέσεις (βίντεο)

Πώς θα πληρώσετε τις οφειλές σας στην Εφορία σε έως 72 δόσεις



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ