Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024

Στο Παρίσι για διαπραγματεύσεις Τρόικα – ελληνική κυβέρνηση

Σε “ουδέτερο έδαφος” και συγκεκριμένα στο Παρίσι θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις της Τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια.

Στόχος της… “μεταφοράς” της διαπραγμάτευσης είναι σύμφωνα με την “Καθημερινή” ο έλεγχος της δραματοποίησης και την έντασης που συνοδεύει κάθε επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα.

Η πρωτοβουλία ήταν του πρωθυπουργικού γραφείου και του ίδιου του κ. Αντώνη Σαμαρά που πίεσε να βρεθεί κάποια λύση που να μειώσει την ένταση αυτών των επισκέψεων και, παράλληλα, τον χρόνο παραμονής των ελεγκτών στην Ελλάδα.

Όπως φαίνεται, η λύση βρέθηκε, καθώς μεταξύ 3 και 5 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, συνοδευόμενος από τους κ. Σταύρο Παπασταύρου, Κυρ. Μητσοτάκη, Γ. Βρούτση και Ν. Δένδια, θα βρεθεί στη γαλλική πρωτεύουσα για τον κύκλο διαπραγμάτευσης με την Τρόικα. Σε αυτήν τη φάση υπολείπονται λιγότερες από 600 δράσεις, άλλες σημαντικές και δύσκολες και άλλες μικρότερης σημασίας, που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό από την Ελλάδα ώστε να ξεκινήσει η πέμπτη αξιολόγηση που συνδέεται με την «πολυπόθητη» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Επί της ουσίας, στις αρχές Σεπτεμβρίου οι δύο πλευρές θα αξιολογήσουν την πρόοδο της ελληνικής πλευράς και θα βάλουν τις βάσεις (εκκρεμότητες, απαιτήσεις εκατέρωθεν κ.ο.κ.) για την έναρξη της αξιολόγησης του προγράμματος στις αρχές Οκτωβρίου.

Παρόλο, λοιπόν, που η επόμενη συνάντηση θα είναι μάλλον διερευνητική, η επιλογή του Παρισιού (επελέγη καθώς εκεί δεν βρίσκεται ούτε η βάση του ΔΝΤ ούτε τα κεντρικά γραφεία της ΕΚΤ αλλά ούτε της Ευρ. Επιτροπής) σηματοδοτεί μια στροφή στην αντιμετώπιση των διαπραγματεύσεων. Ενδεικτικό είναι ότι αξιωματούχοι της τρόικας, μέχρι και πριν έρθουν στην Αθήνα για την τελευταία τους επίσκεψη, σημείωναν προς την «Κ» ότι η ελληνική κυβέρνηση «δουλεύει» μόνο εάν πιέζεται από τη φυσική τους παρουσία και σκέφτονταν ακόμα και το ενδεχόμενο να παραμείνουν στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί και ο έλεγχος πεπραγμένων του Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. Επί του παρόντος, μετά τη συνάντηση στο Παρίσι, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα μεταβούν στην Αθήνα για μερικές μέρες.

Με την επιδίωξη συνεπώς να αποδραματοποιήσει τη διαπραγμάτευση αλλά και να ολοκληρώσει την 5η αξιολόγηση του προγράμματος που θα οδηγήσει στη συζήτηση για το χρέος, η κυβέρνηση φουλάρει τις μηχανές, ώστε να κλείσει όχι μόνον τις εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα για την υποδόση του ενός δισ. ευρώ, αλλά και σειρά άλλων εκκρεμοτήτων που προβλέπονται στο Μνημόνιο. Το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται, τελικά, σήμερα στη Βουλή θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πολλές δεκάδες άρθρων. Μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει διατάξεις για τη συγχώνευση στο ΕΤΕΑ των επικουρικών των ενστόλων, με παράλληλη κατάργηση και των πόρων που υπήρχαν υπέρ αυτών των ταμείων. Εκτός διαδικασίας συγχωνεύσεων παραμένουν τα μετοχικά και τα ταμεία εφάπαξ των ενστόλων. Μεταξύ άλλων, καθορίζεται η διαδικασία οριοθέτησης του αιγιαλού, εισάγονται ρυθμίσεις διαφάνειας για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες», ενώ, λόγω συνταγματικού κωλύματος, η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή ξεχωριστό και πλήρες σχέδιο νόμου για το πολιτικό χρήμα, το οποίο και θα ψηφιστεί με την επιστροφή της Ολομέλειας σε σύνοδο.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ