Το σημερινό Eurogroup που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη γίνεται στο έδαφος που διαμόρφωσε η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης και θα εξετάσει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για βραχυπρόθεσμη χορήγηση ρευστότητας από τον ESM προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία την 20η Ιουλίου, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος διετίας.
O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι υπάρχει πολιτική βούληση για ένα νέο ξεκίνημα.
Τις εξελίξεις περιγράφει η δήλωση του κ. Ντάισελμπλουμ ότι «αύριο το πρωί θα έχουμε τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουμε την επιστολή για ένταξη της Ελλάδας στον ESM. Αυτή θα είναι η αρχή της διαδικασίας». Η αίτηση θα συνδυαστεί με όρους και προϋποθέσεις που θα συζητηθούν στην τηλεδιάσκεψη αν και πάλι είναι αμφίβολο αν η διαδικασία καταλήξει. Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και η χθεσινή διαρροή κυβερνητικών κύκλων σύμφωνα με την οποία «Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος το μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν «ακούμε» και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου μέχρι να προετοιμαστεί η «μεγάλη βιώσιμη συμφωνία». Πάντως στην Σύνοδο Κορυφής απορρίφθηκε το διάστημα του ενός μηνός και προτάθηκε από τους ηγέτες πρόγραμμα γέφυρα τεσσάρων μηνών. Μετά την Σύνοδο από την κυβέρνηση διέρρεε ότι “σήμερα συζητείται η ελληνική πρόταση για πρόγραμμα δύο χρόνων με κοινές προαπαιτούμενες δράσεις -που δεν θα χρειάζεται κάθε τόσο να αλλάζουν ή να προστίθενται καινούργια μέτρα-, μπήκε στο τραπέζι το θέμα του χρέους, το αναπτυξιακό πακέτο και, βεβαίως, η χρηματοδότηση του προγράμματος”.
Στο χθεσινό Eurogroup πάντως δεν έγινε συγκεκριμένη και αναλυτική συζήτηση αν και υπήρξε τοποθέτηση από τον νέο υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο. Καθώς η ενημέρωση του Έλληνα υπουργού δεν συνδυάστηκε από γραπτό κείμενο προτάσεων υπήρξαν διαρροές από ευρωπαίους συναδέλφους του ότι δεν υπήρξε καμία καινούργια πρόταση. Κάποια δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ έκαναν λόγο για θετική εμφάνιση του υπουργού ενώ άλλα ανέφεραν ότι υπήρξε έντονος εκνευρισμός γιατί δεν κατατέθηκε ολοκληρωμένη, αναλυτική, επίσημη ελληνική πρόταση, και σχολίαζαν πως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάνει τα ίδια με τον Γιάνη Βαρουφάκη, δηλαδή να αρκείται μόνο σε λόγια.
Την απάντηση έδωσαν κύκλοι της κυβέρνησης που ανέφεραν ότι “το χθεσινό Eurogroup δεν είχε σκοπό να πάρει αποφάσεις, αλλά να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής. Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις από την προηγούμενη Τρίτη, οι οποίες παραμένουν στο τραπέζι με ορισμένες βελτιώσεις. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις, τη χρηματοδότηση, το επενδυτικό πρόγραμμα καθώς και τη ρύθμιση του χρέους”. Κοινοτικές πηγές πάντως ανέφεραν ότι ο έλληνας υπουργός Οικονομικών παρουσίασε θέσεις και προτάσεις που είναι κοντά σε αυτές των δανειστών. Οι τελικές εντυπώσεις ήταν θετικές για τον κ. Τσακαλώτο ενώ από ευρωπαικές πηγές διέρρευσε ότι ακόμη και η γερμανική πλευρά έδειξε ότι δεν είναι αμετακίνητη ενώ στήριξη προσφέρει ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.
Όσον αφορά το εάν παρουσίασε ή όχι πρoτάσεις στο Eurogroup ο κ. Τσακαλώτος η απάντηση δόθηκε πάλι από τους κύκλους της ελληνικής κυβέρνησης που σχολίασαν με αιχμηρό τρόπο: « “Δεν έχουμε προτάσεις”, υποστηρίζουν διάφοροι κύκλοι. Όπως δεν είχαμε με τις 47 σελίδες, το ίδιο την προπερασμένη Δευτέρα, το ίδιο σήμερα. Δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας;». Η Ελληνική πλευρά διατείνεται ότι η πρόταση είναι μια επικαιροποιημένη και βελτιωμένη εκδοχή του σχεδίου συμφωνίας που είχε προτείνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, λίγα 24ωρα πριν από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει δημοψήφισμα. «Υπήρχε ελληνική πρόταση και αντιμετωπίστηκε θετικά από τους Ευρωπαίους» λέει κυβερνητική πηγή επισημαίνοντας ότι αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να προεξοφληθεί η τύχη της.
Ανακοινωθέν Eurogroup
Στην ανακοίνωσή του μετά την συνεδρίαση το Eurogroup αναφέρει: “Το Eurogroup καλωσόρισε τον νέο Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο οποίος παρουσίασε την κατάσταση στην Ελλάδα μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015.
Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων στο Eurogroup για τα επόμενα βήματα.
Μετά την συνεδρίαση ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα νέο αίτημα για χρηματοοικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Το αίτημα αναμένεται αύριο, 8 Ιουλίου 2015.
Το Eurogroup είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη την ίδια ημέρα με την παραλαβή του αιτήματος.
Μετά την υποβολή του αιτήματος, ο πρόεδρος του Eurogroup θα ζητήσει από τους θεσμούς – την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο –να αξιολογήσουν και να αναλύσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα του χρέους. Μετά την αξιολόγηση το Eurogroup θα είναι σε θέση να πάρει μια απόφαση για το αν μπορούν να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις.Όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς ο χρόνος είναι ελάχιστος, έχει δηλώσει ήδη ο πρόεδρος του Eurogroup. Σύμφωνα με τη νομοθεσία του ESM και τις ευρωπαϊκές συνθήκες, η παροχή χρηματοδοτικής στήριξης προς τα κράτη μέλη πραγματοποιείται με βάση
Δηλώσεις υπουργών
Ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ κ. Μοσχοβισί δήλωσε ότι “ Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία και πρόσθεσε ότι οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα πρέπει να εργαστούν γρήγορα, ώστε να διατηρήσουν την Ευρωζώνη ενιαία.
Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ, δήλωσε πως η Ελλάδα θα καταθέσει αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για βοήθεια τις ερχόμενες ώρες. Για να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα, απαιτούνται σκληρά μέτρα εκ μέρους της Ελλάδας, συμπλήρωσε.
Ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών ζήτησε επείγουσα λύση για την ρευστότητα στην Ελλάδα.
O υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικ Νούναν δήλωσε ότι “Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι ανοικτοί στην ιδέα της “αναδιαμόρφωσης” ενός μέρους του κρατικού χρέους της Ελλάδας, αλλά οι λεπτομέρειες σχετικά με το όποιο νέο πρόγραμμα στήριξης πρέπει να είναι έτοιμες ως την επόμενη Δευτέρα. Υπήρξε μια γενική αίσθηση ότι η αναδιαμόρφωση του χρέους θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή με μέτρα όπως εκείνα που λάβαμε στην Ιρλανδία, την επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής, τη μείωση των επιτοκίων”.
Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν επιτρέπεται από τις συμφωνίες την ώρα που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του Γκάμπριελ έλεγε ότι μπορεί να υπάρξει ρύθμιση του χρέους υπό προϋποθέσεις και όρους για την Ελλάδα.