Στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας πρόκειται να βρεθεί την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου ο τέως περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης και ακόμη 23 πρόσωπα, προκειμένου να δικαστούν για την καταστροφική πλημμύρα του Νοεμβρίου του 2019 που έπληξε την περιοχή της Κινέτας, η οποία προκάλεσε καταστροφές σε εκατοντάδες σπίτια και τραυματισμούς κατοίκων.
Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΡΙΑΝΤΗ
Με βάση το κατηγορητήριο επέδειξαν «αμέλεια» και «παραλείψεις» σε ό,τι αφορά την υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας
Μεταξύ των κατηγορουμένων σε βαθμό πλημμελήματος είναι αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Αττικής, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής, δασικών υπηρεσιών της Αττικής, πρώην δήμαρχος και αντιδήμαρχοι του Δήμου Μεγάρων. Δηλαδή το σύνολο του κρατικού μηχανισμού που είναι επιφορτισμένο με την προστασία των κατοίκων της περιοχής και των περιουσιών τους.
Οι 24 κατηγορούμενοι φέρονται με βάση το κατηγορητήριο να επέδειξαν «αμέλεια» και «παραλείψεις» σε ό,τι αφορά την υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, τα οποία ήταν απαραίτητα μετά και την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στην Κινέτα, ώστε να προστατεύσουν την περιοχή από το ενδεχόμενο πλημμυρικών φαινομένων.
Η πυρκαγιά είχε κατακάψει το δάσος που περιέβαλλε το ρέμα της Πίκας, το οποίο «αποστραγγίζει τον ορεινό όγκο των Γεράνειων ορέων και το οποίο παρουσιάζει έντονη κλίση λεκάνης απορροής». Το αποτέλεσμα ήταν μην υπάρχει πλέον το «φυσικό φράγμα» που θα συγκρατούσε τα ορμητικά νερά, όπως και έγινε.
Το κατηγορητήριο
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο τότε περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, οι αντιπεριφερειάρχες Βασίλης Κοσμόπουλος και Βασίλης Κόκκαλης, και οι προϊστάμενοι της Διευθύνσεων Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας και της Γενικής Διεύθυνσης Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας «παρέλειψαν να κατευθύνουν και να δρομολογήσουν την υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας» στην περιοχή της Κινέτας, καθώς επίσης και να «μεριμνήσουν» για τους καθαρισμούς «της κοίτης των υδατορεμάτων της περιοχής», τη «συντήρηση του δικτύου ομβρίων υδάτων», των «καπακιών των φρεατίων» κ.τ.λ. Επιπλέον, οι ίδιοι κατηγορούμενοι «παρέλειψαν να προβούν στην ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από τους πολίτες» και να θέσουν τον Δήμο Μεγαρέων σε «κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας λόγω του κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρών» από τις 24 Νοεμβρίου 2019, παρότι οι καιρικές προγνώσεις έκαναν λόγο για «σημαντική επιδείνωση των καιρικών συνθηκών».
Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ο νόμιμος εκπρόσωπος του ξενοδοχείου «Kinetta Beach Hotel Resort and Spa» που βρίσκεται στην περιοχή. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κτιριακές εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου εκτείνονται σε μήκος 243 μέτρων, «με αποτέλεσμα να σχηματίζουν ένα ενιαίο τεχνητό εμπόδιο στην ελεύθερη απορροή των υδάτων». Ο νόμιμος εκπρόσωπος λοιπόν του ξενοδοχείου κατηγορείται ότι «παρέλειψε να μεριμνήσει για την ύπαρξη υδραυλικών έργων στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ελεύθερη ροή των ομβρίων υδάτων και να μην αλλάζει η πορεία του νερού».
Δύο εκ των συνολικά 24 κατηγορουμένων είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος της «Ολυμπίας Οδού», Παναγιώτης Παπανικόλας, και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Παπανδρέου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο άνδρες εκ της θέσεώς τους και με βάση τη σύμβαση λειτουργίας και συντήρησης του αυτοκινητοδρόμου «παρέλειψαν να προβούν στον έλεγχο και να μεριμνήσουν για τον καθαρισμό και τη συντήρηση του δικτύου ομβρίων υδάτων της ‘‘Ολυμπίας Οδού’’ στα σημεία που η οδός αυτή διασχίζει την ως άνω περιοχή».
Δημήτρης Μπάρδης – δικηγόρος: «Πρώτη δικαίωση των κατοίκων της Κινέτας»
Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» επικοινώνησε με τον συνήγορο πολιτικής αγωγής για την υποστήριξη της κατηγορίας Δημήτρη Μπάρδη, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την παραπομπή των κατηγορουμένων:
«Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι παραπέμπονται να δικαστούν στο Δ΄ Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών συνολικά 24 πρόσωπα, μετά τη μήνυση που υπέβαλαν πλημμυροπαθείς κάτοικοι της Κινέτας και τη μακρά εξέταση της υπόθεσής τους από την εισαγγελική αρχή.
Όλοι οι κατηγορούμενοι, αυτοδιοικητικοί κυρίως παράγοντες της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μεγαρέων, καθώς και υπάλληλοι πολεοδομιών και δασικών υπηρεσιών αρνούνταν εξαρχής τις ευθύνες τους. Δεν αναγνώριζαν υποχρεώσεις τους και αρμοδιότητες που σχετίζονταν με τη φοβερή καταστροφή εκατοντάδων οικιών στην Κινέτα και τη διακινδύνευση της ζωής των κατοίκων τους, επιρρίπτοντας αυτές η μία υπηρεσία στην άλλη και κάθε αρμόδιος σε έτερον.
Οι Κινετιώτες βίωσαν, για πολλά χρόνια μετά τα δραματικά γεγονότα της νύχτας της 25 Νοεμβρίου 2019, την κραυγαλέα εγκατάλειψη της περιοχής τους και άπειρους κινδύνους κάθε μορφής και κατηγορίας, που οφείλονταν στην απουσία του κράτους και της αυτοδιοίκησης από την Κινέτα.
Αποκατάσταση
Γι’ αυτό θεωρούμε τη μέχρι στιγμής δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης ως μια πρώτη δικαίωση και αποκατάσταση της αξιοπρέπειας των κατοίκων της Κινέτας αλλά και της αξίας του τόπου τους, που ήταν πάντα γνωστός στο πανελλήνιο ως μιας περιοχής με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος.
Είναι λυπηρό που αντίστοιχη δικαίωση δεν υπήρξε για τους πυροπαθείς κατοίκους της Κινέτας, οι οποίοι ακόμη δεν γνωρίζουν ποιοι είναι υπεύθυνοι για την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 που εξαφάνισε το δάσος και το οικοσύστημα των Γερανείων, έκαψε οικίες, ξεσπίτωσε εκατοντάδες ανθρώπους και στέρησε το Λεκανοπέδιο του ζωτικότερου πνεύμονα που του είχε απομείνει για την ευζωία των εκατομμυρίων κατοίκων της Αθήνας».
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη μία φορά ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση ενός φυσικού φαινομένου.