Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Στο ΣτΕ η υπόθεση του Μιχ. Χατζηγιάννη για τα αδήλωτα εισοδήματα 5,3 εκατ. ευρώ

Στο στόχαστρο μπαίνει για ακόμη μια φορά ο δημοφιλής τραγουδιστής, Μιχάλης Χατζηγιάννης o οποίος στο παρελθόν είχε “πιαστεί” στο φοροελεγκτική “τσιμπίδα” του κράτους, λόγω των αδήλωτων εισοδημάτων του κατά τη χρονική περίοδο 2010-2011, με αποτέλεσμα η εφορία να προχωρήσει στην επιβολή προστίμου-μαμούθ, ύψους  500.000 ευρώ.

Σήμερα και έπειτα από την αμφισβήτηση του Μιχάλη Χατζηγιάννη για όσα του καταλογίζουν, η υπόθεση του παραπέμφθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου θα συζητηθεί εντός του Μαρτίου.

Σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου, ο κ. Χατζηγιάννης προχώρησε το 2010 στη μεταφορά εμβασμάτων (2.415.000, 600.000 ευρώ, 1.940.000) και το 2011 το ποσό των 330.000 ευρώ.Ο παχυλός «λογαριασμός» γράφτηκε από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου , αγγίζοντας τις 500.000 ευρώ, ωστόσο ο Μιχάλης Χατζηγιάννης έδειξε να μην αλλά ο τραγουδιστής αμφισβήτησε εξαρχής τον καταλογισμό και αποφάσισε να ακολουθήσει τη δικαστική οδό. Συγκεκριμένα, προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών κατά του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά το θέμα παραπέμφθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου θα συζητηθεί εντός του Μαρτίου.

Μεταξύ αυτών των ερωτημάτων που θα κληθεί να απαντήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι αν μπορεί να λογιστεί ως εισόδημα από ελευθέρα επαγγέλματα το ποσό εμβασμάτων που απεστάλησαν στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για δύο εμβάσματα, το πρώτο με ημερομηνία 20/4/2010 και το δεύτερο λίγες ημέρες αργότερα, στις 29/4/2010.

Τίθεται, συγκεκριμένα, το ερώτημα εάν είναι διαδικαστική η διάταξη που μεταφέρει απλώς στον φορολογούμενο το βάρος της απόδειξης της πηγής προέλευσης του ποσού του εμβάσματος και της φορολόγησής του ή της νόμιμης απαλλαγής του από τον φόρο και, ως τέτοια, εάν μπορεί να περιλάβει και εμβάσματα προγενέστερα της έναρξης ισχύος της.

Η πρόεδρος του Β’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε να εισαγάγει λόγω σπουδαιότητας την προσφυγή του τραγουδιστή στην επταμελή σύνθεσή του, ορίζοντας δικάσιμο στις 16 Μαρτίου. Μέχρι τότε αναστέλλεται η εκδίκαση όλων των εκκρεμών υποθέσεων στις οποίες τίθενται τα ίδια ζητήματα.

Η  Ferrari και η δέσμευση του σκάφους «ΖΕΜΙ»

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης είχε βρεθεί πρώτη φορά στο στόχαστρο των φοροελεγκτικών Αρχών το 2012, όταν το ΣΔΟΕ δέσμευσε το σκάφος του «ΖΕΜΙ» (από τις πρώτες συλλαβές των ονομάτων της αγαπημένης του Ζέτας Μακρυπούλια και του δικού του), καθώς ήταν δηλωμένο ως επαγγελματικό, για να πληρώνει λιγότερους φόρους, όπως και εκατοντάδες άλλα που είχαν πιαστεί στην «τσιμπίδα» των ελεγκτών εκείνη την περίοδο. Οταν καταλογίστηκαν οι φόροι και τα πρόστιμα που του αναλογούσαν, ο καλλιτέχνης πέρασε από το δημόσιο ταμείο βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη για να νομιμοποιήσει το σκάφος.

Εναν χρόνο αργότερα, το καλοκαίρι του 2013, το ΣΔΟΕ «σκόνταψε» ξανά στον παλιό του γνώριμο κατά τη διάρκεια ελέγχου στη Ρόδο, όταν διαπίστωσε ότι σε συναυλία του οι διοργανωτές αντί για εισιτήρια έκοβαν… αυτόγραφα. Ούτε τότε όμως τέλειωσαν οι περιπέτειες του Μιχάλη Χατζηγιάννη, αφού το 2014 προέκυψε ζήτημα και με την αστραφτερή Ferrari του. Τότε, ο λογιστής του είχε εμφανιστεί στο Τμήμα Ασφαλείας της Γλυφάδας και είχε δηλώσει ότι εκλάπησαν οι πινακίδες του πανάκριβου αυτοκινήτου. Η Αστυνομία όμως στη συνέχεια διαπίστωσε ότι οι πινακίδες βρίσκονταν στη θέση τους και εκτίμησαν ότι, επειδή ο καλλιτέχνης ήθελε να το πουλήσει και υπήρχε παρακράτηση κυριότητας λόγω οφειλών, επέλεξε αυτή την οδό για να εκδοθούν νέες πινακίδες και να φαίνεται το αυτοκίνητο «καθαρό». Σε βάρος τόσο του Μιχάλη Χατζηγιάννη όσο και του λογιστή του είχε ασκηθεί τότε ποινική δίωξη για ψευδή αναφορά στις Αρχές.

Μάλιστα ο δικηγόρος του τραγουδιστή, έπειτα από την δημοσιοποίηση της υπόθεσης , προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για “παρανόηση”: «Για το θέμα που δημοσιεύεται στα ΜΜΕ αναφορικά με αυτοκίνητο της ιδιοκτησίας του Μιχάλη Χατζηγιάννη, δηλώνω ότι το όλο ζήτημα οφείλεται σε παρανόηση. Όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν αυτό θα προσκομισθούν στις αρμόδιες Αρχές οι οποίες, άλλωστε, ακόμη επεξεργάζονται προδικαστικά την υπόθεση χωρίς να παραπέμψουν κανένα σε δίκη, ως εκ παραδρομής αναφέρθηκε σε μερίδα του Τύπου».

Παράλληλα, με αφορμή τα συνεχόμενα φορολογικά «στραβοπατήματα» του καλλιτέχνη ξεκίνησε έλεγχος στην περιουσιακή του κατάσταση, με άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του, κατά το οποίο προέκυψε η προσαύξηση περιουσίας για την οποία καλείται τώρα να πληρώσει το ποσό των 500.000 ευρώ. Τελικά, το ΣτΕ θα κρίνει αν ο Μ. Χατζηγιάννης θα ξαναβάλει το χέρι στην τσέπη για το σύνολο του ποσού ή θα πέσει στα «μαλακά», πληρώνοντας λιγότερα από όσα του καταλόγισε το ΚΕΦΟΜΕΠ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ