Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Στο ΣτΕ η συμφωνία μεταξύ ελληνικού Δημοσίου & Siemens

Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα εξετάσει τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα της «συμφωνίας συμβιβασμού» μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρίας Siemens και των θυγατρικών της, η οποία ολοκληρώθηκε το 2012.

Η υπόθεση έφτασε στο Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος Δημοσθένης Πετρούλιας και μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δικάζει τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου) και εισηγητή τον πάρεδρο Νίκο Μαρκόπουλο, μετά από προσφυγή του μη κερδοσκοπικού Σωματείου «Έλληνες Φορολογούμενοι», πέντε Ελλήνων φορολογουμένων, κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι στο άρθρο 324 νόμου 4072/2012 (11.4.2012) προβλέφθηκε η «συμφωνία συμβιβασμού» και στη συνέχεια εκδόθηκε απόφαση του υπουργού Οικονομικών (27.8.2102).

Η συμφωνία αυτή προέβλεψε ζητήματα που αφορούν σε αποκατάσταση εκ μέρους της γερμανικής εταιρίας της ζημίας από τις παράνομες πληρωμές (μίζες) που φέρεται να μοίρασε σε Ελληνες αξιωματούχους για τη σύναψη συμβάσεων, όπως για παράδειγμα τα ψηφιακά του ΟΤΕ (σύμβαση 802).

Αναλυτικότερα, με την επίμαχη «συμφωνία συμβιβασμού» επιλύθηκαν συνολικά όλες οι διαφορές και οι εκκρεμότητες από κάθε είδους αξιώσεις, κ.λπ. που συνδέονται με τη δραστηριότητα διαφθοράς, πληρωμές ή υποσχέσεις πληρωμών προς τρίτους ή άλλες παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Siemens, συμπεριλαμβανομένων των υποθέσεων που διερευνήθηκαν από τις αρχές της Ελλάδος, της Γερμανίας, των ΗΠΑ, κ.λπ.

Η «συμφωνία συμβιβασμού» μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ομίλου των εταιριών της Siemens, έχει αντικείμενο «την αποκατάσταση της τυχόν βλάβης που υπέστη το ελληνικό δημόσιο και την διευθέτηση των διοικητικών προστίμων σε σχέση με τις κάθε είδους υποθέσεις που σχετίζονται με δραστηριότητες διαφθοράς, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πληρωμές, παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Siemens».

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση αυτή έχουν ήδη παραπεμφθεί σε δίκη 64 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Μιχάλης Χριστοφοράκος.

Η εταιρία ανέλαβε με την υπογραφείσα συμφωνία να παρέχει στο Ελληνικό δημόσιο άμεσα 80 εκ. ευρώ, σε βάθος χρόνου ακόμη 90 εκ. ευρώ, επένδυση 100 εκ. ευρώ, να χρηματοδοτήσει πανεπιστημιακά προγράμματα εκπαίδευσης που στοχεύουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κ.λπ., πρόγραμμα υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές, κ.λπ.

Το Σωματείο, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η «συμφωνία συμβιβασμού» είναι αντίθετη σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, αλλά και αντίθετη στο Δημόσιο και εθνικό συμφέρον, καθώς από την παράνομη δραστηριότητα της Siemens στην Ελλάδα (μίζες, κ.λπ.) προκλήθηκε ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο ύψους άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να περιλαμβάνεται η αποθετική ζημία και η ηθική βλάβη.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ