Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Στο βάθος… τοίχος

Το χάσμα που χωρίζει Αθήνα και θεσμούς να είναι πιο μεγάλο από όσο κάποιοι ήθελαν να πιστεύουν πριν από το τετ α τετ Τσίπρα-Γιούνκερ. Η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει τη σκληρή στάση των δανειστών. Αν και αρκετούς μήνες μετά τις εκλογές, τώρα η ελληνική κυβέρνηση…προσγειώνεται στην σκληρή πραγματικότητα. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων το «δολοφονικότερο» της πενταετίας. Ενώ και ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης παραδέκτηκε πως το email Χαρδούβελη, ήταν «πολύ λιγότερο επώδυνο».

Η χθεσινή συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία, καθώς οι προτάσεις που άκουσε ο πρωθυπουργός διά στόματος Γιούνκερ «πάγωσαν» την ελληνική πλευρά. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση των θεσμών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μ’ονο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει εποικοδομητική διάθεση για την επίτευξη συμφωνίας.

Νέα συνάντηση θα έχουν την Παρασκευή ο πρωθυπουργός με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Το δολοφονικότερο πακέτο της πενταετίας»

aleksis-mitropoulos

«Ξαφνικά σου δίνουν ένα πολεμικό ανακοινωθέν. Δεν υπάρχει σύμπτωση για συνεννόηση σε κανένα θέμα. Πρέπει να ενημερωθεί ο λαός για τις έξαλλες απαιτήσεις των δανειστών. Ο πιο ψύχραιμος θα έλεγε ότι δεν υπάρχει φως στο τούνελ, στα 5 χρόνια των διαπραγματεύσεων δεν έχει πέσει στο τραπέζι δολοφονικότερο πακέτο, πχ για κατάργηση ΕΚΑΣ δεν είχε τολμήσει κανείς να μιλήσει πριν» είπε στον Alpha 989 και στους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Πέτρο Κουσουλό,  ο Αλέξης Μητρόπουλος και πρόσθεσε  «οι λύσεις αναζητούνται: ή ρωτάς τον λαό ή οικοδομείς τη δυνατότερη πολιτική συνεννόηση. Όλα είναι στη φαρέτρα του πρωθυπουργού».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής είπε πως οι απαιτήσεις των θεσμών απευθύνονται σε κατακτημένους με πρόθεση να δολοφονήσουν τον λαό.

«Δεν ήμασταν όσο έτοιμοι απαιτούσε η σκληρότητα των δανειστών», παραδέχτηκε ενώ εκτίμησε ότι «ήταν λάθος η απομάκρυνση του Βαρουφάκη από τις διαπραγματεύσεις».

Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης:

[mejsaudio src=”/wp-content/uploads/2015/06/mhtropoylos-berykios-04-06-15.mp3″]

Χαμός…στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

vouli-olomeleia-tsipras

Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος αυξάνονται οι φωνές υπέρ της ρήξης, ενώ κερδίζουν έδαφος τα σενάρια εκλογών.

Την κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η συνάντηση των Βρυξελλών αφού όπως παραδέχθηκε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης το email του Γκίκα Χαρδούβελη με στόχο την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές ήταν «πολύ λιγότερο επώδυνο» υπογραμμίζοντας πως βλέπει το ποτήρι «μισοάδειο». «Δεν μπορεί να είναι βάση συζήτησης το κείμενο που παρουσιάστηκε άρχισαν να βάζουν και μέτρα που είχαν ψηφιστεί από τη ΝΔ» συμπλήρωσε. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ενδεικτικό της «πολεμικής διάθεσης» είναι το κείμενο που αναρτήθηκε στο Iskra μετά τα μεσάνυχτα και απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας. Το κείμενο ανέβηκε μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν και έχει τίτλο: «Σέρνουν τη χώρα σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας. Υπάρχει εναλλακτική λύση χωρίς μέτρα λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεις και απορρυθμίσεις».

Το κείμενο καταλήγει: «Κύκλοι της ριζοσπαστικής Αριστεράς τόνιζαν στην Iskra ότι η πλευρά των δανειστών είναι μάλλον αμφίβολο ότι επιδιώκει μια συμφωνία. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούσαν ότι αυτές οι τακτικές έχουν άμεσα αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος της χώρας, αφού εξαντλούν και την τελευταία ικμάδα της ελληνικής οικονομίας και υπογράμμιζαν ότι οι πιέσεις που ασκούνται έχουν ως κύριο στόχο την συμμόρφωση της χώρας μας με τις υποχρεώσεις της και πιο συγκεκριμένα την αποπληρωμή του ΔΝΤ, με τις προθεσμίες για τις δόσεις να εκπνέουν τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Σε σκληρή γραμμή Μηλιός και Μακρή

Raxil Makri

Σε σκληρή γραμμή όμως κινείται και ο κ. Γιάννης Μηλιός ο οποίος έχει αναπτύξει τις εσωκομματικές του σχέσεις με το «Κόκκινο δίκτυο». Ο κ. Μηλιός ζητά να καθυστερήσει η χώρα τις πληρωμές των υποχρεώσεών της ενώ δεν διστάζει να προτείνει περιορισμό στις αναλήψεις από τις τράπεζες. Παράλληλα, ασκεί συνολική κριτική στην ηγεσία για την στελέχωση του υπουργείου Οικονομικών και για την διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε.

Τη θέση του Γιάννη Μηλιού για καθυστέρηση πληρωμών της χώρας προς τους δανειστές τώρα, ως μηχανισμό εκβιασμού ασπάστηκε με δηλώσεις της η Ραχήλ Μακρή. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι προηγείται ο λαός έναντι των δανειστών: «Ο κ. Μηλιός προτείνει καθυστέρηση πληρωμών. Είμαι υπέρ αυτής της άποψης. Πρώτα προηγείται ο λαός και μετά οι άλλοι. Πρώτα πρέπει να εξυπηρετείται ο λαός και οι υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στο λαό» ανέφερε η κ. Μακρή. Η ίδια συμπλήρωσε με νόημα ότι «αν συνεχίσουν οι εκβιασμοί υπάρχουν και άλλοι δρόμοι. Μηχανισμός εκβιασμού που μπορεί να φέρει αποτελέσματα είναι η μη πληρωμή των δόσεων στους δανειστές».

Διαβάστε επίσης:

Εκβιασμός απο τους δανειστές – Τι ζητούν και γιατί η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται την κάλπη

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ