Από την Αλεξάνδρα Χριστίνα Ιωάννου
Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις επήλθε συμφωνία και το ΣΚ η Βουλή των Κοικοτήτων θα έπρεπε να κρίνει την τύχη της…
Brexit: O Τζόνσον έστειλε 3 επιστολές στην ΕΕ
Επιτέλους και μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και αντιδράσεις εντός και εκτός των βρετανικών συνόρων, φαίνεται να επήλθε συμφωνία ανάμεσα στους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ και τη βρετανική πλευρά. Βέβαια, όσοι γνωρίζουν τη διεθνή σκακιέρα και τις ευαίσθητες ισορροπίες στο χώρο των διεθνών σχέσεων γενικότερα, πάντα αναμένουν και περιμένουν ένα τελικό κείμενο, μία τελική σύμβαση. Γιατί κατά τα άλλα – το Brexit ειδικά – απεδείχθη ένα μπρα-ντε-φερ για γερά νεύρα και ο Μπόρις Τζόνσον καλείται μετά το ok των Ευρωπαίων να πείσει τη Βουλή των Κοινοτήτων, με την αντιπολίτευση να αντιδρά εντόνως.
Ο ίδιος, βέβαια, δηλώνει ότι σήμερα η Βουλή των Κοινοτήτων θα στηρίξει τη συμφωνία… Τόνισε δε πως «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ενδεχόμενο καθυστέρησης», παραδεχόμενος ότι το Brexit ήταν «μεγάλο, επίπονο και διχαστικό». Ωστόσο, η επίτευξή του, πρόσθεσε, θα του επιτρέψει να εστιάσει σε άλλες προτεραιότητες, όπως να βγουν 20.000 αστυνομικοί στους δρόμους». Ερωτηθείς για το πώς η συμφωνία θα επιτρέψει να «θεραπευτούν» οι διαιρέσεις στη Βρετανία, ο Τζόνσον υποστήριξε ότι μετά την αποχώρηση, η χώρα θα ξεκινήσει να εργάζεται στο να προσδιορίσει τη φύση της σχέσης της με την ΕΕ…
Αντιδράσεις εκ των έσω
Σήμερα, λοιπόν, καλείται το βρετανικό κοινοβούλιο να συζητήσει και να εγκρίνει το κείμενο της συμφωνίας. Κατά τα άλλα και λαμβάνοντας υπόψη πως τις τελευταίες μέρες με δηλώσεις του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έδινε συνεχώς την εικόνα στον Τύπο πως πρόκειται να επέλθει σύντομα συμφωνία, όπως και έγινε, έτσι και την Πέμπτη το απόγευμα δήλωσε κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πως «Η ΕΕ ενέκρινε τη συμφωνία και φαίνεται ότι είμαστε πολύ κοντά στην τελική διαδρομή».
Πώς, όμως, οδηγηθήκαμε σε συμφωνία; Σύμφωνα πάντα με τον Τουσκ, κατέστη τελικά δυνατή, κυρίως γιατί από πλευράς Μ. Βρετανίας υπήρξε αποδοχή των τελωνειακών ελέγχων στο λεγόμενο «σημείο εισόδου», κάτι που επιτρέπει την αποφυγή συνοριακών ελέγχων στην Ιρλανδία και προστατεύει την ενιαία αγορά. Να τονίσουμε δε, πως το συγκεκριμένο θέμα αποτελούσε ζήτημα αγκάθι. Αναφορικά, λοιπόν, με αυτή τη σημαντικότατη εξέλιξη που οδήγησε τελικά και σε συμφωνία, ο Ντόναλντ Τουσκ επεσήμανε πως «Επιτρέπει επίσης να αποφευχθεί το χάος και η συγκρουσιακή ατμόσφαιρα μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου», λέγοντας ότι τώρα «περιμένουμε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο» και πρόσθεσε ότι «Η μπάλα βρίσκεται πλέον στο βρετανικό γήπεδο».
Και η αλήθεια είναι πως έτσι είναι…
Ο Μισέλ Μπαρνιέ από την άλλη, που ήταν και ο αρμόδιος επί των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ότι μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ, θα πρέπει να ξεκινήσει εντατική δουλειά για μια νέα εταιρική σχέση, ενώ ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την πλευρά του ανέφερε ότι η συμφωνία προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών και μάλιστα ερωτηθείς από δημοσιογράφο σχετικά με το 48% που ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, απάντησε «είχαν δίκιο»…
Σημαντικά, επίσης, είναι και τα όσα δήλωσε ο Βρετανός γενικός εισαγγελέας, Τζέφρι Κοξ, ο οποίος τόνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε μία τελωνειακή ένωση, επειδή υπάρχει μηχανισμός εξόδου. Όπως αναφέρει μάλιστα στην έκθεσή του, «δεν υπάρχει λόγος» για υποθέσεις ότι η ΕΕ θα έχει τη νομική βάση να αξιώσει ότι τα άρθρα 5 και 10 του πρωτοκόλλου (για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία) θα εξακολουθήσουν να ισχύουν χωρίς συναίνεση ή ότι η ΕΕ θα έχει δικαίωμα βέτο στη δυνατότητα των μελών της νομοθετικής συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας να συναινέσει στη συνέχιση της εφαρμογής αυτών των προβλέψεων.
Σήμερα θα φανεί αν ο Βρετανός πρωθυπουργός καταφέρει να κάμψει τις εσωτερικές αντιδράσεις στη χώρα του και να πείσει πως αυτή η συμφωνία είναι η πλέον συμφέρουσα αλλά και ότι το Brexit θα λειτουργήσει υπέρ των Βρετανών…
Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων δεν επιτρέπει ψηφοφορία για το Brexit