Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Στοιχεία-φωτιά για τη Folli Follie και τις οικονομικές απάτες

Η Επιτροπή Kεφαλαιαγοράς εξέτασε τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας Folli Follie και κατέληξε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα που παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον. Ο διευθυντής λογιστηρίου της εταιρείας και υπογράφων τις ετήσιες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της για τη χρήση 2016 διέδωσε ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες. Οι πληροφορίες αυτές έδωσαν ψευδείς ενδείξεις σχετικά με την προσφορά, τη ζήτηση και την τιμή των χρηματοπιστωτικών μέσων που αφορούν την εταιρεία, διότι παραπλανούσαν το επενδυτικό κοινό, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τις οικονομικές αποφάσεις που λαμβάνουν οι χρήστες των οικονομικών καταστάσεων.

Η Εταιρεία Κεφαλαιαγοράς διαπίστωσε πως τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα του υπο-ομίλου της εταιρείας FF Group Sourcing Limited ήταν προσαυξημένα κατά 209 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια. Το εν λόγω ποσό αντιστοιχούσε στο 60% περίπου των ταμειακών διαθεσίμων και ισοδυνάμων της εταιρείας ποσού 328.000.000 ευρώ την 31/12/2016.

Ο κύκλος εργασιών του υπο-ομίλου της ίδιας εταιρείας ήταν κι αυτός προσαυξημένος και μάλιστα κατά 863.000.000 ευρώ! Οι εμπορικές απαιτήσεις, ως αποτέλεσμα των εικονικών πωλήσεων, ήταν προφανώς κι αυτές προσαυξημένες, όπως και τα μικτά κέρδη και τα ίδια κεφάλαια. Μεγάλος όγκος παραλείψεων και ανακριβειών. Και, καθώς οι οικονομικές καταστάσεις αποτελούν ίσως τη σημαντικότερη παράμετρο για την αξιολόγηση της χρηματοοικονομικής επίδοσης μιας εισηγμένης εταιρείας, είναι κρίσιμο τα στοιχεία και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις οικονομικές καταστάσεις να απεικονίζουν πιστά την πραγματικότητα, διαφορετικά οι παραπλανητικές πληροφορίες δημιουργούν την άμεση υποχρέωση συμμόρφωσης του εκδότη. Ειδικότερα, η εμφάνιση προσαυξημένων οικονομικών μεγεθών στις οικονομικές καταστάσεις μιας εταιρείας, σε σχέση με αυτά που υπαγορεύει η ορθή εφαρμογή των ΔΠΧΑ, εφόσον το μέγεθός τους επιτρέπει τη συναγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τα χρηματοπιστωτικά μέσα που αφορούν μια εταιρεία, δύναται να συνιστά χειραγώγηση αγοράς.

Τα περιουσιακά στοιχεία που παρανόμως ιδιοποιήθηκαν από τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου,σύμφωνα με την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, είναι τα εξής:
– Τρία αγροτεμάχια έκτασης 15.822,13, 13.306 και 1.678,09 τετραγωνικών μέτρων στη θέση Μπιθιστάμνα στους Αγίου Αναργύρους Σπετσών.
– Ποσοστά 50% και 100% των αγροτικών κτημάτων έκτασης 10.392 και 17.500 τετραγωνικών μέτρων στη θέση Βασίζα πάλι στις Σπέτσες.
– Ποσοστό επίσης 50% ενιαίου αγρού οικοδομήσιμου έκτασης 48.548 τετραγωνικών μέτρων στη θέση Ζάστανο στις Σπέτσες.
– Ποσοστό 50% γεωτεμαχίου 1.753 τετραγωνικών μέτρων στη θέση Σροφύλι στην Κηφισιά.
– Ποσοστό 100% οικοπέδου 329,05 τ.μ. στον οικισμό Καράι στην Αστυπάλαια.
– Την πλήρη κυριότητα ποσοστού 100% ενός γεωτεμαχίου εμβαδού 6.283 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται στο Αυλάκι της Αγίας Μαρίνας. Ένα ακόμα γεωτεμάχιο εμβαδού 497 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται στο Νέο Ψυχικό.
– Ένα οικόπεδο με ένα ισόγειο μαγαζί συνολικής επιφάνειας 41 τετραγωνικών μέτρων εντός του οικισμού της πόλεως των Φηρών.
– Ένα σπίτι επί της Λ. Βουλιαγμένης με εμβαδόν 1.110.790 τετραγωνικών μέτρων.
– Ένα γεωτεμάχιο με εμβαδόν 1.265 τετραγωνικών, 2 ορόφων για το οποίο δεν έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία που βρίσκεται στην Εκάλη.
– Ένα ακόμα οικόπεδο στον Δήμο Σύρου εμβαδού 1.350 τετραγωνικών μέτρων και ένα κτήμα που υπάγεται στον Δήμο Αράχωβας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ