Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Στον αέρα το πόρισμα του αντιπροέδρου του ΣτΕ για την υπόθεση Βγενόπουλου

 

  • Αναρμόδιος για την διενέργεια της έρευνας ο Ι. Γράβαρης μετά την συνταξιοδότηση της Ευτ. Κουτζαμάνη
  • Θα έπρεπε να είχε επιστρέψει στον Άρειο Πάγο η έρευνα
  • Γκάφα ολκής ή περίεργες μεθοδεύσεις;

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Στον αέρα βρίσεται η προκαταρκτική εξέταση για τον τρόπο δράσης έξι εισαγγελέων που διενεργήθηκε από τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ιωάννη Γράβαρη. Νομική γκάφα ολκής ή περίεργες μεθοδεύσεις υπό την ανοχή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης ή ακόμη και του ίδιου του υπουργείου; Σπουδή να χειριστεί ένα τόσο λεπτό και μείζονος σημασίας θέμα ένας συγκεκριμένος δικαστικός λειτουργός; Όποια και εάν είναι η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα ένα είναι βέβαιο: Ότι αυτή την στιγμή μια έρευνα δυο χρόνων που κατέληξε στην σύνταξη του πολυσέλιδου πορίσματος (αριθμεί τις 145 σελίδες) τινάζεται στον αέρα καθώς αποκαλύπτεται ότι ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ ήταν αναρμόδιος για την διεξαγωγή της προκαταρκτικής έρευνας μετά την αποχώρηση από το Σώμα της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη τον Ιούνιο του 2016.

Από εκείνη την στιγμή αυτομάτως ο φάκελος θα έπρεπε να είχε επιστρέψει στον Άρειο Πάγο ο οποίος θα καλούνταν να ελέγξει τους υπόλοιπους δικαστικούς λειτουργούς.

Και αυτό γιατί βάσει του Κώδικα που αφορά την πειθαρχική έρευνα σε δικαστικούς λειτουργούς ο κ. Γράβαρης ήταν αρμόδιος να ελέγξει τυχόν πειθαρχικά παραπτώματα της κας Κουτζαμάνη όσο εκείνη βρισκόταν εν ενεργεία. Μετά την συνταξιοδότησή της και την αποχώρησή της από το Σώμα η έρευνα θα μπορούσε να συνεχιστεί για τους υπόλοιπους μόνο στην περίπτωση που είχε ήδη ασκηθεί πειθαρχική δίωξη. Σε διαφορετική περίπτωση, ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ θα έπρεπε να είχε δηλώσει αναρμοδιότητα και ο φάκελος για την πολύ σημαντική υπόθεση που αφορά την δικαστική μεταχείριση που έτυχε η υπόθεση του πολιτικο-οικονομικού σκανδάλου να επιστρέψει στον Άρειο Πάγο. Μάλιστα η αναρμοδιότητα Γράβαρη για την διενέργεια της έρευνας επισημαίνεται και από συνοδευτικό έγγραφο του παραιτηθέντα προέδρου του ΣτΕ, Νίκου Σακελλαρίου, προς το υπουργείο Δικαιοσύνης αμέσως μετά την παραλαβή του πορίσματος Γράβαρη!

«Είμαστε αναρμόδιοι»

Αντίθετα, 0 αντιπρόεδρος του ΣτΕ κράτησε τον φάκελο κάλεσε τους ελεγχόμενους δικαστικούς λειτουργούς για την παροχή εξηγήσεων και προ ολίγων ημερών παρέδωσε το πολυσέλιδο πόρισμά του. Νομικοί κύκλοι με τους οποίους επικοινώνησε η «ΜΠΑΜ» κάνουν λόγο για κατάφωρη παραβίαση της διαδικασίας και μιλούν για πλήρη ακυρότητα της με ότι αυτό και εάν συνεπάγεται.

Η υπόθεση είναι εξαιρετικά σοβαρή εάν κάποιος αναλογιστεί ότι πρόκειται για μια από τις σπουδαιότερες έρευνες η οποία κρατήθηκε μυστική επί μακρόν και αποκαλύφθηκε από τα «μισόλογα» του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, στην Βουλή κατά τη διάρκεια της οποίας αποκάλυψε ότι αναμένεται να διενεργηθεί και ποινικός έλεγχος (!).

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή καθώς στην υπόθεση παρουσιάζεται πλήθος χρονικών συμπτώσεων. Στις 16 Μαρτίου 2016 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, δίνει εντολή να διενεργηθεί πειθαρχική έρευνα σε βάρος της τότε εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και των υπόλοιπων εισαγγελέων προκειμένου να προκειμένου να διευκρινιστούν τα περιγραφόμενα στην αναφορά που είχε καταθέσει ο εισαγγελέας Γιάννης Αγγελής, σχετικά με χειρισμούς δικαστικών λειτουργών στην υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου. Η είδηση γνωστοποιείται τον Μαϊο του 2016. Ο κ. Αγγελής είχε καταγγείλει ότι συνάδελφοί του παρεμπόδιζαν το έργο του ως εισαγγελέα του τμήματος Δικαστικών Συνδρομών καθώς και ότι προσπάθησαν να τον εμποδίσουν στις ενέργειες που έκανε προς την Κύπρο. Τον Ιούνιο τ0υ 2016 η Ευτέρπη Κουτζαμάνη αποχωρεί από το δικαστικό Σώμα λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας. Η έρευνα συνεχίζεται, παράτυπα, κανονικά από τον κ. Γράβαρη. Οι εμπλεκόμενοι εισαγγελείς καλούνται για την παροχή εξηγήσεων.

Μετά την παρέλευση αρκετού χρόνου ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ ολοκληρώνει την έρευνά του και συντάσσει το πόρισμα. Στις 9 Μαϊου το στέλνει στον παραιτηθέντα Πρόεδρο του ΣτΕ, Νίκο Σακελλαρίου. Ο κ. Σακελλαρίου πάντως διαπιστώνει το μέγα ζήτημα που προκύπτει και το καταγράφει στο συνοδευτικό έγγραφο του πορίσματος. Στις 14 Μαϊου 2018 το πόρισμα φτάνει στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Μια ημέρα αργότερα το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει ή όχι για την προαγωγή του Ισίδωρου Ντογιάκου, εκ των ελεγχομένων, σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Με ψήφους 13 έναντι 2 ο πρώην προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών τελικλα προάγεται με Μέσα τα οποία πρόσκεινται στο κυβερνητικό μπλοκ να εγκαλούν τον κ. Κοντονή για… αδράνεια. Πλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης καλείται όμως να δώσει εξηγήσεις και για την αναρμοδιότητα του αντιπροέδρου να διενεργήσει την έρευνα.

ΕΝΘΕΤΟ: Τι αποκαλύπτεται στο πόρισμα

Στο πόρισμα 145 σελίδων που υπογράφει ο Ιωάννης Γράβαρης και δημοσιεύτηκε από το Documento επισημαίνεται η «σοβαρή υπόνοια ότι κατά τους χειρισμούς από τη Δικαιοσύνη της υπόθεσης Βγενόπουλου επιχειρήθηκε από ορισμένους εισαγγελικούς λειτουργούς, κατά παράβαση του βασικού καθήκοντός τους να κρίνουν αμερόληπτα και σύμφωνα με τον νόμο, ευνοϊκή υπέρ των φερομένων ως δραστών έκβαση της υπόθεσης». Μάλιστα ο κ. Γράβαρης ζητεί την άσκηση πειθαρχικής αγωγής σε βάρος του Ισίδωρου Ντογιάκου, της πρώην εισαγγελέως διαφθοράς, Ελένης Ράικου και του εθνικού μέλος της χώρας μας στη Eurojust, Νίκου Ορνεράκη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ