Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Στον Άρειο Πάγο το θέμα του ΛΕΠΕΤΕ

Κορυφώνεται  η αγωνία 17.000 συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας, καθώς ο Άρειος Πάγος θα λάβει κρίσιμη απόφαση για τις επικουρικές σύνταξεις τους. H αίτηση αναίρεσης την οποία είχε καταθέσει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας συζητήθηκε σήμερα. Οι δικηγόροι των δικαιούχων δηλώνουν αισιόδοξοι για την έκβαση της χρόνιας δικαστικής μάχης την οποία δίνουν.

Ένας δίκαιος αγώνας 

Από το 1949 μέχρι το 2017 οι συνταξιούχοι της Εθνικής εισέπρατταν μηνιαία παροχή μέσω του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ), τον οποίον τροφοδοτούσαν υψηλές κρατήσεις στις αποδοχές του προσωπικού και αντίστοιχη εισφορά της ΕΤΕ.

Δεδομένου ότι από το 2005 οι νέοι υπάλληλοι της Εθνικής δεν εντάσσονται στον ΛΕΠΕΤΕ, αλλά στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης των λοιπών μισθωτών (τότε ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, νυν ΕΤΕΑΕΠ), προέκυψε πρόβλημα με την καταβολή των επικουρικών 17.000 συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, το Νοέμβριο του 2017 η Εθνική Τράπεζα έπαψε να καλύπτει το έλλειμμα με μονομερή απόφασή της και οι συνταξιούχοι βρέθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη με εισόδημα μειωμένο κατά 40% επιπρόσθετα στις μνημονιακές μειώσεις που υπέστησαν οι λοιποί συνταξιούχοι.

Οι συνταξιούχοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και ακολούθησαν πρωτόδικες αποφάσεις, που τους δικαίωναν. Εν συνεχεία οι συνταξιούχοι προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο επιδιώκοντας να δοθεί τελεσίδικη λύση. Η συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ορίστηκε για σήμερα Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019.

Οι συνταξιούχοι επικαλούνται απόφαση του Πρωτοδικείου, σύμφωνα με την οποία ο Κανονισμός Λειτουργίας του ΛΕΠΕΤΕ συνιστά σύμβαση μεταξύ της Εθνικής και των εργαζόμενών της. Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο των συνταξιούχων Γιάννη Κυριακόπουλο, «από την επισκόπηση του Κανονισμού Λειτουργίας του ΛΕΠΕΤΕ και με γνώμονα τόσο την γραμματική ερμηνεία των διατάξεών του, αλλά και τον σκοπό τον οποίο εξυπηρετούσε η σύσταση και η λειτουργία του, προκύπτει κατά την κρίση του Δικαστηρίου ότι αποτελούσε μία κατά κυριολεξία μισθολογική εργοδοτική παροχή μέσω συγκεντρώσεως περιουσίας»

Παράλληλα, πουθενά στον Κανονισμό Λειτουργίας του ΛΕΠΕΤΕ δεν γίνεται λόγος για περίπτωση ολοκληρωτικής διακοπής της παρoχής, κάτι που δεν έγινε με πρόθεση το θέμα να αφεθεί αρρύθμιστο, αλλά για να θεωρείται ότι η χορήγηση της συγκεκριμένης παροχής είναι εγγυημένη εργοδοτική υποχρέωση.

Αναφερόμενος χθες στο θέμα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης τόνισε πως η κυβέρνηση πρότεινε για το ζήτημα του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ) μία συμβιβαστική λύση μεταξύ των συνταξιούχων, των εργαζόμενων και της τράπεζας, η οποία αποτελεί έντιμος συμβιβασμός.

«Εάν γίνει τελικά δεκτή η δική μας πρόταση, θα είναι ένας έντιμος συμβιβασμός και θα μπει οριστικό τέλος σε αυτό το θέμα, που ταλαιπωρεί όλες τις πλευρές», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ