Στον Εισαγγελέα Εφετών για την εκτέλεση της ποινής του, θα οδηγηθεί σήμερα ο φυγόποινος Χρυσαυγίτης Χρήστος Παππάς, όπου θα αποφασιστεί σε ποιες φυλακές θα οδηγηθεί.
Χθες βράδυ συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και μια γυναίκα 52 ετών που έκρυβε τον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής, από τον περασμένο Οκτώβριο στο σπίτι της στου Ζωγράφου. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για Ελληνίδα υπήκοο, με καταγωγή από την Ουκρανία, ομοϊδεάτισσα του υπ’ αριθμόν δύο της Χρυσής Αυγής, η οποία μάλιστα είχε ενεργό πολιτική δράση στον συγκεκριμένο χώρο. Η 52χρονη συνελήφθη για υπόθαλψη και σήμερα θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Υπενθυμίζεται ότι ο Χρήστος Παππάς είχε εξαφανιστεί από την 1 Οκτωβρίου 2020, λίγο πριν την απόφαση του δικαστηρίου που τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 11 ετών και 9 μηνών, για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Από τότε καταζητείτο από τις αστυνομικές αρχές και τελικά συνελήφθη απόψε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.).
Αρ. Πελώνη: Κλείνει οριστικά το κεφάλαιο της εγκληματικής οργάνωσης
“Η ελληνική Δημοκρατία αγωνίστηκε και απέβαλλε το τοξικό δηλητήριο της Χρυσής Αυγής. Το Κράτος Δικαίου στάθηκε σθεναρά απέναντι στους εγκληματίες”, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, με αφορμή τη σύλληψη του Χρήστου Παππά.
“Με τη σύλληψη του Χρήστου Παππά κλείνει οριστικά το κεφάλαιο της εγκληματικής οργάνωσης. Η Ελληνική Αστυνομία κινήθηκε συντονισμένα και επιβεβαίωσε ότι αξίζει την εμπιστοσύνη μας. Και αυτό σε πείσμα των αρνητών της αποτελεσματικότητας των διωκτικών αρχών”, πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
ΣΥΡΙΖΑ: Θετική εξέλιξη η σύλληψη Παππα – βαρύτατες οι ευθυνες της κυβέρνησης
Χρειάστηκε μόλις 9 μήνες στον κύριο Χρυσοχοΐδη για να πράξει αυτό που επρεπε να γίνει από την πρώτη μέρα: καταδικης του: να συλλάβει τον νεοναζι Χρήστο Παππα, τον οποίον έχασε μέσα από τα χέρια του ενώ υποτίθεται πως τον φυλούσε πριν τη δίκη.
Η θετικη αυτή εξέλιξη υπο την πίεση του αντιφασιστικού κινήματος δεν αναιρεί τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης του κυρίου Μητσοτακη.
Από εδώ και πέρα αναμένουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ελπίζουμε να μην παραπέσει πουθενά ο νεοναζί και διασύρουν πάλι τη χώρα μας διεθνως.
Πώς διέφυγε της σύλληψης ο Χρήστος Παππάς
Υπενθυμίζεται ότι ο Χρήστος Παππάς είχε εξαφανιστεί από τον Οκτώβριο του 2020, όταν είχε ολοκληρωθεί η δίκη κατά των μελών της εγκληματικής οργάνωσης.
Σημειώνεται πως ο Χρήστος Παππάς με το βούλευμα 440/2015 είχε περιοριστικούς όρους απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, αφαίρεση διαβατηρίου, εμφάνιση κάθε 1η-10-20 κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα, απαγόρευση κίνησης εκτός Αττικής, και κίνησης με πλωτά και εναέρια μέσα, διανυκτέρευση στο σπίτι του. Μετά από προσφυγή του με νέο βούλευμα 1426/2015, οι περιοριστικοί όροι μεταβλήθηκαν σε παρουσία του μία φορά στο αστυνομικό τμήμα και κατάργηση της διανυκτέρευσης στο σπίτι του.
Ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής ήταν ο μόνος από τους 38 καταδικασμένους που δεν είχαν εντοπιστεί ίχνη του και ήταν καταζητούμενος. Αναζητήθηκε σε έξι τόπους διαμονής χωρίς θετικό αποτέλεσμα, με τους αστυνομικούς να φθάνουν μέχρι και το Άγιο Όρος!
Και εκεί δεν είχε εμφανιστεί, ενώ τα κινητά του τηλέφωνα είναι κλειστά ή δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, αρκετό χρονικό διάστημα. Ο Χρήστος Παππάς έδωσε το “παρών”, σύμφωνα με τους περιοριστικούς όρους, στο Αστυνομικό Τμήμα Παπάγου-Χολαργού, την 1η Οκτώβρη, ως όφειλε. Από εκείνη τη στιγμή και λίγο πριν αρχίσει η δίκη, εξαφανίστηκε.
Οι έρευνες εντοπισμού του επεκτάθηκαν και εκτός Αττικής, όπως και στα Ιωάννινα, τόπο καταγωγής του, αλλά ένα οίκημα που χρησιμοποιούσε το έχει εγκαταλείψει το τελευταίο 6μηνο. Οι έρευνες των αστυνομικών επεκτάθηκαν σε Αλβανία αλλά και Ιταλία.
Ο δικηγόρος του, Περικλής Σταυριανάκης, είχε μιλήσει σε δηλώσεις του για συνειδητή επιλογή του πελάτη του να μην παραδοθεί στις Αρχές: “Ο κ. Παππάς θα σταθμίσει το γεγονός ότι μπορεί να εκτίσει μία ποινή, η οποία στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο μπορεί να μην επικυρωθεί. Σε αυτή την περίπτωση ποιος θα του δώσει πίσω τα χρόνια που έκανε φυλακή; Προς το παρόν είναι συνειδητή επιλογή του να μην εμφανιστεί ενώπιον των Αρχών. Δεν ξέρω τι θα γίνει αύριο ή μεθαύριο και τι θα αποφασίσει. Γι’ αυτό τονίζω ότι αυτό ισχύει προς το παρόν”.