Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Στον Ηφαιστίωνα…ανοίκει ο Τύμβος επιμένει η αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ

Στην άποψη ότι ο Τύμβος Καστά ανήκει στον Ηφαιστίωνα, επιμένει η αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ, η οποία συνεχίζει παρακολουθεί στενά, μέσω του blog της, τις ανασκαφικές εξελίξεις.

Αν και δέχτηκε ισχυρή κριτική από ειδικούς και όχι μόνο, εντός και εκτός Ελλάδας, η αρχαιολόγος επιμένει στην άποψή της, την οποία επανέλαβε και χθες, έπειτα από τη συνέντευξη Τύπου για τις τελευταίες ανακαλύψεις στην Αμφίπολη: «Πολλές από τις πηγές της εποχής παρέχουν ελλιπή στοιχεία για τον Ηφαιστίωνα, καθώς οι αντίπαλοί του προσπάθησαν να πείσουν πως εκείνοι ήταν πιο κοντά στον Αλέξανδρο».

Η κ. Κινγκ επισημαίνει επίσης: «Όπως συμβαίνει και με τους διαφορετικούς τύπους “πυράς”, η ίδια η λέξη “πυρά” χρησιμοποιείται τόσο για την φωτιά όσο και για τον τάφο του Ηφαιστίωνα στις πηγές», ενώ συμπληρώνει ότι «το σημαντικότερο στοιχείο όμως για το ότι τα απομεινάρια του Ηφαιστίωνα επέστρεψαν στην Μακεδονία, είναι ότι ο Πέρδικας ήταν υπεύθυνος για να κατασκευάσει τον τάφο του (που αναφέρεται με τη λέξη “πυρά”)».

Αναφερόμενη στο ίδιο ζήτημα, σε διαφορετική ανάρτησή της αναφέρει ότι «ο Μαύσωλος κάηκε στην πυρά από τους Ιππότες της Ρόδου, αλλά παρόλα αυτά, εντοπίστηκε το πτώμα του, δηλαδή κόκαλα κά. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι πυράς και εάν αυτός ο σκελετός ανήκει τελικά στον Ηφαιστίωνα, τότε αυτό θα σημαίνει ότι η πυρά της Βαβυλώνας ήταν τέτοιου τύπου (σ.σ. όπως στη Ρόδο), σχεδιασμένη για να συντηρήσει το σώμα περισσότερο, από ότι στις παραδοσιακές μακεδονικές πυρές, όπου πολλά ξύλινα αντικείμενα καίγονταν μαζί με το νεκρό».

Ωστόσο, η κ. Κινγκ δεν έμεινε στην επιστημονική της τοποθέτηση, περνώντας αυτή τη φορά στην αντεπίθεση και σχολιάζοντας τις έντονες επικρίσεις που δέχεται.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί κάποιων επικριτών της έχουν «την ίδια βαρύτητα με τους ισχυρισμούς των Σκοπίων ότι είναι η Μακεδονία». Ισχυρισμούς που, θα πρέπει να σημειωθεί, απέρριψε χθες στο blog της με επιστημονικό τρόπο, τονίζοντας ότι κάποτε θα πρέπει να σταματήσει αυτό το «τροπάριο» των Σκοπιανών.

Επεσήμανε, επίσης, σε ειρωνικό τόνο, ότι υπάρχουν «πιο αξιόπιστες πηγές για τον Μέγα Αλέξανδρο από την ταινία που γύρισε ο Όλιβερ Στόουν», ενώ τόνισε ότι, αν και το Ίντερνετ είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο, όποιος θέλει πραγματικά να κάνει μια έρευνα, προτιμότερη είναι η βιβλιοθήκη.

Τέλος, δίνοντας την απάντησή της σε μια μικρή μερίδα από απαξιωτικά και υβριστικά σχόλια που δέχθηκε, αναφέρει ότι «η ζωή είναι πολύ μικρή για να ασχολούμαστε με έναν – δυο μ…… » (χρησιμοποιώντας μάλιστα την ελληνική γραφή της λέξης!).

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ