Το απάνθρωπο πρόσωπό τους φαίνεται να έδειξαν οι υπεύθυνοι της τράπεζας Alpha Bank, οι οποίοι προέτρεψαν εργαζόμενο με νοητική υστέρηση να υπογράψει έγγραφο εθελουσίας εξόδου και από τη μία στιγμή στην άλλη να βρεθεί χωρίς δουλειά μετά από 26 χρόνια, αλλά και στο περιθώριο της κοινωνίας, καθώς η δουλειά του ήταν ο κύριος τρόπος κοινωνικοποίησής του.
Ο Θεόδωρος Καρτσιβάνης είχε προσληφθεί ως Άτομο με Ειδικές Ανάγκες -και ειδικότερα με νοητική υστέρηση- το 1992, με βάση τις διατάξεις που προβλέπουν την πρόσληψη ΑΜΕΑ. Όλα αυτά τα χρόνια εργαζόταν στο κεντρικό κτίριο της τράπεζας στη Λεωφόρο Αθηνών σε βοηθητικές εργασίες. Μετέφερε ή κατέστρεφε έγγραφα στη Διεύθυνση Υποστηρίξεως Πιστοδοτήσεων. Όλοι οι συνάδελφοί του γνώριζαν ότι έχει νοητική υστέρηση. Κι όμως, τον περασμένο Ιούλιο οι υπεύθυνοι του κεντρικού καταστήματος της Alpha όπου εργαζόταν τον κάλεσαν να υπογράψει το έγγραφο συμμετοχής στην εθελούσια έξοδο. Όταν την επόμενη στιγμή η μητέρα του και οι δικοί του άνθρωποι συνειδητοποίησαν τι είχε υπογράψει, ήταν ήδη αργά. Αν και επισήμαναν ότι δεν ήταν σε θέση να καταλάβει τι υπέγραφε, οι διοικούντες δεν έδειξαν καμία ανθρωπιά. Μάλιστα, όταν τις επόμενες ημέρες ο εργαζόμενος πήγε στη δουλειά του, έβαζαν τους άνδρες της ασφάλειας να του απαγορεύουν την είσοδο.
Τραπεζοϋπάλληλοι: «Πιέστηκε και παραπλανήθηκε»
Στο πλευρό του απολυμένου εργαζόμενου με νοητική υστέρηση τάσσονται συνάδελφοί του εργαζόμενοι στην τράπεζα και ειδικότερα στη Διεύθυνση Υποστηρίξεως Πιστοδοτήσεων, όπου υπηρετούσε ο Θεόδωρος Καρτσιβάνης. Η διοίκηση του Ενωτικού Αγωνιστικού Συλλόγου Εργαζομένων Alpha Bank – Εμπορικής εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία καταγγέλλει: «Ο εν λόγω συνάδελφος, παρά το γεγονός ότι είχε προσληφθεί με βάση τις διατάξεις του Νόμου 1648 (για άτομα με ειδικές ανάγκες) πιέστηκε, παραπλανήθηκε και οδηγήθηκε τελικά στην “εκούσια” υπογραφή για αποχώρηση χωρίς να συνειδητοποιεί ότι υπογράφει την απόλυσή του από την τράπεζα και κυρίως χωρίς να γνωρίζει ότι δεν θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης για λίγους μήνες!
Η απαίσια αυτή τακτική της εξώθησης συναδέλφων με λιγότερες πιθανόν αντοχές και αντιστάσεις στην ψυχολογική πίεση των ανωτέρων τους, όπως εφαρμόστηκε από τη δ/ντρια της Δ/νσης Υποστηρίξεως Πιστοδοτήσεων, την οποία απερίφραστα καταγγέλλουμε, πέραν του ηθικού μέρους καταρρίπτει βάναυσα και σκεπτικό του νομοθέτη που με τον διορισμό τέτοιας κατηγορίας συναδέλφων λάμβανε μέριμνα για την κοινωνική, οικονομική και οικογενειακή τους διασφάλιση”. Εξάλλου, το «Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής» εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι η Alpha Bank «…όχι μόνο εκμεταλλεύτηκε την κατάστασή του, όχι μόνο δεν υπολόγισε την κρισιμότητα της κατάστασής του, αλλά πολύ περισσότερο κινήθηκε εσκεμμένα προκειμένου ο συνάδελφος και η οικογένειά του να μη βρουν χρόνο να κινητοποιηθούν εναντίον της υπογραφής του».
Στην ίδια ανακοίνωση καταγγέλλεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που η ίδια τράπεζα καταφεύγει «σε τέτοιες πρακτικές και μεθοδεύσεις» αφού μετακίνησε και άλλον εργαζόμενο ΑμεΑ «μακριά από τον τόπο κατοικίας του, ώστε να εκβιάσει την παραίτησή του στη Θεσσαλονίκη».
Όμως ούτε η έκκληση της μητέρας του Θοδωρή και η μεσολάβηση των συναδέλφων του άγγιξε ευαίσθητες …χορδές των αρμοδίων της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού, ώστε να ανακαλέσουν την εθελούσια έξοδο και παραίτηση του ανθρώπου με νοητική στέρηση που δεν ήξερε τι υπέγραφε…
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Στο πλευρό του Θοδωρή βρέθηκαν, επίσης, η «Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο «Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων» μέλη των οποίων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό κατάστημα της «Alpha Bank», ζητώντας την ανάκληση της “παραίτηση”. Μάταια όμως και αυτοί. Τώρα η οικογένεια του Θ. Καρτσιβάνη έχει ξεκινήσει δικαστικό αγώνα για τη δικαίωση του, καταθέτοντας αγωγή ζητώντας να επιστρέψει στη θέση του.
Ο δικηγόρος της οικογένειας Βασίλης Αρχιμανδρίτης δήλωσε στην εφημερίδα μας:
«Το θέμα δεν είναι οικονομικό. Σχετίζεται με το δικαίωμά του στην εργασία που είναι αναγκαία για την επιβίωσή του. Ακόμα και τώρα πηγαίνει στον χώρο της εργασίας του και δεν ξέρει γιατί δεν δουλεύει. Τον πήγαν σε ένα γραφείο όπου του ασκήθηκε ψυχολογική πίεση για να αποφασίσει να υπογράψει την εθελούσια έξοδο και έφυγε. Ο εργαζόμενος έχει νοητική υστέρηση και τον οδήγησαν δίχως τη θέλησή του να υπογράψει το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου από την τράπεζα, δίχως ο ίδιος να έχει κατανοήσει το περιεχόμενο του κειμένου που υπέγραψε. Δίχως να το γνωρίζουν άνθρωποι που εμπιστεύεται όπως η μητέρα του».
Ο λόγος στη Δικαιοσύνη
Η οικογένεια έχει στη διάθεσή της τρεις βεβαιώσεις-πιστοποιητικά από 3 δημόσια νοσοκομεία που βεβαιώνουν τη νοητική υστέρηση και ότι δεν μπορεί να κατανοήσει νομικές έννοιες και κατά συνέπεια να υπογράψει το κείμενο της εθελουσίας εξόδου. Η εφημερίδα «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» επιχείρησε να μιλήσει με κάποιον υπεύθυνο της τράπεζας, δίχως να λάβουμε κάποια απάντηση. Τον λόγο έχει πλέον η Δικαιοσύνη.