Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Στον «πάγο» 2,2 εκατ. ακίνητα – Πώληση ή ενοικίαση μόνο με ενεργειακή αναβάθμιση από το 2030

Σε υποχρεωτικές δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης, κόστους δεκάδων χιλιάδων ευρώ, θα υποβάλλονται από το 2030 και μετά όλα τα ακίνητα που διατίθενται προς πώληση ή ενοικίαση, με βάση τα όσα αναφέρει σχετική οδηγία της Ε.Ε., η οποία ψηφίστηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 343 ψήφους υπέρ, 216 κατά και 78 απόντες.

Θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε να εξειδικευτούν περισσότερο τα σχετικά μέτρα και να αρχίσει η περίοδος υιοθέτησής τους από τα κράτη – μέλη.

Με βάση τα όσα υιοθετήθηκαν, όσοι ιδιοκτήτες επιθυμούν να μεταβιβάσουν ή να εκμισθώσουν το ακίνητό τους, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν φροντίσει να το αναβαθμίσουν ενεργειακά. Στην περίπτωση των κατοικιών αυτό θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2030.

Η υποχρέωση αυτή θα αφορά αποκλειστικά και μόνο στα ακίνητα που κατατάσσονται στις δύο χαμηλότερες κατηγορίες του ενεργειακού πιστοποιητικού και είτε πωλούνται είτε εκμισθώνονται. Τα επαγγελματικά ακίνητα και τα ακίνητα που χρησιμοποιεί το Δημόσιο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» θα πρέπει να επιτύχουν τον ίδιο στόχο έως το 2027 (για την κατηγορία Ε) και έως το 2030 (για την κατηγορία Δ) επίσης, εφόσον αποτελούν αντικείμενο νέας μίσθωσης ή πώλησης.

Έτσι, για παράδειγμα ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας, που σήμερα βρίσκεται στην κατηγορία Ζ του ενεργειακού πιστοποιητικού, θα πρέπει να υποβληθεί σε εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης κόστους της τάξεως των 15.000 – 20.000 ευρώ ώστε να μονωθεί και να μπορέσει να αναβαθμιστεί ενεργειακά κατά τις απαιτούμενες δύο κατηγορίες, ανεβαίνοντας π.χ. στην Ε κατηγορία.

Από το 2033 δε, ο ελάχιστος «πήχυς» τίθεται στην αμέσως υψηλότερη κατηγορία Δ. Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς κάνει λόγο για «Αρμαγεδδώνα» που θα φέρει μεγάλες ανατροπές στην ιδιωτική ακίνητη περιουσία.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Credit Suisse- Κεντρική τράπεζα Ελβετίας: Θα παρέχουμε ρευστότητα αν χρειαστεί

 

Στη Βουλή το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο – Ποιες ρυθμίσεις περιλαμβάνει


«Στην Ε.Ε. αυτή τη στιγμή υιοθετούνται εντελώς ανεδαφικές υποχρεώσεις που δεν μπορεί να τις στηρίξει κανένας ιδιοκτήτης σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Αδιαφορούν για το αν υπάρχουν χρήματα στην ελληνική οικογένεια για να κάνει παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, αν υπάρχει δυνατότητα στήριξης από το τραπεζικό σύστημα, αν υπάρχει φορολογική ελάφρυνση σε αυτούς που θα το κάνουν, αν υπάρχει τεχνικό δυναμικό που θα υλοποιήσει σωστά τις αναβαθμίσεις, αν υπάρχουν υλικά κατασκευής και σε ποιες τιμές» τονίζει.

Πρακτικά, πάνω από το 50% του κτιριακού αποθέματος ή 2,2 εκατ. ακίνητα με βάση την απογραφή του 2011 θα καταστεί μη εμπορεύσιμο από το 2030 και μετά αν δεν προηγηθούν επενδύσεις ύψους δεκάδων δισ. ευρώ έως τότε. Πρόκειται για ακίνητα που κατασκευάστηκαν από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έως το τέλος της δεκαετίας του ’90.

Σημειώνεται ότι ένα κτίριο της δεκαετίας του ’60 παραμένει στη χαμηλότερη κατηγορία του ενεργειακού πιστοποιητικού, ακόμη κι αν έχει γίνει π.χ. τοποθέτηση ενεργειακών κουφωμάτων αλουμινίου.

Η ΠΟΜΙΔΑ έχει υπολογίσει ότι για την αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος ώστε να φτάσει στην κατηγορία Γ του ενεργειακού πιστοποιητικού, τα απαιτούμενα κεφάλαια αγγίζουν τα 30 δισ. ευρώ.

Πηγή: enikos.gr



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ