Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Στον “πάγο” η υπόθεση των Οικονομικών Επιθεωρητών- Τι καταγγέλει μάρτυρας-κλειδί

Γράφει ο Δημήτρης Πανόπουλος

Σε «κώμα» βρίσκεται μια υπόθεση ζημίας του Δημοσίου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ (!), στην οποία εμπλέκονται ανώτατα -πρώην- στελέχη της φορολογικής διοίκησης.  Το αποτέλεσμα είναι η βασική μάρτυρας κατηγορίας να βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με τη μήνη των προσώπων που κατήγγειλε για εικονικούς επανελέγχους σε Δήμους αλλά και Ιδιωτικές επιχειρήσεις! Είναι ενδεικτικό ότι ένας εκ των κατηγορουμένων προσέφυγε στα αστικά δικαστήρια και κατάφερε να βγάλει στον πλειστηριασμό το σπίτι της. Πέραν τούτου, πρόσφατα κατασχέθηκε και η σύνταξή της.

Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη υπόθεση «λιμνάζει» στην ανάκριση για περίπου εννέα μήνες παρά το γεγονός ότι οι υποθέσεις διαφθοράς -βάσει Νόμου- πρέπει να περαιώνονται εντός τετραμήνου!

Πλέον η μάρτυρας κατηγορίας αναγκάζεται να αποστέλλει αιτήματα επίσπευσης των διαδικασιών με παραλήπτες -μεταξύ άλλων- και το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ σε δηλώσεις της στο e-reportaz επισημαίνει ότι δεν έχει άλλες…αντοχές! 

Το μεγάλο σκάνδαλο των επανελέγχων

Η υπόθεση των εικονικών επανελέγχων άρχισε να ξετυλίγεται μετά από καταγγελία που κατέθεσε η πρώην Διευθύντρια του υπουργείου Οικονομικών Ασπασία Μαλαγάρη στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρο Ρακιντζή.

Στην μείζονος δημοσίου συμφέροντος υπόθεση εμπλέκονται 14 πρόσωπα, από τους οποίους όσοι είναι πραγματικά ένοχοι προφανώς επωφελούνται από την καθυστέρηση της ανάκρισης, ενώ η βασική μάρτυρας κατηγορίας δέχεται απειλές για τη ζωή της!

20827282965712EBBAA87629D08350F4Οι πράξεις για τις οποίες έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των πρώην ανώτατων στελεχών του ΥΠΟΙΚ είναι “ψευδής βεβαίωση από κοινού και κατά μόνας στρεφόμενη κατά του Δημοσίου και κατά άλλων νομικών προσώπων (ΟΤΑ) , τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση και μη” και “ηθική αυτουργία σε αυτήν, από κοινού”.

Στις επιχειρήσεις που ευεργετήθηκαν από την -κατά τις κατηγορίες- “φάμπρικα διαγραφής μεγάλων χρεών” περιλαμβάνονται τουλάχιστον οκτώ επιχειρήσεις του Δημοσίου, μεγάλοι Δήμοι, γνωστές ιδιωτικές επιχειρήσεις και Ιερές Μονές. Μεταξύ άλλων πρόστιμο διαγράφηκε και στον τηλεοπτικό σταθμό Άλτερ, ενώ ένας από τους εφοριακούς υπαλλήλους που έκανε τον επανέλεγχο έδωσε τέλος στη ζωή του. Τα ακριβή αίτια της αυτοκτονίας παραμένουν -ακόμη και σήμερα- άγνωστα!

Μεταξύ των κατηγορουμένων “φιγουράρουν” τα ονόματα ενός Γενικού Γραμματέα της Διεύθυνσης Φορολογίας και του Γενικού Διευθυντή της Οικονομικής Επιθεώρησης του Υπουργείου Οικονομικών, της περιόδου που φέρεται να τελέστηκαν οι πράξεις.  Σε ό, τι αφορά τον Γενικό Διευθυντή, που αρνείται την εμπλοκή του και αντεπιτίθεται με σωρεία μηνύσεων και αγωγών σε βάρος της μάρτυρα, έχει εκδοθεί και διάταξη απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

Οι εισαγγελικές διώξεις

Οι ποινικές διώξεις ασκήθηκαν τον Απρίλιο του 2011 από την εισαγγελέα Πρωτοδικών και νυν επίκουρη εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, κυρία Πόπη Παπανδρέου, η οποία ξεκίνησε ενδελεχή έρευνα αμέσως μόλις χρεώθηκε την υπόθεση.  Από το 2007 και μέχρι εκείνη τη στιγμή η υπόθεση παρέμενε «ανενεργή» στην εισαγγελία παρά το γεγονός ότι οι καταγγελίες είχαν διαβιβασθεί και στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ τέθηκαν υπόψη του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά και της εισαγγελίας του Α.Π.

Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι ο τρόπος δράσης των κατηγορούμενων ήταν απλός. Μετά τον τακτικό, αρχικό, έλεγχο τον οποίο διενεργούσαν οι ελεγκτές της αρμόδιας υπηρεσίας σε Δήμους ή επιχειρήσεις και τον καταλογισμό προστίμων που έφθανε από χιλιάδες μέχρι και εκατομμύρια ευρώ, ο εκάστοτε ελεγχόμενος αντί να προσφεύγει στα αρμόδια φορολογικά δικαστήρια έκανε αίτηση επανελέγχου στο εν λόγω «κύκλωμα». Στη συνέχεια, κατόπιν εντολής του κ. Γενικού, συγκεκριμένοι οικονομικοί επιθεωρητές πραγματοποιούσαν τους επανελέγχους-μαϊμού οι οποίοι «έσβηναν» τις φορολογικές παραβάσεις και τα καταλογισθέντα πρόστιμα.

psila1Στα υπομνήματά τους πάντως -στο στάδιο της εισαγγελικής έρευνας- οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων είχαν υπεραμυνθεί της «νομιμότητας» των επανελέγχων αρνούμενοι τις κατηγορίες. Υπήρξαν όμως και καταθέσεις οι οποίες επέρριψαν ευθύνες στον «κ. Γενικό» τον οποίο κατονόμασαν ως τον άνθρωπο που κινούσε τα νήματα. Του προσάπτουν μάλιστα ότι διαβεβαίωνε τους επιθεωρητές, που είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για τη νομιμότητα αυτών των πράξεων, όπου το έλλειμμα “βαφτιζόταν” ως “θετική ζημιά”, ότι όλα είναι νόμιμα και φυσικά.

Ζητούν επίσπευση των διαδικασιών

Από την πλευρά της πλέον η βασική μάρτυρας, κυρία Ασπασία Μαλαγάρη, αλλά και ο πληρεξούσιος δικηγόρος της, Γιάννης Απατσίδης, με αίτηση προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και προς κάθε άλλη αρμόδια αρχή ( με κοινοποίηση και στον Υπουργό Δικαιοσύνης), έχουν ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών.

Μεταξύ άλλων ζητούν την δυνατότητα να παρασταθούν και ως πολιτική αγωγή. Είναι αξιοσημείωτο βέβαια ότι το ίδιο το Δημόσιο θα όφειλε να είχε προχωρήσει στη συγκεκριμένη νομική κίνηση προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά του.

Το πλέον εκπληκτικό, όμως, της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι η βασική μάρτυρας κατηγορίας η οποία έλυσε το «γόρδιο δεσμό» οδηγώντας τις Αρχές στη σύνταξη ιδιαίτερα σκληρών κατηγορητηρίων που καταγράφουν ζημιά-μαμούθ του ελληνικού Δημοσίου, παραμένει απροστάτευτη στη δικαστική επίθεση που δέχεται. Ο αντίδικός της, ο κ. γενικός, πέτυχε δέσμευση της σύνταξής της μέσω απόφασης των αστικών δικαστηρίων, τη στιγμή μάλιστα που το ποινικό σκέλος της υπόθεσης είναι «παγωμένο».

Σε επικοινωνία του ereportaz.gr με την κυρία Μαλαγάρη, αρκέστηκε να πει: «Δεν αντέχω άλλο. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμία εξέλιξη στην υπόθεση. Το μόνο που έγινε ήταν να μου κατάσχουν την σύνταξη. Είμαι σίγουρη ότι τελικά θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ