Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Στοπ στην οστεοαρθρίτιδα με τα θαυματουργά βλαστοκύτταρα

STOP  στην   οστεοαρθρίτιδα που πλήττει και τις αρθρώσεις του χεριού (ώμος, καρπός, δάκτυλα) βάζουν πλέον οι ορθοπαιδικοί με τη χρήσηαυτόλογων βλαστοκυττάρων!

Μάλιστα τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι εξίσου εντυπωσιακά με αυτά για τις αρθρώσεις των κάτω άκρων ( γόνατο, ισχίο).

«Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα για την αντιμετώπισητης οστεοαρθρίτιδας που πλήττει τις αρθρώσεις του χεριούείναι το νέο όπλο στη φαρέτρα μας με εντυπωσιακά αποτελέσματα»τονίζει ο διαπρεπής Χειρουργός  Ορθοπαιδικός- Μικροχειρουργός Χεριούκαι αντιπρόεδρος για το 2014 της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού -Άνω Άκρου,κ Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης και συνεχίζει.

«Τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται με απλή διαδικασία από το υποδόριο λίπος της κοιλιάς και  αφού καλλιεργηθούν εμφυτεύονται στην άρθρωση. Εκτός από την ευνοϊκή επίδραση στο σταμάτημα της φθοράς του χόνδρου,  βαθμιαία μετατρέπονται τελικά σε χονδροκύτταρα και καλύπτουν τα κενά  του χόνδρου που έχει προκαλέσει η νόσος, συντηρώντας έτσι για ικανό χρονικό διάστημα τον αρθρικό χόνδρο».

Αποτελέσματα από την εφαρμογή παρόμοιων θεραπειών με βλαστοκύτταρα  παρουσιάστηκαν στο 8ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο στην Βομβάη της Ινδίας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ

 

Σύμφωνα με τον  κ Ιγνατιάδη τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από λιποκύτταρα της κοιλιάς του ασθενή, με  ταχεία λήψη με τοπική αναισθησία μέσα από τομή ενός εκατοστού.

Στη συνέχεια γίνεται ειδική επεξεργασία και καλλιεργούνται στα εργαστήρια για περίπου ένα μήναμε σκοπό τον πολλαπλασιασμό τους. Ακολούθως με ένεση εγχέονται μέσα στην  άρθρωση του πάσχοντος.

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα καθώς μέσα στους επόμενους  δυο μήνες ο ασθενής αρχίζει να απαλλάσσεται από τους πόνους και τις ενοχλήσεις που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα.

«Η θεραπεία εφαρμόζεται  και έχει άριστα αποτελέσματα για αναστολή εξέλιξης ( σταθεροποίηση) αρχόμενων, ήπιων και μεσαίου βαθμού αρθρίτιδων, στις περιπτώσεις όπου υπάρχει το βασικό υπόστρωμα του αρθρικού χόνδρου»εξηγεί ο κ Ιγνατιάδης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα βλαστοκύτταρα μέσω ειδικών μηχανισμών εκτός από την ευνοϊκή επίδραση στο σταμάτημα της φθοράς του χόνδρου,   βαθμιαία μετατρέπονται. τελικά σε χονδροκύτταρα  και συμπληρώνουν  το χόνδρινο υπόστρωμα της αρθρικής επιφανείας που έχει καταστραφεί από τη  νόσο

Η θεραπεία έχει καλύτερα αποτελέσματα  όταν ταυτόχρονα εφαρμοσθεί και αποφόρτιση της άρθρωσης, ελάττωση βάρους(για γόνατο), ακινητοποίηση με νάρθηκες(για αντίχειρα). Επίσης μπορεί να συνδυασθεί με θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες ή και ενέσεις ενδαρθρικές υαλουρονικού οξέος.

 

ΟΣΤΕΟΡΘΡΑΤΙΔΑ ΠΛΗΤΤΕΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Η οστεοαρθρίτιδα  είναι νόσος που προσβάλλει όλη την άρθρωση, (χόνδρο, υποχόνδριο οστούν και θύλακο συνδεσμικά στοιχεία )και εμφανίζει πόνο και δυσκαμψία .

Σύμφωνα με Αμερικάνικες στατιστικές μελέτες στο γενικό πληθυσμό ηλικίας πάνω από 30 χρόνων  το 13% πάσχει από τη νόσο χωρίς συμπτώματα, ενώ το 4,7 παρουσιάζει. Σε ηλικίες άνω των 65 χρόνων αντίστοιχα έχουμε το 33,6% χωρίς και το 19,3% με συμπτώματα.

Η νόσος πλήττει κυρίως το  γόνατο, το ισχίο, τα χέρια και  τη σπονδυλική στήλη . Προτιμά περισσότερο τις γυναίκες και συνήθως  τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά τα 40-45 χρόνια.

Η πιο συνήθης μορφή είναι η ιδιοπαθής ή πρωτοπαθής (γονίδιο), ενώ υπάρχει και η δευτεροπαθής, όπου αρχικά έχεα προηγηθεί αρχική φθορά από κάποιο τραύμα και μετά εξελίσσεται σαν την ιδιοπαθή.

 Μέχρι σήμερα  οι ασθενείς απαλλάσσονταν από τη νόσο  μόνο με αρθροπλαστική αντικατάσταση της άρθρωσης. Συντηρητικά εφαρμόζονταν φυσικοθεραπείες, χορήγηση αντιφλεγμονωδών, απώλεια βάρους και πρόσφατα προσετέθη και η βελτιωτική θεραπεία με αυξητικούς παράγοντες (αυτόλογους από τα αιμοπετάλια). Η θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα φαίνεται να δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα της νόσου χωρίς χειρουργείο.

Πηγή : isotimos.com

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ