Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Στους Μαλάλα Γιουσαφζάι και Κάιλας Σατιάρτι το Νόμπελ Ειρήνης

Η 17χρονη Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι και ο 60χρονος Ινδός Κάιλας Σατιάρτι είναι αυτοί που κέρδισαν φέτος το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης «για τον αγώνα τους ενάντια στην καταπίεση των παιδιών και των νέων ανθρώπων και υπέρ του δικαιώματος όλων των παιδιών στην εκπαίδευση» σύμφωνα με την ανακοίνωση της ακαδημίας.
Η Μαλάλα, μαθήτρια-ακτιβίστρια που έγινε γνωστή για τον αγώνα της υπέρ του δικαιώματος των κοριτσιών στην εκπαίδευση, είναι η νεότερη νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης, ενώ στο παρελθόν και εξαιτίας της δράσης της, υπήρξε στόχος των Ταλιμπάν.
Συγκεκριμένα, πριν από 2 χρόνια, η 15χρονη τότε Μαλάλα υπήρξε θύμα απόπειρας δολοφονίας που παραλίγο να της κοστίσει τη ζωή, όταν στις 9 Οκτωβρίου 2012, πυροβολήθηκε στο κεφάλι από Ταλιμπάν, ενώ επέστρεφε σπίτι της στο Πακιστάν, με σχολικό λεωφορείο.
Αφορμή για την επίθεση ήταν κείμενο που η μαθήτρια είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο, στο οποίο κατέκρινε την ερμηνεία του Ισλάμ από τους Ταλιμπάν που έχει ως αποτέλεσμα την περιορισμένη πρόσβαση των κοριτσιών στην εκπαίδευση.
Έπειτα από έγκαιρη μεταφορά της στο Μπέρμινγχαμ της Βρετανίας, όπου και υποβλήθηκε σε επέμβαση, η Μαλάλα ζει μόνιμα πλέον στην βρετανική πόλη με τον πατέρα της.
«Οι τρομοκράτες πίστευαν ότι θα αλλάξουν τους στόχους μας και θα σταματήσουν τις φιλοδοξίες μας, αλλά τίποτα δεν άλλαξε στη ζωή μου εκτός από αυτό: αδυναμία, φόβος και απελπισία, πέθαναν. Η δύναμη, η ισχύς και το κουράγιο γεννήθηκαν. Ούτε καν μισώ τον Ταλιμπάν που με πυροβόλησε. Ακόμη και αν είχα όπλο στο χέρι μου και αυτός στεκόταν μπροστά μου. Δεν θα τον πυροβολούσα», ήταν τα λόγια της σε ομιλία της στον ΟΗΕ, τον περασμένο χρόνο, ενώ η μαθήτρια ήταν μεταξύ των φαβορί και για το περσινό Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο απονεμήθηκε τελικά στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.
355056230
Λιγότερο γνωστός στο ευρύ κοινό και σαφώς μεγαλύτερος σε ηλικία, ο 60χρονος Κάιλας Σατιάρτι, υπήρξε ο επικεφαλής διαδηλώσεων κατά της εκμετάλλευσης των παιδιών, όλων μη βίαιων «κατά την παράδοση του Γκάντι», όπως τόνισε η επιτροπή του Νόμπελ.
«Είναι τιμή για όλα αυτά τα παιδιά που ακόμη υποφέρουν στα δεσμά της δουλείας, της καταναγκαστικής εργασίας και της διακίνησης (trafficking)», ήταν η δήλωση του Σατιάρτι στο κανάλι CNN-IBN μετά τη βράβευσή του.
Η απονομή του βραβείου, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,1 εκατ. δολαρίων, θα γίνει στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Σουηδού βιομηχάνου Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος και θέσπισε το βραβείο το 1895 με τη διαθήκη του.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ