Αδιαμφισβήτητα η Βασίλισσα Ελισάβετ έχει διαγράψει μια από τις μακροβιότερες ιστορίες στον θεσμό της Βασιλείας. Από τον Φεβρουάριο του 1952, όταν ανέλαβε το βρετανικό θρόνο, μέχρι σήμερα, η Βασιλεία της Ελισάβετ είναι συνυφασμένη με την εικόνα της σύγχρονης Βρετανίας στον παγκόσμιο χάρτη.
Του Νίκου Βασιλειάδη
Φέτος και ενώ είναι μία ιστορική χρονιά για την ίδια καθώς η Βρετανίδα Μονάρχης γιορτάζει το πλατινένιο Ιωβηλαίο της και τα 70 έτη στον βρετανικό θρόνο
είναι σίγουρο πως δε μπορεί απόλυτα να την απολαύσει. Για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος δεν θα είναι στο πλευρό της, ενώ ερωτηματικό παραμένει αν θα παρευρεθούν στους εορτασμούς ο εγγονός της Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν. Ένα επιπλέον αγκάθι στην «μεγάλη γιορτή» είναι και η εμπλοκή του πρίγκιπα Άντριου, τρίτου παιδιού της βασίλισσας Ελισάβετ, στο «σκάνδαλο Επστάιν».
Όμως και ποιος δεν έχει προβλήματα; H Βρετανική μοναρχία δεν αποτελεί εξαίρεση καθώς στο πέρασμα των αιώνων, δολοφονίες, ίντριγκες και πραξικοπήματα εντός της πάντα συνέβαιναν και πάντα αποτελούσαν ένα θέμα συζήτησης για το αν η Αγγλία πρέπει να επιμένει ή όχι στο να διαιωνίζει τον θεσμό της μοναρχίας σε εποχές που τον κάνουν αναχρονιστικό, ξεπερασμένο.
Σε πείσμα όμως των καιρών ο θεσμός έχει τους φανατικούς οπαδούς του, οι οποίοι αποτελούν και την πλειοψηφία στην Μεγάλη Βρετανία που δεν θα ήθελαν με τίποτα να αποχωριστούν την αγαπημένη τους Βασίλισσα και τα όσα ακολουθούν τον θεσμό συνθέτοντας την αγγλική παράδοση που η αλήθεια είναι πως στην εποχή της παγκοσμιοποίησης κλυδωνίζεται άσχημα.
Το τελευταίο “παρτι”
Όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως έφτασε το τέλος εποχής για τη βασίλισσα που μπορεί πια να αποσυρθεί και ενδεχομένως να ενεργοποιήσει μία περίοδο αντιβασιλείας κατά τη διάρκεια της οποίας θα παραχωρήσει πλήρη βασιλική εξουσία στον Κάρολο και ίσως το πλατινένιο Ιωβηλαίο να είναι μια καλή ευκαιρία να γίνει πραγματικότητα με ένα τετραήμερο πάρτι που ζει κανείς μία φορά στη ζωή του
Η μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να είναι ένα από τα πιο διάσημα άτομα στον πλανήτη με τεράστια επιρροή, όμως δεν απολαμβάνει το γεγονός να είναι το επίκεντρο της προσοχής και να βρίσκεται κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας. Εξάλλου η ηλικία της δεν της το επιτρέπει. Έτσι έχει γίνει γνωστό, πως η βασίλισσα Ελισάβετ μαζεύει δυνάμεις, ειδικότερα μετά από την περιπέτειά της με τον κορονοϊό, ώστε να παρίσταται σε όλες τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν προς τιμήν της γιατί τί να την κάνεις την γιορτή χωρίς τον εορταζόμενο…
Εκδηλώσεις για τις οποίες δουλεύουν ακατάπαυστα επί μακρόν πολλοί που θεωρούν πως είναι ένα ξεχωριστό ορόσημο και μια μοναδική στιγμή στην ιστορία της γηραιάς Αλβιόνας η οποία μετά το Brexit πασχίζει να βρει τον δικό της μοναχικό ανεξάρτητο ρόλο στο παγκόσμιο σκηνικό.
Οι προετοιμασίες για τους εορτασμούς του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της Βασίλισσας Ελισάβετ αυτό το καλοκαίρι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Τα σχέδια για τις επίσημες εκδηλώσεις από τις 2 έως τις 6 Ιουνίου έχουν ήδη από καιρό αποκαλυφθεί και ανεπίσημοι τρόποι για να σηματοδοτηθεί αυτή η μοναδική για τους Εγγλέζους στιγμή εμφανίζονται πλέον παντού.
Από μια κούκλα Barbie Queen μέχρι κούπες, πετσέτες τσαγιού, μπλουζάκια, πετσέτες και ακόμη και κοκτέιλ εμπνευσμένα από το ορόσημο μέχρι εκθέσεις λουλουδιών, νέες πόλεις που παίρνουν τον βασιλικό τίτλο σε Αγγλία, Σκωτία, Νησιά Φώκλαντ και στη Νήσο του Μαν και μια ολόκληρη γραμμή μετρό με το όνομά της Ελισάβετ. Χώρια οι παρελάσεις, το καρναβάλι με 5.000 performers και πολλές άλλες εκδηλώσεις που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και προετοιμάζουν το κλίμα για έναν ξεχωριστό εορτασμό.
Πολλοί όμως μπορεί να αναρωτιούνται σιωπηλά τι ακριβώς είναι το ιωβηλαίο ή απλώς γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό.
Η μακροβιότερη Μονάρχης εν ζωή
Όταν η Βασίλισσα έφτασε τα 70 χρόνια στο θρόνο στις 6 Φεβρουαρίου 2022, έγινε η πρώτη Βρετανίδα μονάρχης που έφτασε ποτέ σε ένα πλατινένιο ιωβηλαίο. Είχε ήδη καταρρίψει το ρεκόρ της μακροβιότερης Βρετανίδας μονάρχη τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν ξεπέρασε τη βασίλισσα Βικτώρια που βασίλεψε για 63 χρόνια και 216 ημέρες.
Τώρα έφτασε η στιγμή που θα γιορτάσει την επέτειο της στέψης της , η οποία πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουνίου 1953, σχεδόν 18 μήνες αφότου ανέβηκε στο θρόνο.
Αυτό που κάνει τη στιγμή ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι ότι, εκτός από το ότι είναι η πρώτη που συμπληρώνει τα 70 χρόνια στον θρόνο, η βασίλισσα θα είναι σχεδόν σίγουρα η τελευταία και επομένως η μοναδική Βρετανίδα μονάρχης που θα τιμήσει ποτέ ένα πλατινένιο ιωβηλαίο. Μια τέτοιας διάρκειας βασιλεία απαιτεί όχι μόνο να ζήσει κανείς μια μακρά ζωή, αλλά και να ανέβει στο θρόνο σε πολύ νεαρή ηλικία.
Όπως ακριβώς έγινε με την Ελισάβετ που στέφθηκε βασίλισσα σε ηλικία μόλις 25 ετών όταν ο πατέρας της πέθανε σε ηλικία 56 ετών. Με τους μελλοντικούς μονάρχες να θέλουν να αναλάβουν τη διοίκηση όταν η αγαπημένη Βασίλισσα περάσει στην ιστορία, είναι σχεδόν αδύνατο να δούμε πώς μπορεί κάποιος βασιλιάς ή βασίλισσα να κατορθώσει να κάτσει στον θρόνο για 70 χρόνια στο μέλλον.
Έως τώρα αρκετοί Βρετανοί μονάρχες είχαν την ευκαιρία να γιορτάσουν τα Αργυρά Ιωβηλαία φτάνοντας τα 25 χρόνια στο θρόνο, συμπεριλαμβανομένου του παππού της Βασίλισσας, Βασιλιά Γεώργιου Ε’, ο οποίος βασίλεψε για 25 χρόνια και 259 ημέρες. Η Ελισάβετ είναι μία από τους έξι μόνον Βρετανούς μονάρχες που έχουν φτάσει στο Χρυσό Ιωβηλαίο 50 ετών στον θρόνο.
Όταν πέρασε το ορόσημο το 2002 σε ηλικία 76 ετών, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ τόνισαν ότι ήταν η γηραιότερη Βρετανίδα Μονάρχης που το έκανε και ότι ο νεότερος ήταν ο Τζέιμς VI της Σκωτίας, ο οποίος ήταν 51 ετών όταν συμπλήρωσε 50 χρόνια στο θρόνο καθώς ήταν μόλις ενός έτους όταν έγινε βασιλιάς.
Οι άλλοι τέσσερις που έφτασαν στο χρυσό Ιωβηλαίο ήταν η βασίλισσα Βικτώρια, ο βασιλιάς Γεώργιος ο 3ος που βασίλεψε για περισσότερα από 59 χρόνια, ο Ερρίκος ο 3ος της Αγγλίας που έφτασε τα 56 χρόνια και ο Εδουάρδος ο 3ος της Αγγλίας που έφτασε στα 50 χρόνια.
Η βασίλισσα Ελισάβετ μπορεί να καυχιέται ακόμη πως είναι και η μακροβιότερη μονάρχης εν ζωή στον κόσμο σήμερα, έναν τίτλο που «κέρδισε» όταν πέθανε ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης Μπουμιμπόλ Αντουλιαντέι το 2016, ο οποίος βασίλευε για περισσότερα από 70 χρόνια από το 1946 ή ο βασιλιάς Johann II του Λιχτενστάιν που κατάφερε να φτάσει τα 70 χρόνια και 91 ημέρες βασιλείας.
Ωστόσο, ιστορικά δεν είναι ακόμη η μακροβιότερη μονάρχης στον κόσμο. Το ποιος κατέχει αυτόν τον τίτλο εξαρτάται από τον τρόπο υπολογισμού του ορόσημου. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος XIV της Γαλλίας, γνωστός ως ο βασιλιάς Ήλιος, αναφέρεται συχνά ως ο μακροβιότερος μονάρχης στον κόσμο, έχοντας ανέβει στο θρόνο σε ηλικία τεσσάρων ετών και βασίλευσε για περισσότερα από 72 χρόνια μεταξύ 1643 και 1715.
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι αρκετοί μονάρχες που βρίσκονται στο θρόνο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε χώρες που δεν αναγνωρίζονταν πάντα διεθνώς ως πλήρως κυρίαρχα κράτη. Για παράδειγμα, ο βασιλιάς Σομπούζα της Σουαζιλάνδης (η οποία τώρα ονομάζεται Εσουατίνι ) βασίλεψε για περισσότερα από 82 χρόνια από το 1899 έως το 1982. Η χώρα του ήταν βρετανικό προτεκτοράτο έως ότου κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1968.
Αν λοιπόν η βασίλισσα φτάσει να βασιλεύσει για 80 χρόνια, (πράγμα που της το ευχόμαστε ολόψυχα) φτάνοντας στα 105 της χρόνια, τότε θα φτάσει στο Oak Jubilee, το Ιωβηλαίο της Δρυός. Πριν από αυτό, θα γιορτάσει τα 100α γενέθλιά της το 2026 και θα έκανε τη Βασίλισσα το δεύτερο μέλος της βασιλικής οικογένειας που έφτασε σε αυτό το ορόσημο, αφού η μητέρα της είχε σβήσει 100 κεράκια στην βασιλική τούρτα το 2000. Αλλά έχουμε καιρό μέχρι να γίνει και αυτό και ας περιοριστούμε στην φαντασμαγορική όπως μας υπόσχονται οι Άγγλοι επέτειο της στέψης της Βασίλισσας, μιας στέψης η οποία πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουνίου 1953, σχεδόν 18 μήνες αφότου ανέβηκε στο θρόνο.
Οι εκδηλώσεις
Ο πλατινένιος λοιπόν εορτασμός του Ιωβηλαίου της Αυτής Μεγαλειότητας της Βασίλισσας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 και είναι μια ευκαιρία για την Αγγλία να αφηγηθεί την ιστορία της 70χρονης βασιλείας της Βασίλισσας και της κοινωνίας μας που αλλάζει. Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί έναν εορτασμό «που συμβαίνει μια φορά σε κάθε γενιά», και ο οποίος «θα συνδυάσει τα καλύτερα στοιχεία βρετανικής τελετουργικής μεγαλοπρέπειας και θεάματος με κορυφαίες καλλιτεχνικές και τεχνολογικές επιδείξεις.
Για τον λόγο αυτό ο εορτασμός έχει χωριστεί σε τέσσερα μέρη:
Πράξη Ι: Για τη βασίλισσα και τη χώρα
Το “For Queen and Country” είναι η εναρκτήρια πράξη του Ιωβηλαίου. Θα είναι ένα στρατιωτικό θέαμα, που θα εξυμνεί τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και οι τρεις Υπηρεσίες του στρατεύματος (Πεζικό – Αεροπορία – Ναυτικό), μαζί με στρατιωτικό προσωπικό από όλη την Κοινοπολιτεία, συμπεριλαμβανομένων των Καναδά, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Πακιστάν, Γκάνα, Μπελίζ, Τζαμάικα, Σρι Λάνκα και όχι μόνο θα αποδώσουν τιμές στην Βασίλισσα για τα εβδομήντα χρόνια υπηρεσίας της στη χώρα της αναγνωρίζοντας της τον ρόλο της ως Ανώτατο Διοικητή των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Πράξη 2: Οι στιγμές της ζωής μας
Το “The Time of Our Lives” είναι μια ζωντανή απεικόνιση της βρετανικής ζωής από το 1952, που κινείται μέσα από έναν μετασχηματισμό της λαϊκής κουλτούρας τα τελευταία 70 χρόνια. Με ένα καστ χιλιάδων ηθοποιών, κάθε δεκαετία ζωντανεύει μέσα από τα δημοφιλή στυλ μουσικής και χορού, μόδα, νεανική κουλτούρα και κλασικά οχήματα της εποχής. Διώροφα λεωφορεία, τυλιγμένα σε ειδικά σχεδιασμένα κατασκευασμένα γραφικά, θυμίζουν στους θεατές τις πιο αξέχαστες και διαμορφωμένες στιγμές του κόσμου των τελευταίων εβδομήντα ετών. Διασχίζοντας χρονικά τα τελευταία 70 χρόνια της βρετανικής ζωής, το «The Time of our Lives» θα αντικατοπτρίζει τις τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν αλλάξει και έχουν επηρεάσει τη σύγχρονη Βρετανία τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Πράξη 3: Ας γιορτάσουμε
Η τρίτη πράξη του Πλατινένιου Ιωβηλαίου Διαγωνισμού, Let’s Celebrate, θα αξιοποιήσει τη δημιουργικότητα, την εφευρετικότητα, το χιούμορ και το πνεύμα της κοινότητας. Θα συνδυάσει θέατρο δρόμου, μουσική εν κινήσει, αστικό χορό και σκηνές από το Καρναβάλι, την Πρωτομαγιά, και το Mardi Gras για να γιορτάσει την εξαιρετική εμπειρία της ζωής στην σύγχρονη Βρετανία. Αυτή η πράξη θα περιλαμβάνει παραστάσεις πολλών ομάδων ερμηνευτών από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν δημιουργήσει τα δικά τους μοναδικά κομμάτια για την μεγάλη γιορτή.
Πράξη 4: Ευτυχισμένη και ένδοξη (Happy and Glorious)
Ένα φινάλε όπως κανένα άλλο θα σχηματιστεί γύρω από το Μνημείο της Βασίλισσας Βικτώριας μπροστά από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με όλα τα μέρη των εορτασμών να οδηγούν σε αυτή τη στιγμή. Θα χρησιμεύσει ως ευκαιρία να συγκεντρωθούν και να αποτίσουν φόρο τιμής στην Αυτή Μεγαλειότητα με τον Εθνικό Ύμνο, «God Save the Queen» και της χορωδίας Gospel Community του Λονδίνου υπό τους ήχους της Μπάντας των Βασιλικών Πεζοναυτών της Μεγαλειότητας.
Το κοινό θα κληθεί να γίνει μέρος της παράστασης, καθώς θα συγκεντρωθεί γύρω από το Μνημείο της Βασίλισσας Βικτώριας έξω από τις πύλες του Παλατιού του Μπάκιγχαμ.
Παράλληλα το βρετανικό ΒΒC έχει ετοιμάσει ένα νέο ντοκιμαντέρ που αποτελείται από εικόνες από την ζωή της Βασίλισσας που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ ξανά.
Το ντοκιμαντέρ του BBC, Elizabeth: The Unseen Queen, θα αφηγηθεί την ιστορία της βασίλισσας από τότε που ήταν μια νεαρή πριγκίπισσα μέχρι τη στέψη της. Το πρόγραμμα διάρκειας 75 λεπτών, το οποίο θα μεταδοθεί στο BBC και στο iPlayer στις 29 Μαΐου, συγκεντρώνει ένα μοναδικό αρχείο προσωπικών βίντεο της βασιλικής οικογένειας.
Τα βίντεο, που γυρίστηκαν κυρίως από μέλη της βασιλικής οικογένειας, χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1920 και φυλάσσονταν για δεκαετίες από το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου για λογαριασμό του Royal Collection Trust.
Η ταινία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη φωνή και τα λόγια της ίδιας της βασίλισσας Ελισάβετ μέσω των πολλών δημόσιων ομιλιών που έχει κάνει τις τελευταίες οκτώ δεκαετίες.
«Είναι μέσα από τα δικά της μάτια και με τα δικά της λόγια σε όλη τη βασιλεία της», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του παλατιού ενώ ο Σάιμον Γιανγκ, ο συντάκτης ιστορίας του BBC, δήλωσε πως: «Μας τιμά που η βασίλισσα εμπιστεύτηκε το BBC για μια τέτοια άνευ προηγουμένου πρόσβαση στην προσωπική της συλλογή ταινιών. Αυτό το ντοκιμαντέρ είναι μια εξαιρετική ματιά σε μια βαθιά προσωπική πλευρά της βασιλικής οικογένειας, που σπάνια βλέπουμε, και είναι υπέροχο να μπορούμε να το μοιραστούμε με τους πολίτες καθώς γιορτάζουμε το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της».
Οι κρίσεις, οι εντάσεις και τα μεγάλα γεγονότα
Σίγουρα η ζωή της Βασίλισσας Ελισάβετ είναι ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα και με όλες μάλιστα τις προδιαγραφές που έχουν τα πετυχημένα best seller.
Ο εφηβικός της έρωτας που κατέληξε σε μια σχέση ζωής, η άρνηση του θείου της να παραμείνει στη μοναρχία, ο ξαφνικός θάνατος του πατέρα της δίνοντας την σκυτάλη στην πρωτότοκη κόρη να ανέβει στο θρόνο, και ενδιάμεσα πολλές ιστορίες με ίντριγκες, προβληματικοί γάμοι των παιδιών της, η σχέση με τα ίδια της τα παιδιά και λίγο πριν το τέλος η απόφαση του εγγονού της να εγκαταλείψει τα ανάκτορα με την οικογένειά του για μια διαφορετική ζωή σε μια άλλη ήπειρο. Δεν είναι παράξενο που η τηλεοπτική σειρά που διηγείται την ζωή της (the crown) έχει σπάσει ήδη κάθε ρεκόρ τηλεθέασης.
Στα 70 χρόνια που η Ελισάβετ υπηρετεί το «Στέμμα» έχει δεχτεί πολλές προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα. Εξάλλου κάθε βασιλική θητεία, εκτός από τις λαμπρές περιοδείες και την επισημότητα που έχει, είναι σίγουρα γεμάτη και από πολύ δύσκολες στιγμές, προσωπικές, κοινωνικές και ιδιαίτερα πολιτικές.
Όπως η επίσκεψη του Ρουμάνου δικτάτορα Τσαουσέσκου με την σύζυγο του, Έλενα το 1977 που προκάλεσε πολλές αρνητικές αντιδράσεις, ή το 1979 όταν αποκαλύφθηκε πως ο Άντονι Μπλαν, πρώην επιθεωρητής των φωτογραφιών της Βασίλισσας, ήταν κομμουνιστής κατάσκοπος. Έζησε επίσης έντονα τις οδυνηρές στιγμές του 1992 όταν ένα μεγάλο μέρος του Κάστρου του Windsor τυλίχθηκε στις φωτιές, μια φωτιά που υπονοήθηκε ότι θα την επωμίζονταν οι άγγλοι φορολογούμενοι και σήκωσε θύελλα αντιδράσεων για την φοροαπαλλαγή της βασιλικής οικογένειας που έσπευσε να ανακοινώσει ότι πλέον δεν θα την δέχονταν.
Αντιμετώπισε την θύελλα όταν τα τρία παιδιά της πήραν διαζύγιο με τον πρίγκιπα Κάρολο να ομολογεί δημόσια πως διέπραξε μοιχεία και τις σκανδαλώδεις φωτογραφίες της Sarah Ferguson να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Και φυσικά ένοιωσε την αμφισβήτηση και την οργή του βρετανικού λαού όταν κυκλοφόρησε η βιογραφία της πριγκίπισσας του λαού (Λαίδης Νταιάνα) στην οποία ανέφερε τις δυσκολίες που πέρασε στο Παλάτι, την κατάθλιψη και τη βουλιμία από την οποία έπασχε. Λίγο αργότερα ο θάνατος της Νταϊάνας σε αυτοκινητιστικό έθεσε και πάλι σε περιπέτειες της Βασίλισσα Ελισάβετ που κατηγορήθηκε για τον ψυχρό τρόπο που αντιμετώπισε το όλο θέμα. Η Ελισάβετ σπάζοντας τότε το Πρωτόκολλο μίλησε σε ζωντανή σύνδεση πριν την κηδεία αποτίνοντας φόρο τιμής στην εκλιπούσα πριγκίπισσα και κερδίζοντας και πάλι την υψηλή δημοτικότητα στο πρόσωπό της.
Μια από τις τελευταίες “κρίσεις” ήταν και η απόφασή της τον Αύγουστο του 2019 όταν έκανε δεκτό το αίτημα του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να κλείσει η Βουλή των Κοινοτήτων. Πολλοί σχολίασαν ότι η Ελισάβετ δεν είχε άλλη επιλογή, μιας και οι εξουσίες της είναι περιορισμένες και ο ρόλος της περισσότερο συμβολικός, αλλά πολλοί περισσότεροι δήλωναν πως ήρθε η στιγμή για την Βρετανία να αλλάξει σελίδα βάζοντας την μοναρχία στις άιθουσες των μουσείων. Τελικά για να αποφευχθεί το σκάνδαλο η Βουλή άνοιξε και ορισμένοι βουλευτές κατηγόρησαν τον Πρωθυπουργό πως παραπλάνησε τη βασίλισσα.
Θα θέλαμε σελίδες επί σελίδων για να απαριθμήσουμε τα γεγονότα που έζησε η Βασίλισσα των 1,6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων που διάνυσε έως τώρα σε διάφορα επίσημα ταξίδια έχοντας επισκεφθεί 106 από τα 193 κράτη που απαρτίζουν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Η πολυετής και ειρηνική βασιλεία της έχει χαρακτηριστεί από μεγάλες αλλαγές στις ζωές του λαού της, στη δύναμη της χώρας, στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και στο τρόπο με τον οποίο η μοναρχία θεωρείται και απεικονίζεται.
Μην ξεχνάμε πως όταν η Ελισάβετ ανέβηκε στο θρόνο, η μεταπολεμική Βρετανία διατηρούσε ακόμα την αίγλη της αυτοκρατορίας καθώς είχε ακόμα στην κατοχή της αρκετές αποικιακές κτήσεις. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του 1950 και του 1960 πολλές από τις αποικίες απέκτησαν την ανεξαρτησία τους και η Βρετανική Αυτοκρατορία εξελίχθηκε στην σημερινή Κοινοπολιτεία των Εθνών.Και σε αυτή την αλλαγή η συμβολή της Ελισάβετ ήταν καθοριστική. Από την πλευρά της αυτό που πρέπει να της αναγνωρίσουμε είναι πως προσπάθησε να εκσυγχρονίσει την μοναρχία και να την κάνει πιο αγαπητή στην κοινή γνώμη. Χρησιμοποίησε τα μέσα ενημέρωσης για να παρουσιάσει την βασιλική οικογένεια πιο προσιτή στον απλό λαό εγκαινιάζοντας την εποχή που η βασιλική οικογένεια συμμετέχει σε διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες όπως αθλητισμός, διάφορα φεστιβάλ αλλά και συναυλίες.
Σύμβολο συνοχής
Καθ’ όλη την βασιλεία της, η Βασίλισσα Ελισάβετ αποτέλεσε σύμβολο συνοχής για το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ τα πολυάριθμα ταξίδια της σε διάφορες χώρες, της έχουν χαρίσει διεθνή αναγνώριση και σεβασμό. Έκανε πιο ουσιαστικό το έργο της μοναρχίας και όπως και ο πατέρας της έμαθε να υπηρετεί τα καθήκοντά της με υπομονή και αξιοπρέπεια ακόμα και τις φορές που κατηγορήθηκε για τον τρόπο που ενεργεί.
Με το Ιωβηλαίο μια νέα σελίδα προστίθεται στο βιβλίο της Αγγλικής μοναρχίας που αναμένεται να δώσει πιθανότατα νέα πνοή στην βασιλική οικογένεια.
Στις δημοσκοπήσεις, μια συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι η γηραιά μονάρχης έκανε και κάνει εξαιρετική δουλειά και πάνω απ’ όλα, συμβολίζει τη συνέχεια στην ιστορία της Βρετανίας.
Κι αυτό γιατί η Βασίλισσα Ελισάβετ είναι ο τελευταίος σύνδεσμος με την εποχή της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τις ύψιστες στιγμές της μεγάλης προσωπικότητας του Ουίνστον Τσόρτσιλ.
Όπως δημοσιεύθηκε στην “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” που κυκλοφορεί
Διαβάστε επίσης
Ο Τζόνσον θα τιμήσει σήμερα τα 70 χρόνια της Βασίλισσας Ελισάβετ στο θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου
Δημοπρασία χαρτονομισμάτων με πορτρέτα της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’